Românii cheltuiesc circa 745 lei pe lună, aproape jumătate din suma totală alocată consumului, pe mâncare, băuturi alcoolice şi nealcoolice şi ţigări, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru trimestrul al patrulea din 2010.
O gospodărie din România cheltuieşte, în medie, 2.114 lei pe lună, reprezentând 91,6% din venituri. Cheltuielile medii ale unui român sunt de 730 lei/lună.
În principal, banii se duc pe mâncare, bunuri nealimentare, servicii şi impozite. Astfel, cheltuielile de consum reprezintă 72,7% din totalul cheltuielilor. Taxele, impozitele, contribuţiile şi cotizaţiile înghit 15% din cheltuieli, în timp ce producţia reprezintă 7,5% din cheltuielile totale ale gospodăriilor.
Pentru investiţii este alocat un procent mic, de numai 0,8% din cheltuieli. În ceea ce priveşte cheltuielile de consum, alimentele şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul al IV-lea din 2010, în medie, 40,8% din consumul gospodăriilor.
O pondere mare în cheltuieli o deţin cele cu locuinţa, adică apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei. În ultimul trimestru al anului trecut, acesteia i s-a alocat din cheltuielile de consum 20,6%.
Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinţa, 16,6%, a fost absorbită de consumul de utilităţi necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale şi alţi combustibili).
La polul opus s-au situat cheltuielile pentru hoteluri, cafenele şi restaurante, de 1,3%. Cheltuielile pentru educaţie sunt la coadă, cu numai 0,7% din total.
La sate, jumătate din mâncare este produsă acasă În timp ce cheltuielile totale de consum, medii lunare pe o gospodărie, sunt mai mari în mediul urban faţă de rural cu 405 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 34 lei. Aceasta derivă din faptul că, la sate, 47,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii.
În urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 20,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar.