Carne de urs, căprioară, iepure, cerb, la hypermarket. Cât costă şi cât e de sănătoasă

Carne de urs, căprioară, iepure, cerb, la hypermarket. Cât costă şi cât e de sănătoasă

Carnea de mistreţ, căprioară sau fazan are un gust aparte, puţine grăsimi şi mult fier.

Carnea de vânat are aceeaşi valoare nutritivă ca şi carnea roşie. Conţine proteine din plin, vitaminele A şi D, zinc şi fier. "O carne cu cât are mai mult sânge, cu atât conţine mai mult fier", precizează Corina Zugravu, specialist în alimentaţie. Principalul avantaj al cărnii de vânat este conţinutul scăzut de grăsime.

În hipermarketuri precum Selgros, puteţi găsi carne de fazan, porumbel, prepeliţă, iepure, caprioară, cerb, sau mistreţ. "La păsari şi iepure avem atât carcasă întreagă, cât şi piese tranşate şi organe, la caprioară, cerb, mistreţ şi urs oferim piese tranşate şi porţionate", spune Dorin Iordăchescu, director de vânzări şi achiziţii food de la Selgros Cash&Carry România.

Principalii clienţi sunt restaurantele specializate, iar de Sărbători cererea creşte consistent.

Fezandarea şi marinarea, esenţiale

Carnea de vânat ar trebui consumată doar în mod excepţional de persoanele cu probleme digestive de tipul ulcerului, gastritei sau pancreatitei. "Are mai mult ţesut conjunctiv dur decât carnea roşie, ceea ce o face mai greu masticabilă şi digerabilă", subliniază Corina Zugravu.

În acest context este foarte important modul de preparare. "Carnea trebuie marinată şi/sau fezandată", precizează nutriţionistul.

Fezandarea are ca scop frăgezirea cărnii, "în aşa fel încât să aibă loc o predigestie" şi constă în ţinerea cărnii în pene sau în blană pentru o anumită perioadă de timp. Este o etapă destul de delicată şi cere cunoştinţe în domeniu, întrucât există posibilitatea alterării cărnii.

Perioada de fezandare se stabileşte în funcţie de vânat, de anotimp, dar şi de condiţiile în care vânatul a fost ucis. "Dacă l-ai fugarit mult, trebuie ţinut mai puţin la fezandat pentru că se strică mai repede", menţionează Corina Zugravu.

Înainte să vă apucaţi de gătit trebuie să vă asiguraţi de prospeţimea cărnii. Indiferent dacă o cumpăraţi din magazine specializate sau direct de la sursă, carnea de vânat nu trebuie consumată mai târziu de 8-10 zile, dacă a fost păstrată la frigider, la o temperatură de maximum 4 grade Celsius, sau mai târziu de 6 luni, dacă a fost congelată. Foarte importantă e tratarea termică a cărnii.

"Pentru că poate fi purtătoare de parazitoze, trebuie pătrunsă bine la gătit", sfătuieşte medicul.

Sunt recomandate ierbivorele (cerb, căprioară), păsările (fazan, raţă sălbatică), însă "cel mai uşor digerabil este iepurele", adaugă expertul în alimentaţie. 20 de lei/kg costă carnea de fazan şi iepure la Selgros. La vânatul mare, preţurile ajung la 60-120 lei/kg Citiţi şi:

  • TOP 5 cele mai bune sortimente de carne

Ne puteți urmări și pe Google News