Cât de inteligente sunt caractițele. Ce au în comun cu oamenii. Noi descoperiri ale cercetătorilor

Cât de inteligente sunt caractițele. Ce au în comun cu oamenii. Noi descoperiri ale cercetătorilorSursa foto: Arhiva EVZ

Caracatițele sunt creaturi inteligente, cu inteligență sofisticată, iar oamenii de știință au descoperit un indiciu care ar putea explica parțial inteligența remarcabilă a cefalopodelor: genele sale au o particularitate genetică care se observă și la oameni.

Asemănarea dintre oameni și caracatițe

Indiciile descoperite de oamenii de știință se numesc transpozoni și reprezintă 45% din genomul uman. Transpozonii sunt secvențe scurte de ADN cu capacitatea de a copia și reface în altă locație a genomului și au fost legate de evoluția genomului la mai multe specii. Secvențierea genetică a dezvăluit recent că două specii de caracatiță - Octopus vulgaris și Octopus bimaculoides - au genomuri cu transpozoni.

Atât la oameni, cât și la caracatițe, majoritatea transpozonilor sunt latenți, fie opriți din cauza mutațiilor, fie blocați de la replicarea de către apărarea celulară, au raportat autorii studiului. Dar un fel de transpozon la om, cunoscut sub numele de Long Interspersed Nuclear Elements sau LINE, poate fi încă activ. Dovezile din studiile anterioare sugerează că genele LINE sunt strâns legate de creier, dar sunt încă importante pentru învățare și pentru formarea memoriei în hipocamp.

Când oamenii de știință s-au uitat mai atent la genele caracatiței, au descoperit transpozoni din familia LINE. Acest element a fost activ în lobul vertical al caracatiței - o secțiune a creierului în caracatițe care este esențială pentru învățare și este similară din punct de vedere funcțional cu hipocampul uman, Graziano Fiorito, coautor al studiului și biolog la Stația Zoologică Anton Dohrn (SZAD) din Napoli, Italia.

În noul studiu, cercetătorii au măsurat transcripția unui transpozon de caracatiță în ARN și translația în proteine ​​și au detectat o activitate semnificativă în zone ale creierului legate de plasticitatea comportamentală - modul în care organismele își schimbă comportamentul ca răspuns la diferiți stimuli. „Am fost foarte fericiți pentru că aceasta este un fel de dovadă”, a spus coautorul studiului Giovanna Ponte, cercetător la Departamentul de Biologie și Evoluția Organismelor Marine SZAD.

Inteligența caracatițelor

Chiar dacă caracatițele nu sunt strâns legate de animalele cu coloană vertebrală, ele demonstrează totuși o plasticitate comportamentală și neuronală similară cu cea a vertebratelor, a adăugat Fiorito. „Aceste animale, precum mamiferele, au capacitatea de a se adapta continuu și de a rezolva probleme”, iar aceste dovezi sugerează că similitudinea ar putea avea originea la nivel genetic, a spus el.

Deoarece genele sunt împărtășite de oameni și caracatițe, ele pot fi candidați buni pentru cercetări viitoare privind inteligența și modul în care aceasta se dezvoltă și variază între indivizii dintr-o specie, potrivit studiului. Cu toate acestea, deoarece caracatițele sunt destul de îndepărtate de oameni în arborele vieții, este posibil ca transpozonii LINE din cele două grupuri să fie un exemplu de evoluție convergentă. Aceasta înseamnă că contribuția lor la inteligență a evoluat separat în cele două linii, mai degrabă decât să provină dintr-un strămoș comun, au raportat oamenii de știință, potrivit Live Science.

Ne puteți urmări și pe Google News