Pentru cei bogaţi, inclusiv pentru Katherine şi William, ideea de a stabili un buget exact pentru nuntă poate părea cel puţin exagerată. Cu toate acestea, protagoniştii nunţii regale a Marii Britanii de pe 29 aprilie spun că nu vor să epateze în condiţiile în care ţara simte încă din plin efectele crizei economice. Deşi intenţia este lăudabilă, este prea puţin probabil să fie şi realizabilă, iar presa britanică se ocupă, desigur, de estimarea costurilor nunţii regale, chiar dacă de la Buckingham s-a precizat că sumele cheltuite cu evenimentul rămân confidenţiale.
Presa din Regat spune că festivităţile de pe 29 aprilie ar costa între 15 milioane şi 68 de milioane de lire sterline (aproximativ 78 milioane de euro). Aşa cum se specifică în documentele de presă emise de Casa Regală, cea mai mare parte din sumă va fi acoperită de familia regală, iar un procent care rămâne confidenţial va fi plătit de familia Middleton, la insistenţele acesteia.
O contribuţie financiară la eveniment revine şi britanicilor, pentru că din banii municipalităţii vor fi plătite atât curăţenia cât şi securitatea de pe traseul mirilor. Cu toate acestea, se aşteaptă ca “Nunta deceniului”, aşa cum a fost numită căsătoria dintre prinţul William şi Katherine Middleton, să aducă în bugetul Marii Britanii aproximativ un milliard de dolari, bani veniţi din turism şi comerţ. Conform estimărilor care circulă în presă, costurile pentru nunta regală sunt împărţite astfel:
- Rochia de mireasă: până la 315.000 de dolari. Ce se ştie până acum este că au fost pregătite nu una, ci trei rochii pentru viitoarea mireasă. Cel mai probabil, Katherine va purta o creaţie a casei regretatului creator britanic Alexander McQueen, însă un nume intens speculat rămâne şi acela al designerului Sophie Cranston.
- Florile: aproximativ 800.000 de dolari. Pentru acest moment special, mirii au apelat la serviciile unui designer floral celebru în Marea Britanie, Shane Connolly. Acesta a coordonat echipele de florari care s-au ocupat de ornamentele de la Buckingham şi de la Westminster Abbey. Cuplul princiar a acordat o mare atenţie decoraţiunilor din ziua nunţii şi au decis ca acestea să se încadreze într-o anumită temă. Potrivit site-ului oficial al evenimentului, aranjamentele vor reprezenta un tribute adus limbajului florilor şi vor cuprinde o serie de plante specifice sezonului, flori şi arbuşti, multe dintre ele provenind de pe domeniile regale sau de la alţi grădinari din regiune.
Invitaţii prezenţi la Westminster Abbey vor fi încântaţi de explozia florală din care nu vor lipsi bobocii de trandafir, azaleele, rododendronul, euphorbia (cunoscută popular cu denumirea “tulchina”), arbusti de fag roşu, wisteria şi liliac. Din aranjamentele florale din catedrală nu vor lipsi opt arbuşti înalţi de … metri – şase arţari britanici şi doi carpeni. Cei opt copaci au fost crescuţi special într-o pepinieră de către maeştrii grădinari din Highgrove, reşedinţa din Gloucestershire a prinţului de Wales. După nuntă, toate plantele vor fi lăsate pe poziţii în Westminster Abbey, până vinery, 6 mai, pentru a putea fi admirate de publicul larg.
- Securitatea: până la 32 de milioane de dolari. Alaiul va fi însoţit de poliţia londoneză, iar de la Westminster, escorta va fi reprezentată de garda militară. Pentru că este vorba despre un eveniment de interesa naţional, ofiţerii prezenţi la paradă vor fi plătiţi dublu.
-
Tortul: aproximativ 78.000 de dolari. Aşa cum se ştia deja de mult timp, la această nuntă vor fi două torturi pentru al căror design a fost aleasă celebra Fiona Cairns. William a preferat un tort din ciocolată şi biscuiţi, preferatul său şi tradiţional pentru familia regală, în timp ce Kate îşi doreşte un tort etajat din fructe
La aceste costuri estimate se adaugă acelea cu muzica, invitaţiile, meniul şi luna de miere, sume care vor fi acoperite de Casa Regală a Marii Britanii.