Vaccinurile Covid-19 sunt sunt singura opțiune la acest moment pentru abordarea pandemiei de coronavirus deoarece pot reduce numărul de infecții și, implicit de decese la nivel mondial. Unul dintre vaccinurile cele mai eficiente de pe piață este cel dezvoltat de Pfizer-BioNTech, cu două doze.
Dezvoltarea și lansarea vaccinurilor anti-COVID au fost esențiale pentru combaterea pandemiei declanșate la începutul anului 2020. Deși vaccinurile sunt cele mai rapide care au fost dezvoltate în istorie, nu înseamnă că procesul a omis orice etapă critică de analiză.
Dr. Bha Ndungane-Tlakula (foto), director medical la Pfizer Africa de Sud, răspunde la mai multe întrebări cheie cu privire la eficiența acestui vaccin anti-COVID.
Cât de sigur este vaccinul Pfizer
A fost nevoie de mai puțin de un an pentru a dezvolta vaccinurile Covid-19. Cel mai rapid vaccin care a fost dezvoltat vreodată, înainte de această pandemie, a avut nevoie de patru ani, cel pentru oreion, în 1960, conform unui articol din Nature. De vreme ce vaccinurile Covid au fost dezvoltate într-un ritm mult mai rapid, acest lucru a generat o oarecare îngrijorare cu privire la siguranța și eficacitatea sa.
Ndungane-Tlakula a explicat modul în care Pfizer și BioNTech au urgentat acest proces:
„Știam încă de la început că un vaccin sigur și eficient va fi esențial pentru a pune capăt pandemiei. Așadar, am combinat capabilitățile noastre de dezvoltare, producție și distribuție a vaccinurilor cu expertiza BioNTech în tehnologii inovatoare de ARNm. Așa am reușit să dezvoltăm, să fabricăm și să distribuim rapid cantități mari. de vaccin Covid-19 de înaltă calitate.
„Având în vedere urgența situației, Pfizer s-a autofinanțat cu peste 2 miliarde de dolari cu riscul de a derula procesele de dezvoltare clinică și de fabricație în paralel și la scară largă. Este vorba despre proceduri care au fost comprimate, din ani în luni și din luni în săptămâni”.
„Pfizer a lucrat mai degrabă inovativ și a efectuat pași cheie ai procesului în paralel, în loc să aibă abordarea secvențială obișnuită. Ca rezultat, am reușit să ne mișcăm cu viteza științei și să facem posibilul imposibil: livrarea în mai puțin de un an a unui vaccin Covid-19 care a primit autorizație și recomandare în Europa și cu autoritățile la nivel global.”
Cum funcționează vaccinul Pfizer
Vaccinul Pfizer este unul dintre cele două vaccinuri COVID (celălalt fiind jabul lui Moderna) care utilizează tehnologia ARN mesager (ARNm). Acesta învață celulele cum să producă o proteină care declanșează un răspuns imun. Ndungane-Tlakula a explicat:
„Vaccinul BNT162 mARN funcționează prin transmiterea instrucțiunilor genetice către celule care produc antigene proteice spike specifice virusului. Antigenele vor fi apoi recunoscute de sistemul imunitar al individului vaccinat, generând un răspuns anticorp pentru a inactiva (neutraliza) SARS-CoV -2”
De ce vaccinul Pfizer necesită două doze
„Deși protecția parțială împotriva vaccinului pare să înceapă încă de la 12 zile după prima doză, sunt necesare două doze de vaccin pentru a oferi protecția maximă - o eficacitate a vaccinului de 95% - observată în studiul de fază 3”, a spus Ndungane -Tlakula.
Vaccinul protejează împotriva noilor variante de coronavirus
Dezvoltatorii de vaccin Covid au fost nevoiți să-și actualizeze continuu și să-și testeze produsele pentru a oferi protecție împotriva noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, inclusive pentru variantele Beta (identificate pentru prima dată în Africa de Sud) și Delta (identificate pentru prima dată în India).
