Cât costă să devii părinte în România. Calculele au fost făcute de specialiști

Cât costă să devii părinte în România. Calculele au fost făcute de specialiști

Nu e deloc ieftin să aduci pe lume un copil în România. Camera micuțului, pătuț, cărucior, biberoane, scutece de unică folosință – iată numai câteva repere din necesar. Ca să nu mai punem la socoteală garderoba mamei, care, pe măsură ce avansează sarcina, nu va mai încăpea în hainele deținute. Toți părinții știu cum au căutat și cum au calculat ca să aibă resursele necesare. Recent, rezultatele unui studiu de piață, care arată exact cât cheltuie românii pentru venirea pe lume a unui bebeluș, au devenit publice.

Românii au nevoie de trei salarii medii și jumătate pentru achiziționarea unui ”pachet standard” necesar confortului unei femei însărcinate și îngrijirii copilului imediat ce acesta vine pe lume. Concluzia reiese dintr-o cercetare care a pus sub lupă cât sunt nevoiți să cheltuiască românii (dar și străinii) pe durata celor nouă luni de sarcină și apoi, în timpul primului an de viață al bebelușului.

Analiștii Picodi.com au calculat la cât se ridică cheltuielile legate de nașterea unui copil: îmbrăcăminte pentru mamă în timpul sarcinii, spitalizare, mobilier pentru casă și întreținerea copilului în primul an de viață.

În primul rând, pe durata sarcinii, mama e nevoită să își schimbe garderoba cu articole vestimentare mai elastice sau cu mărimi mai mari. Setul de bază al hainelor de sarcină costă aproximativ 860 de lei. Setul extins (1.350 de lei) include accesorii care i-ar fi de ajutor viitoarei mămici: o pernă specială pentru somn, detector de frecvență cardiacă fetală sau cântar inteligent. Pentru momentul mult așteptat, nașterea copilului, bagajul de spital înseamnă cheltuieli între 180 și 350 de lei.

Pregătirea casei pentru sosirea nou-născutului nu e deloc simplă. Bebelușul are nevoie de propriul pătuț (dotat cu saltea și plapumă), masă schimbătoare, scaun înalt, cadă, sticle, tetine, alte accesorii pentru îngrijire. Acestea costă  minim 2.340 de lei. În versiunea avansată, adică incluzând monitor pentru bebeluși, bouncer electronic, încălzitor de sticle și alte accesorii, pregătirea casei casei se vor ridica la 3.970 de lei, relevă studiul.

O sumă importantă va fi alocată transportului bebelușului. Un cărucior de clasă medie 2 în 1 și un scaun auto cu funcția de purtător de copii ajung la aproximativ 730 de lei. Dacă se optează și pentru un purtător de copii de înaltă calitate, cu înveliș, suma va urca până la 2.620 de lei. Majoritatea cheltuielilor pentru produselor pentru îngrijirea bebelușilor reprezintă scutece. Alături de produse de curățare și creme speciale, costul anual ajunge la peste 3.100 de lei.

La cheltuieli se adaugă și hrana bebelușului. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă la sân, cel puțin în primele 6 luni de viață ale copilului. Costul alimentelor după această perioadă se ridică la 2.890 de lei, dacă nu se optează pentru produse de top (caz în care ”nota de plată” ar urca la 3.470 de lei).

Nu în ultimul rând și bebelușul are nevoie de haine. Iar în primul an de viață crește văzând cu ochii. Ceea ce înseamnă că și garderoba lui trebuie schimbată foarte des. Un buget minim în acest sens este de 930 de lei.

”Prin urmare, costul achizițiilor necesare în timpul sarcinii și primul an de viață al copilului ajunge la suma de 11.080 de lei. Părinții care își permit să cheltuie pentru produse mai avansate, scot din buzunare 16.420 de lei. Conform INS salariul mediu din luna februarie a anului 2020 din România ajungea la suma de 3.294 de lei.

Asta înseamnă că pentru achiziționarea unui set de produse de bază pentru nou născut, ar trebui să fie alocat 3,5 salarii medii. În mod similar României arată situația părinților din Portugalia (3,7 salarii medii), din Spania (3,2) și din Ungaria (3,2). În Ucraina și Belarus, produsele similare au o valoare de 9, respectiv 8 salarii medii nete”, mai arată reprezentanții Picodi.com.

Părinții din țări precum SUA, Australia, Irlanda, Germania și Canada, unde salariul mediu lunar este de peste 3.000 de euro, au nevoie să cheltuie doar veniturile aferente unei luni pentru a pregăti trusoul mamei și copilului, și pentru a avea ”consumabile” necesare primului an de viață al copilului, mai relevă același studiu.

Ne puteți urmări și pe Google News