Monumentul aflat la poalele muntilor Bucegi si Piatra Craiului isi datoreaza faima unui personaj mai mult inventat decat istoric.
Vlad Tepes. Cumplitul si temutul domnitor sta acolo unde si l-au dorit otomanii. Atarnat de-o sfoara alaturi de temutul Spiderman. E o scena banala la tarabele de la poalele Castelului Bran.
Castelul, construit intre 1377-1382, a fost retrocedat unui ilustru si deloc cumplit necunoscut, Dominic de Habsburg, si este principala atractie turistica a zonei, atragand anual zeci de mii de turisti romani si straini si sustinand afacerile tarabagiilor din zona.
Cazarea e „cheap” (ieftina)
Printre tarabe se plimba grupuri de turisti care, toti, intreaba de Dracula. Ghizii raspund zambind „Yes, Oui, Dracula”. La poarta castelului e coada, un grup de moldoveni se inghesuie sa intre. „Stim ca nu-i Dracula aici, dar e frumos.”
Dupa poarta, o babuta care vinde diverse obiecte de artizanat ii explica in engleza unei turiste cum sta treaba cu cazarea: „E cheap”. Pe aleea spre castel intalnim doi nemti. Va place castelul? „Da, e frumos, si zona e frumoasa. E aranjat bine aici.”
Comertul la taraba, cu varfuri in iulie si august
Ce se vinde la tarabe? „Cel mai mult, ceramica, vasul roman, de exemplu, in care se pune mancare, ca sa se coaca la cuptor fara grasime. Apoi se mai vand lampile de aromoterapie”, explica o proprietara de taraba etno. Dracula? „Nu prea se vinde, adica vin turistii mai mult pentru castel, deja se stie ca Dracula nu a avut nicio treaba cu Branul”. Arta traditionala romaneasca? „Da, dar o luam de la Brintex, din depozit. Majoritatea, sculpturile sau ceramica, vin din ungurime.”
Se da castelul la fostul proprietar. Ce-o sa faceti? „Pai, nu stiu cum o sa facem, oricum, cele mai bune luni aici sunt doua, iulie si august, altfel vanzarea e destul de proasta. Ce va face Branul fara muzeu? „Stiti ceva, am fost in satul Corund, unde se face ceramica asta, nu e mai nimic. Toata lumea face diverse obiecte si apoi, de-a lungul strazii, lumea iese cu ele sa le vanda. Si oamenii se descurca numai din asta”.
Regina Maria, „vedeta”
Ingrijitoarele ii ghideza cu amabilitate pe turisti prin castel si insista pe istoria recenta a acestuia, de cand a fost daruit Reginei Maria. Ce imbunatatiri a adus regina, unde se plimba, care era camera preferata a ei si a surorii.
Istoria de dinainte de secolul XIX este prezentata succint: castelul a fost construit in secolul XIV - Mircea cel Batran, Ludovic de Anjou, Iancu de Hunedoara si Vlad Tepes au stat trei zile aici. Vizitatorilor le lucesc ochii cand aud de fiorosul domnitor.
„N-am mandat sa-l exploatez pe Dracula”
In magazinul de suveniruri din interiorul castelului se vand carti, DVD-uri, harti si nimic despre Dracula. Directorul Muzeului Bran, Narci Dorin Ioan, recunoaste ca Dracula ii aduce multi turisti, dar spune ca nu exista in castel nimic care sa aiba legatura cu personajul lui Bram Stoker.
„Toate piesele din muzeu ramase de la Regina Maria, la care se adauga altele, achizitionate pe parcurs, nu au nimic in comun cu Dracula. In calitate de istoric va spun. Castelul a avut o istorie medievala pana sa apara Dracula. Ca monument istoric din clasa A, nu poate fi transformat. De trei ani, de cand sunt directorul acestui muzeu, nu am avut mandat de la Ministerul Culturii sa-l exploatez pe Dracula. Si am respectat Legea Muzeelor”.