Ndungane-Tlakula a spus că, până în prezent, rezultatele obținute de Pfizer sunt încurajate de datele din lumea reală și de studiile de laborator.
„Monitorizăm participanții la studiul nostru referitor la vaccinul Covid-19 timp de doi ani după a doua doză pentru a afla mai multe despre protecția vaccinului împotriva acestei boli. Pentru a fi cât mai pregătiți, studiem și o doză de rapel pentru un alt prototip de vaccin cu o secvență variantă pentru utilizare împotriva noilor tulpini care pot apărea”, a spus el, adăugând:
„Recent, Nature a publicat un studiu de laborator privind activitatea de neutralizare a serului eliberat de Pfizer împotriva variantelor SARS-CoV-2. Rezultatele au sugerat că acesta poate neutraliza toate variantele, inclusiv varianta Delta. În mod similar, a spus el, un studiu realizat de Public Health England din Marea Britanie a constatat că eficacitatea reală a două doze de vaccin Pfizer împotriva variantei Delta a fost redusă la 87,9%, comparativ cu 93,4% eficacitatea față de varianta Alpha”.
„Datele de neutralizare arată că vaccinul Pfizer va continua să protejeze împotriva acestor variante. Vom continua să monitorizăm eficacitatea vaccinului nostru Covid-19 pe măsură ce vor apărea alte noi variante”, a spus Ndungane-Tlakula.
Odată administrat vaccinul, când începe protecția împotriva COVID?
Vaccinul Pfizer oferă protecție parțială împotriva Covid-19 după prima doză, aceasta începe după 12 zile de la vaccinare. Ndungane-Tlakula a subliniat că sunt necesare două doze de vaccin pentru a asigura protecția maximă.
Cât durează protecția indusă de vaccin
„Recent, Pfizer și BioNTech au prezentat o actualizare a situației cu privire la siguranța și eficacitatea din faza a 3-a din studiul nostru global, cu eficacitate măsurată de la șapte zile la șase luni după a doua doză.
„Continuăm să monitorizăm participanții la studiu, care au fost vaccinați pentru o perioadă completă de doi ani. În acest moment, mai mult de 50% dintre participanții la studiu au atins cel puțin șase luni”.
Vaccinul are efecte neprevăzute pe termen lung?
În timpul studiului de fază 3, unii participanți au raportat dureri ușoare la locul injectării în termen de șapte zile de la administrare, a spus Ndungane-Tlakula. În general, reacțiile locale au fost în mare parte ușoare până la moderate ca nivel de severitate. Aceste reacții adverse s-au rezolvat, de asemenea, în decurs de una până la două zile.
Este nevoie de o a treia doză de rapel?
Potrivit lui Ndungane-Tlakula, în timp ce nivelul de anticorpi care blochează virusul au scăzut la pacienții care au primit alte tipuri de vaccin, după șase luni, analiza Pfizer arată că vaccinul lor continuă să fie extrem de eficient împotriva. Compania va continua să studieze eficacitatea și siguranța vaccinului în continuare.
„Implementăm deja un studiu ca parte a proiectului de dezvoltare a vaccinului pentru a evalua a treia doză din vaccinul COVID-19”, a spus Ndungane-Tlakula.
Testarea siguranței și imunogenității (o măsură de funcționare a unui vaccin) în cazul unei a treia doze de vaccin Pfizer va permite oamenilor de știință să înțeleagă efectul împotriva Covid cauzat de variantele circulante și potențial nou apărute.
„Pe baza a ceea ce am învățat până acum, până când vom vedea o reducere a circulației SARS-CoV-2 și a bolii Covid-19, credem că este probabil ca a treia doză, la 12 luni de la prima administrare a vaccinului, să fie necesară pentru a oferi protecție”, a explicat Ndungane-Tlakula.
Compania este, de asemenea, pregătită să-și actualizeze rapid vaccinul în cazul în care apar noi variante care nu sunt acoperite de vaccinul inițial.