Cât de periculos e mercurul din plombele dentare

Cât de periculos e mercurul din plombele dentare

Plombele "argintii", din amalgam, nu mai sunt la fel de nocive ca în trecut, având o cantitate mult mai mică de mercur. Ele rămân cea mai bună opţiune pentru plombarea măselelor.

Din ce în ce mai mulţi pacienţi fug de plombele "argintii" şi vor să scape cât mai repede de vechile plombe bănuite de efecte dezastruoase asupra sănătăţii.

În ciuda controverselor, plombele "argintii" (din amalgam) rămân cea mai bună opţiune pentru măsele, iar plombele "albe" (din compozit), pentru dinţii mai vizibili, spun medicii stomatologi.

Concentraţia de mercur din plombele de amalgam e foarte mică şi nu pune sănătatea în pericol, iar materialul din care sunt făcute e foarte rezistent în timp. Plombele "albe", din compozit, maschează cu succes defectele dinţilor vizibili, însă, sunt mai puţin rezistente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mercur sub limita toxică

Plombele de amalgam, numite şi "plombe argintii" sunt un amestec de mercur lichid, cupru, staniu şi zinc. După ce foarte multe persoane au dat în judecată cabinetele stomatologice pentru daune aduse de aceste plombe, siguranţa lor a fost pusă în discuţie. Potenţialele efecte ale absorbţiei mercurului includ sindromul Alzheimer, scleroză multiplă, demenţă şi artrită, iar anumite studii au atras atenţia că mercurul din "gura" gravidei afectează direct sistemul nervos al fătului. Pe de altă parte, în ciuda zvonurilor care afirmă că plombele de amalgam sunt toxice, Serviciul de Sănătate Publică din Statele Unite arăta că nu există motive de îngrijorare, întrucât şi la pacienţii cu foarte multe obturaţii de amalgam doza zilnică de mercur eliberată reprezintă doar un procent infim din doza potenţial toxică de mercur. "Problematica plombelor din amalgam şi a mercurului pe care îl conţin e discutată şi azi de oamenii de ştiinţă, de asociaţiile medicilor dentişti şi de oficiile de protecţie a consumatorilor. În trecut, se folosea 50% amalgam, 50% mercur. Având în vedere toxicitatea mare a mercurului şi îndeosebi a vaporilor de mercur care pot fi inhalaţi de pacienţi, procentul de mercur a fost redus constant, ajungându-se la 2%", explică stomatologul Bogdan Bader, de la Clinica "BB Clinic" din Bucureşti.

Interzise la gravide şi la copii

Studii efectuate în Germania au arătat că plombele care au o concentraţie mai mică de 3% de mercur nu sunt periculoase. "Plombele de amalgam au un conţinut redus de mercur, care nu afectează starea generală a organismului. În categoria dezavantajelor intră aspectul inestetic, şi, de aceea, sunt recomandate cu predilecţie în zona laterală", subliniază medicul Norina Forna, preşedintele Societăţii Române de Reabilitare Orală.

Doar la copii şi la gravide nu se aplică plombe de amalgam fiindcă vaporii de mercur se pot depune mai uşor în glanda hipofiză. Medicul Norina Forna atrage atenţia că "plombele de amalgam deja existente nu trebuie scoase şi înlocuite cu plombe de compozit, fiindcă în momentul extragerii, prin pilire, se poate împrăştia mercurul în organism. Pot fi schimbate, dar prin procedee care presupun o izolaţie foarte bună şi multă apă, doar atunci când nu mai sunt bine adaptate marginal." 100 de lei costă, în medie, o plombă de amalgam, iar una de compozit - circa 150 de lei "Plombele de amalgam au un conţinut redus de mercur, care nu afectează organismul. În categoria dezavantaje intră aspectul inestetic, de aceea sunt recomandate în zona laterală" NORINA FORNA, stomatolog, preşedintele Societăţii Române de Reabilitare Orală

ASPECT ESTETIC

Plombe compozit, potrivite pentru dinţii vizibili

Din ce în ce mai mulţi pacienţi le cer dentiştilor "plombe albe", din compozit. Acestea nu sunt de fapt albe, ci de culoarea dinţilor, fiind potrivite mai ales pentru dinţii vizibili. Compozitul se aplică sub formă de pastă şi, sub acţiunea luminii ultraviolete, generată de o lampă specială, materialul se întăreşte. Deşi foarte estetice la început, acest tip de plombe îşi schimbă aspectul în timp sau pot să apară coloraţii marginale. În momentul în care se întâmplă acest lucru, plomba trebuie schimbată. Din cauza metodei de aplicare cu acid, există riscul de necroză sau moarte a dintelui.

Plombele de amalgam le depăşesc la avantaje. "Acestea rezistă mult mai bine în timp decât plombele de compozit, care este, de fapt, un plastic, care la presiuni mari poate crăpa. În plus, cariile la marginea obturaţiilor apar mult mai rar în cazul obturaţiilor cu amalgam", subliniază stomatologul Bogdan Bader.