Câștigătorii de la Bingo Uniplay NU au încasat premii de sute de milioane

Câștigătorii de la Bingo Uniplay NU au încasat premii de sute de milioane

Peste 100 de oameni au reclamat că au fost păcăliți prin ultimul mare joc de tip bingo, găzduit, preț de câteva luni, la Antena 1. Pe lângă câștigătorii care nu și-au mai primit banii, pe lista celor țepuiți se numără foști angajați, postul de televiziune, Fiscul dar și o mare companie de telefonie mobilă. Firma lui Radu Chifa, artizanului afacerii, a intrat în insolvență.

Nu cu mult timp în urmă, am întâlnit, la ușa DIICOT, un grup de oameni care se pregăteau să depună o sesizare împotriva firmei care a organizat jocul de noroc televizat Uniplay Bingo.

Premiul, un bilet la ordin refuzat

Eu am făcut grupul pe Facebook, al celor țepuiți de Uniplay”, m-a întâmpinat Alexandru Pop. Are 44 de ani, este din Prahova și a câștigat la a IV-a ediție. „Trebuia să încasez 95.000 de lei, dar am reușit, cu chiu, cu vai, să obțin 53.000 de lei”, ne-a explicat „țepuitul”. De la el am aflat că a fost chemat la București, a vorbit cu reprezentanții Uniplay, i s-a dat un bilet la ordin, valabil până pe data de 6 februarie, dar…surpriză! Documentul a fost refuzat de bancă. Pe 3 aprilie, spunea Pop, l-a sunat pe Radu Chifa, patronul SC Montecalm SRL, din Bistrița, care administra jocul Uniplay. Păgubitul spunea că, „pe un ton plângăreț”, Chifa i-a spus să stea liniștit că se rezolvă totul, că se împrumută și tot plătește. „La telefoane nu mai răspunde nimeni, sediul de pe strada Matei Millo, din București, l-au evacuat într-o noapte… cred că așteaptă să intre în insolvență”, este de părere Alexandru Pop. În opinia sa, sunt peste 100 de păgubiți, atât jucători cât și angajați care nu și-au mai primit drepturile bănești.

Ne puteți urmări și pe Google News

Negocieri eșuate

Lângă Pop, i-am întâlnit pe frații Constantin și Ionel Udroiu, din Călinești, județul Argeș. Constantin a câștigat, pe 26 februarie, 110.000 de lei, iar Ionel a fost „norocosul” care trebuia să intre în posesia a 95.000 de lei, așa cum a fost anunțat, în direct, la ediția din 19 martie. „Pe 30 martie am încheiat un proces-verbal, nesemnat de ei, neștampilat, în care se obligau să îmi plătească banii, mai puțin impozitul, până cel târziu în data de 8 iunie”, a spus Constantin Udroiu. După ce a câștigat și fratele său, acesta a vrut să valideze biletul. „Am sunat și m-a chemat să vin peste trei săptămâni, la București. Am fost pe strada Matei Millo, dar nu mai era nimic acolo. Ne-a spus un vecin că au venit, peste noapte, au încărcat tot și au plecat”, a adăugat Ionel Udroiu. Cei doi frați au sunat, din nou, la reprezentanții Uniplay. „Ne-au chemat la Bistrița. Am bătut cam 450 de kilometri, cam cât este până acolo, și am încheiat niște angajamente de plată în care se prevedea că ne vor plăti 25.000 de lei, până în mai, iar diferența până în iulie”, a adăugat Constantin Udroiu.

DIICOT adună plângeri

Interesant este că, în angajamentele de plată, cei doi frați erau obligați să păstreze confidențialitatea tranzacției, să renunțe la orice demers în justiție, la orice pretenții sau alte demersuri către autoritățile publice, agenții de presă, televiziuni sau orice alte mijloace de informare în masă. În caz contrar, câștigătorul era obligat să plătească, către organizator, suma ce i se cuvenea. „Când am văzut că nici după expirarea termenului nu mi-au plătit banii, i-am acționat în judecată”, a adăugat Ionel Udroiu. La Judecătoria Bistrița, magistrații au respins cererea de poprire asiguratorie formulată de către Constantin Dan Udroiu, însă, în încheierea civilă a fost trecut numele lui Ionel Udroiu. Frații Udroiu nu s-au lăsat și au făcut trei plângeri, la Parchetul Bistrița, Parchetul Argeș și Parchetul București, îndreptate împotriva patronilor firmei organizatoare - Radu Chifa și Cozma Plăian, precum și împotriva administratorului Ciprian Smărăndoiu, acuzându-i pe cei trei de înșelăciune. În final, alături de alți păgubiți, au venit și la DIICOT. Alexandru Pop ne-a declarat că procurorii anti-mafia le-au transmis să depună, fiecare în parte, plângeri penale. Tot la DIICOT s-au prezentat, fiind în aceeași situație ca și frații Udroiu și alți câștigători, precum Gheorghiță Dorobăț, de 33 de ani, din Iași – primul câștig Uniplay, la Crăciunul din 2016, de 35.000 de lei, dar și foști angajați, majoritatea vânzători de tichete care nu și-au mai primit banii. De față cu ei, am încercat să luăm legătura cu Cătălin Smărăndoiu, administrator al Uniplay. N-a răspuns. Nici la telefon, nici la mesaj.

Organizatorul a intrat în insolvență

Firma organizatoare a Uniplay ShowMonte Calm Play - îi are acționari pe Radu Chifa (95%) și pe Cozma Plăian (5%). Chifa este acționar și în Metropolis Bets SRL, firma care, până în primăvara anului 2016, a organizat Superbingo Metropolis. În urmă cu patru ani, Superbingo era organizat pe o altă firmă, deținută tot de Chifa, dar care a pierdut licența din cauza datoriilor la ANAF. În aprilie 2017, Uniplay Show a fost scoasă din grila Antena 1. Datele oficiale arată că organizatorul ţepei Uniplay a adunat 99 de bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de 3.894.521,28 lei. Pe 5 mai 2017, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a revocat licențele de organizare pentru activităţile de bingo televizat şi slot-machines deţinute de Monte Calmm Play SRL.

Pe 20 septembrie 2017, Tribunalul Bistriţa a admis cererea formulată de firma Daco Service Plus SRL, din București și a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă. Administrator judiciar este Vasile Urs, practicianul Consult Management UV IPURL, același care se ocupă şi de insolvenţele altor firme în care este acționar Radu Chifa.