Cât de fin l-au lucrat SUA pe Ceauşescu? Pacepa, Wolf şi dovezile-bombă. Avem altă istorie

Cât de fin l-au lucrat SUA pe Ceauşescu? Pacepa, Wolf şi dovezile-bombă. Avem altă istorie

Realizatorul emisiunii „În gura presei”, Mircea Badea, a dezvăluit recent o informaţie foarte valoroasă despre poate cea mai importantă misiune a serviciilor secrete americane cu privire la România.

Pornind de la o informaţie pe care i-a furnizat-o un oficial american în urmă cu doi ani şi o ştire care a circulat în presa internaţională în urmă cu doar câteva zile, vedeta Antenei 3 a ajuns la un episod istoric.

Ştirea cu pricina provine din Nigeria, ţară în care un camion plin cu alimente a fost filmat cum este atacat de nigerienii înfometaţi şi disperaţi, care spuneau că preferă să moară din cauza coronavirusului decât să piară de foame

Fuga lui Ion Mihai Pacepa din Republica Socialistă România. Cel mai mare cutremur din istoria serviciilor secrete românești deși au trecut peste 40 de ani de atunci.

Una dintre neclaritățile de atunci a fost adusă în prim-plan chiar de Mircea Badea, care a dezvăluit cum fiica acestuia a fost scoasă din ţară după gestul incredibil al tatălui ei din iulie 1978.

„Am fost cu prietenul meu Mihai Gâdea la Washington, eram împreună cu un fost general american de armată, un personaj absolut fabulos, republican, creştin, un om extraordinar.

Şi ne-am întâlnit cu fostul congressmen Frank Wolf. A fost senator american din 1978 până în 2012. Este unul dintre cei doi care s-au ocupat să o scoată din România pe fata lui Pacepa.

Tocmai se întorsese din Nigeria. Şi zice: «Ştiţi care este problema voastră, a europenilor, dar încă nu aţi aflat? Problema voastră nu e Siria.

Că voi aţi tuşit că au venit 100.000 de sirieni. Au plecat de la război, au venit la voi şi a fost mare problemă în Europa.

Dar Nigeria are o populaţie de câteva ori mai mare. Când vor pleca nigerienii de acolo, aţi pus-o.» Asta se întâmpla acum doi ani”, a povestit Badea.

Amintim că defectarea lui Pacepa a zguduit regimul lui Nicolae Ceaușescu.

Pacepa avea o funcție înaltă în spionajul românesc, fiind numărul doi în Direcția de Informații Externe.

În lumea serviciilor secrete nimic nu a mai fost la fel a fost după dezertarea acestuia Practic, a fost un moment de referință în lumea informţiilor şi de atunci orice acțiune era catalogată după criteriul „înainte” sau „după” fuga lui Pacepa.

Pe lângă lovitura în lumea spionajului, componentă a Războiului Rece, Pacepa a mai dat o lovitură regimului: a publicat celebra carte „Orizonturi Roșii”.

Apărut mai întâi în engleză, în 1987, apoi preluată de postul Europa Liberă, recepționat cu greutate şi cu mari riscuri în România, volumul a fost tradus și în limba română, fiind publicat un an mai târziu.

Pentru a pedepsi fuga lui adjunctului DIE, regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu i-a dat doua condamnări la moarte în contumacie lui Pacepa, în septembrie 1978.

Acuzat de crimă de înaltă trădare, pe capul acestuia a fost pus un premiu de două milioane de dolari pe capul său. La rândul lor, dictatorii Yasser Arafat și Muamar al-Gaddafi au pus câte un premiu de un milion de dolari pentru asasinarea generalului în SUA.

În anii 1980, Securitatea a oferit teroristului Ilici Ramirez Sanchez zis Carlos Șacalul, un milion de dolari pentru a-l lichida pe general în SUA.

În ceea ce priveşte situaţia critică din Nigeria, amintim că în ţara africaă a fost instituită carantina generalizată, măsură ce face viața foarte dificilă pentru cei mai săraci cetățeni ai acestei țări.

Pe lângă pandemia de coronavirus, ţara africană trebuie să gestioneze și o criză alimentară cruntă.

În acest context, imaginile cu tinerii înfometați care aleargă după un camion ce transportă alimente pe o stradă din capitala Nigeriei au devenit virale.