Cea mai elegantă clădire din România. Un diamant al turismului

Cea mai elegantă clădire din România. Un diamant al turismului Castelul Peleș. Sursa foto Dreamstime

Un diamant al turismului românesc. Turiștii din toată lumea vin în țara noastră pentru a vedea unul dintre cele mai spectaculoase locuri. Istoria colțului de rai a impresionat toată Europa.

Turiștii străini au fost impresionați de acest diamant al turismului românesc. Este vorba de Castelul Peleş de la Sinaia, reşedinţa de vară a regilor României, aflat pe Valea Prahovei, în codrii Bucegilor, la 44 km de Braşov şi la 122 km nord de Bucureşti, pe valea râului Peleş.

Peleşul este considerat cea mai impresionantă şi elegantă construcţie din ţara noastră şi unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa. Castelul Peleş este un loc încărcat de istorie, care a găzduit capete încoronate şi artişti vizionari.

A construit castelul pentru fiica lui

Domnitorul Carol a decis să construiască acest castel pentru fiica sa. Mica Principesă Maria, unicul lui copil, ar fi repetat de mai multe ori: „Vreau să merg la Sinaia, să beau apă din Peleş”. Aceasta suferea de scarlatină, iar medicii n-au mai putut să o salveze.

Ne puteți urmări și pe Google News

În vara anului 1875, fundaţia castelului a fost terminată. La 29 august 1875, a avut loc punerea pietrei fundamentale a castelului. Castelul Peleş a fost prima construcţie din România a cărei fundaţie era realizată din beton. Castelul s-a ridicat după planurile arhitecţilor Johannes Schultz şi Karel Liman şi a fost decorat de celebrii artişti J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz şi Berhard Ludwig din Viena.

Castelul Peleș, Sinaia

Castelul Peleș, un diamant al turismului românesc. Sursa foto Dreamstime

Domeniul cuprinde și locuinţele pentru servitori, pavilionul de vânătoare, grajdurile, fântânile cu conductele de apă şi parcul. Fundaţia s-a realizat pe straturi adânci de beton, apărate împotriva presiunii muntelui printr-o zidărie extrem de solidă. După terminarea castelului, activitatea a fost îndreptată asupra amenajării drumurilor şi a parcului. Și terasa a fost lărgită.

Ce se găsește în Castelul Peleș

În anul de graţie 1883, castelul se prezenta astfel: din curtea interioară, plină de susurul fântânii de bronz – odată trecută poarta de onoare –, se găsea un masiv vestibul răcoros, cu bolţi joase sprijinite pe coloane solide. De o parte, un mare cămin cu o placă în bronz, păstrează gravat, catrenul poetului Vasile Alecsandri:

„Eu, Carol, şi al meu popor,

Zidit-am, într’un gând şi dor,

In timp de lupte-al meu regat,

In timp de pace-al meu palat.”

Castelul Peleș, Sinaia

Castelul Peleș, un diamant al turismului românesc. Sursa foto Dreamstime.

De-a lungul coridoarelor laterale se află o galerie de portrete care îi înfăţişa pe strămoşii regelui, începând cu Wolfgang conte de Zollern de pe la 948, cu Burckardt, cu Frederic I (980), Frederic IV (1195) şi cu întregul şir de prinţi ai familiei Hohenzollern. Sala de muzică comunica printr-un culoar, cu biblioteca şi biroul Regelui. În castel se află și o cameră îmbrăcată în stejar, aConsiliului de miniştri, unde a avut loc istoricul Consiliul din anul 1914, prezidat de Regele Carol. Pe pereţi se aflau vase, oale, faianţe, picturi celebre din vremea Renaşterii.

Un alt aspect important este că cele 2000 de personaje sculptate în lambriurile Holului de Onoare au fost realizate de către 140 de artişti care au lucrat timp de şase luni, zi şi noapte. În perioada 1875 – 1914, s-ar fi cheltuit pentru întreg domeniul de la Peleș circa 16 milioane de lei-aur.

Diamantul turismului românesc se vizitează din 1990

În anul 1990, și Peleşul şi Pelișorul au fost deschise publicului spre vizitare. În 2006, guvernul român a anunțat retrocedarea castelului fostului rege Mihai I de România. Castelul a rămas proprietatea privată a Casei Regale, dar este administrat de Ministerul Culturii. Peleș este al doilea castel din ţară ca număr de turişti. Pe primul loc este Castelul Bran.

Turiștii beneficiază de un tur extins al spațiilor de la parter și etajul I, cu ghidaj în mai multe limbi străine.

În Castelul Peleș s-au făcut și numeroase filme de Crăciun, printre care „Crăciunul la Castel”, „Un prinț de Crăciun: Nunta regală”, „Royal Matchmaker” și serialul „Wednesday”.