Cât de periculoase sunt anumite alimente în zilele caniculare. Cresc riscul de infarct

Caniculă. Sursa: dreamstime.com

Contrar aparențelor, o teorie surprinzătoare afirmă că în zilele toride, un ceai fierbinte poate oferi o răcorire mai eficientă decât un pahar de suc cu cuburi de gheață. De fapt, cu cât transpirați mai mult, cu atât veți resimți mai puțin efectele caniculei.

Consumul alimentelor foarte reci în timpul caniculei poate avea efecte dăunătoare, deoarece determină contracția vaselor de sânge. Această contracție nu numai că poate accentua senzația de căldură, dar poate crește riscul de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral.

Ce alimente să refuzi pe timpul caniculei

Profesorul Peter McNaughon de la Universitatea Cambridge, o instituție prestigioasă, demontează mitul băuturilor reci în timpul caniculei. Explicația oferită de specialist este simplă: consumând băuturi calde sau fierbinți, de fapt, veți crește temperatura corpului.

Nervii prezenți în cavitatea bucală și sistemul digestiv au capacitatea de a stimula creierul pentru a produce mai multă transpirație, care prin evaporare contribuie la răcirea corpului. „Apa se evaporă foarte repede de pe piele, iar atunci corpul se răceşte”, a explicat McNaughon.

Chiar dacă consumul de băuturi sau alimente calde poate determina o senzație inițială de încălzire, „odată ce începe transpirația, oamenii vor începe să se simtă răcoriți”, afirmă dr. Cristopher Gordon, expert în termoreglarea umană la Universitatea din Sydney. Transpirația reprezintă un proces vital pentru organism. În absența transpirației în medii cu temperaturi extrem de ridicate, temperatura corpului ar crește periculos de mult, crescând riscul de atac cerebral și deces.

Și mâncărurile picante sunt recomandate pe căldură

Pentru a răcori organismul în perioadele caniculare, medicii recomandă să optați pentru ceaiuri calde sau mâncăruri fierbinți și foarte condimentate, în locul băuturilor cu gheață sau sucurilor răcoritoare. Acest lucru se datorează faptului că consumul de alimente și băuturi calde are același efect de creștere a temperaturii interne a corpului.

De asemenea, alimentele condimentate, precum ardeii chilli, conțin capsaicină, o substanță care acționează asupra receptorilor nervoși din cavitatea bucală și tractul digestiv, intensificând activitatea glandelor sudoripare. Prin această activitate, transpirația este stimulată, ajutând la răcirea corpului.

În același timp, alimentele reci oferă doar o senzație temporară de răcorire, deoarece cantitatea de lichid consumată este mică în raport cu greutatea corporală. De asemenea, există o limită pentru consumul de lichide pe care trebuie să o aveți în vedere zilnic, astfel încât funcția rinichilor să nu fie afectată.