Cât costă numerele preferențiale la mașină și cum vor putea să plătească șoferii

Cât costă numerele preferențiale la mașină și cum vor putea să plătească șoferii Numere de înmatriculare. Sursa foto: EVZ

Numerele preferențiale la mașină sunt o opțiune pentru foarte mulți șoferi, care fie vor să iasă în evidență, fie vor pur și simplu ca literele să însemne ceva pentru ei. Cât trebuie să scoată din buzunar conducătorii auto care aleg numerele preferențiale.

Numerele preferențiale de înmatriculare necesită costuri mai ridicate pentru șoferi decât cele cu numere aleatorii. O taxă trebuie plătită și de cei care vor să își păstreze numerele de înmatriculare vechi.

Care sunt costurile pentru numerele de înmatriculare preferențiale

Plăcuțele românești de înmatriculare sunt formate din doar trei litere, prin urmare o combinație inteligibilă este puțin probabilă.

Iată cât trebuie să plătească șoferii pentru plăcuțele la mașină.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 20 lei/placă tip A – plăci normale cu dimensiunea 110 x 520mm, folosite pentru toate autovehiculele (2 plăci – 40 lei).
  • 23 lei/placă tip B -plăci de formă dreptunghiulară cu dimensiunea 200x340mm (descrise şi ca ”pătrate”), folosite doar pentru partea din spate a remorcilor sau a vehiculelor 4 x 4, dacă au un astfel de spaţiu prevăzut din construcţie.
  • 17 lei/placă tip C – plăci folosite doar pentru motociclete, dimensiunea de 130×240 mm.
  • 45 lei/operatiune – atribuire număr preferential: atribuirea unei combinaţii a numărului de înmatriculare, la alegerea solitantului la care se adaugă şi valoarea plăcilor cu număr de înmatriculare (tip A,B sau C). Astfel, în total, acestea vor costa 85 de lei.
  • 30 lei/operaţiune – păstrare număr: păstrarea combinaţiei numărului de înmatriculare înainte de înstrăinarea vehiculului. Plăcile cu număr de înmatriculare ramân la solicitant. In situaţia în care se doreşte confecţionarea unor noi plăcuţe – se achită sumele aferente pentru plăci tip A, B, C.

Plata pentru plăcuțele de înmatriculare poate fi făcută și online, prin virament bancar, prin mandat poștal în conturile trezoreriei statului sau direct la ghișeu odată cu depunerea documentelor, potrivit Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi

Începând cu această vară, șoferii care au mașini cu emisii 0 de CO2 pot obține numere de înmatriculare verzi. Din 27 iunie de când a început primirea solicitărilor și până în 3 iulie, au fost înregistrate 825 de cereri.

Semnul distinctiv este menit pentru a identifica mașinile nepoluante în trafic. În plus, posesorii autovehiculelor electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen vor beneficia și de anumite avantaje, cum ar fi parcarea gratuită sau reducerea de taxe și impozite.

„Numere de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează, a declarat atunci ministrul mediului Tánczos Barna.