Cât ar trebui să crească pensiile, de fapt. Soluția propusă de experți pentru a compensa inflația

Cât ar trebui să crească pensiile, de fapt. Soluția propusă de experți pentru a compensa inflațiaPensii. Sursa foto: pxfuel.com

Procentul de majorare a pensiilor rămâne o necunoscută, deși mai sunt aproxmativ două luni până la finalul anului. Reprezentanții coaliției de guvernare, PSD – PNL – UDMR nu reușesc să se pună de acord în privința cifrelor pe care să le prezinte populației.

Potrivit economiștilor, pensiile ar trebui majorate cu cel puțin 20% începând cu luna ianuarie a anului 2023. Totuși, există o serie de piedici în punerea în practică, orice majorare mai mare de 10% se poate face numai dacă vor crește taxele.

În vreme ce PSD vorbește de 10%, cei din PNL și UDMR avansează 15%, un procent mai apropiat de nivelul inflației. Legea ia în calcul doi indicatori la stabilirea punctului de pensie pentru anul viitor, rata inflației pe 2022 și creșterea reală a salariului mediu brut.

Majorare de 20% a pensiilor

Consultantul financiar Emilian Duca spune însă că mai este o problemă de fond: Guvernul trebuie să țină seama de faptul că legea pensiilor a prevăzut anterior o creștere cu 40% a punctului de pensie, care nu s-a făcut decât parțial, cu 14% în septembrie 2020.

„În primul rând, ar trebui să respecte legea, adică să indexeze pensiile cu rata inflației din anul anterior. A doua problemă este faptul că legea pensiilor prevedea o majorare cu 40%. Sunt două lucruri de care trebuie ca Guvernul să țină cont: este obligatorie și se face în funcție de resurse”, a declarat consultantul pentru Libertatea.

Acesta a adăugat că ar fi de acord cu o majorare care să cuprindă inflația de anul trecut și inflația de anul acesta. Adică 20%.

Ce spune legea pensiilor despre procentele de majorare

Legea pensiilor stabilește că, începând cu anul 2021, valoarea punctului depensie ar trebui să fie trebuie majorată anual cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 45% din creșterea reală a salariului mediu brut, din anul precedent. Pentru acest an, INS a indicat o rată a inflației de 15,1%, iar unii analiști se așteaptă la o creștere constantă până la finalul anului.

Legea stabilește situațiile în care indicii de majorare, rata inflației și creșterea reală a salariului mediu brut, sunt negative. Nu face nici o referire la situația în care aceștia ating un nivel ridicat nemaîntâlnit.

Ne puteți urmări și pe Google News