Castigatorii saptamanii 3 de concurs

Castigatorii saptamanii 3 de concurs

O CARTE PE ZI CU EVZ.ro si-a desemnat castigatorii celei de-a treia saptamani de concurs. Din nou, o saptamana bogata in comentarii trimise de cititori. Peste 300. Dar mai importanta decat cantitatea lor este calitatea. Am fost incantati sa vedem din nou cat de "pe faza" sunteti, cat de cunoscatori si de entuziasti. Până si admonestarile le-ati formulat cu mult umor.

Am incercat sa facem o selectie a celor mai spectaculoase comentarii pe care sa le postam pe site. Ne-am dat seama ca, in unele cazuri, selectam aproape tot. Doar pentru subiectul „cei mai excentrici scriitori”, de exemplu, am umplut peste 4 pagini scrise cu Verdana de 9. Alteori, daca eliminam pe cineva din selectie, fie si pe motivul ca „l-am mai selectat o data pe X”, se pierdeau ritmul si savoarea dialogului.

Fiind multi cei care ati postat comentarii bune, tragerea la sorti ne-a salvat de la o sarcina foarte grea. Asa ca, am extras patru raspunsuri dintre comentariile fiecarei zile si am ales unul dintre acestea patru. Cei cinci norocosi si inspirati vor primi cate o carte oferita de editura Rao. Ii vom contacta pe email si ne pot scrie la online@evz.ro. Felicitari!

Cele mai bune debuturi in roman – premiu: „Amurg”, Stephenie Meyer, editura Rao

Ally

“Salinger: Singurul roman al lui Salinger, De veghe in lanul de secara (1951) si cel mai mare succes al lui, un roman oarecum autobiografic si care a reusit sa marcheze generatii intregi de tineri. La acea vreme The New York Times il numea "un prim roman neobisnuit de stralucitor". O carte fascinanta despre tanarul Holden care nu va fi niciodata ecranizata, poate pentru ca nimeni nu va reusi sa capteze pe pelicula atmosfera si tensiunea romanului, asa cum Salinger a imaginat-o.”

Cei mai napastuiti copii din literature – premiu: “Catedrala marii”, Ildefonso Falcones, editura Rao

gabriela

“Carti: diana,din panza de paianjen a cellei serghi; acceptiunea saraciei este diferita,in functie de perioada istorica,sociala,dar exista si niste repere stricte,hrana de baza, imbracaminte, locuinta. Dar in literatura, eroul e creat astfel incat sa se reverbereze in sufletul sau toate neajunsurile, umilintele,astfel incat sa ia proportii cataclismice. Inceputul cartii e sugestiv, am avut o copilarie trista, fara jucarii, nimeni n-o baga in seama, o iarna a umblat ca un catel facand sluj pentru ca siretul care tinea manusile sa nu se piarda era prea scurt, s.a., mi se par umilinte, pe care un copil sarac e nevoit sa indure, din lipsa perspectivei.”

Cei mai excentrici scriitori – premiu: “Memoria vegetala”, Umberto Eco, editura Rao

Hemingway

“Viata lui e cel mai bun roman: Nu il consider cel mai mare scriitor, cel mult unul de valoare medie. Dar s-a bucurat din plin de viata, a vazut totul, a facut de toate, o avalansa de evenimente fericite si nu prea. S-a sinucis cind nu a mai putut continua sau bause deja prea mult.”

Cei mai seducatori amanti – premiu: “Ingerul negru”, John Connolly, editura Rao

Vlad Viski

“Incredibil: Aureliano Babilonia din "Un veac de singurate" a lui Garcia Marquez. Este o scena in finalul romanului in care acesta face dragoste salbatic cu matusa lui, Amaranta Ursula... Este fenomenal, este de un naturalism cum rar se poate citi... Da, Aureliano Babilonia este cel mai bun amant al literaturii!”

Femeile fatale din literatura – premiu: “Secătuit”, Andreas Eschbach, editura Rao

FairPlay

“Mercedes: ...din Contele de Monte-Cristo. Este o preferinta personala, din cauza slabiciunii pe care o am pentru romanul lui Alexandre Dumas. Nu neaparat "fatala" in sensul "letal" al cuvantului, insa o frumusete pe care nici anii grei de temnita nu au putut-o sterge din amintirea lui Edmond Dantes. Probabil cea mai "fatala" (la propriu!) femeie din literatura este Elena din Troia - cea care a stat la originea razboiului troian. Nici o alta femeie din istoria universala (exceptie facand poate Cleopatra - regina Egiptului) nu a izbutit sa farmece doua capete incoronate! In fine, un alt exemplu de femeie "fatala" (dar si de virtuozitate!) il reprezinta Penelopa din Odiseea. Curtata de cel putin zece petitori, ea asteapta fidela si rabdatoare intoarcerea sotului ei din razboiul troian vreme de 20 ani.”

Citeste si Cele mai frumoase titluri de carte.

Citeste toate articolele din O carte pe zi.

 

Ne puteți urmări și pe Google News