ISTORIE
De la un proprietar la altul Primele informatii despre Cetatea Bran dateaza din 1377, cand Regele Ungariei, Ludovic de Anjou, acorda sasilor din Brasov privilegiul de a construi cetatea. Castelul a fost ridicat intre anii 1377 si 1382.
Vlad Tepes a trecut in fuga pe langa Bran, prin 1459, cand a venit la Brasov sa rezolve niste litigii comerciale cu negustorii sasi. Negocierile s-au soldat cu incendierea unei parti din oras si cu tragerea in teapa a negustorilor recalcitranti.
Supravietuitorii nu l-au uitat si l-au descris, in „Povestirile Valahe”, drept un print sangeros si sadic, imagine pe care s-a bazat si Bram Stoker cand a scris romanul „Dracula”.
Castelul a trecut de-a lungul timpului pe la mai multi proprietari. Dupa Primul Razboi Mondial a fost facut cadou Reginei Maria, care l-a lasat prin testament fiicei sale, Principesa Ileana, confiscat de comunisti in 1948 si retrocedat, anul trecut, catre Dominic de Habsburg, mostenitorul Principesei Ileana.
Dupa nici un an, noul proprietar a facut o oferta de vanzare catre Consiliul Judetean Brasov contra sumei de 60 de milioane de euro. Considerata dubioasa de numerosi experti, afacerea a cazut, iar avocatii au anuntat ca exista oferte de peste 100 de milioane de euro, care nu s-au concretizat insa.
Ulterior, o comisie parlamentara a deputatilor a verificat legalitatea retrocedarii castelului. Dupa sase luni de audieri, deputatii au conchis: retrocedarea nu s-a facut prin respectarea tuturor procedurilor legale.
FISA TEHNICA
385.000 de turisti in 2006
Notorietate. Este cunoscut mai ales datorita asocierii cu personajul Dracula din romanele lui Bram Stoker, care si-a bazat descrierile pe „caietele transilvane”, in care Vlad Tepes era facut calau, domnitor crud si sangeros. Doua filme hollywoodiene au fost filmate in incinta castelului, fapt ce a contribuit la promovarea mitului.
Unicitate. Nu are nimic deosebit fata de celelalte fortarete din Romania. Unica este doar notorietatea, considerata de unii experti ca fiind inexplicabila, avand in vedere faptul ca Vlad Tepes, principalul promotor de imagine al locului, a fost o singura data pe acolo, in trecere. Valoare. In prima cerere de retrocedare a castelului de urmasii Principesei Ileana, castelul a fost evaluat la 20 de milioane de dolari. La finalul anului trecut, urmasii au cerut de la Consiliul Judetean Brasov 60 de milioane de euro pentru intreg domeniul. Potential turistic. Este cel mai important obiectiv turistic din judetul Brasov, al doilea ca numar de vizitatori din Romania. Anul trecut, castelul si imprejurimile au atras 385.000 de turisti, din care in jur de 100.000 straini. Cazare si masa. Comuna Bran este localitatea cu cele mai multe pensiuni din tara unde se platesc intre 60 si 150 de lei pe noapte pentru o camera. Mare parte dintre ele ofera si mese traditionale, respectiv bulz cu mamaliga, tochitura sau balmos. Tarife. Intrarea in complex (parculet, muzeul satului si castelul propriu-zis) costa 12 lei, respectiv 6 lei pentru studenti, elevi si pensionari. Pentru copiii sub 5 ani intrarea este gratuita. Taxa foto/video: 10 lei.
Vox populi
„Branul e cel mai tare” Onisifor Ralea, 49 de ani, profesor: „Branul e cel mai tare obiectiv turistic din Romania. Nu e ca Pelesul, aici ai si ce face dupa ce vizitezi castelul, ai putea, de exemplu, sa incerci niste cas”.
Andreea Comanescu,22 de ani, studenta: „Mare greseala a facut statul ca l-a pierdut, acum e la mana Habsburgului. Ar fi trebuit sa nu-l dea deloc, ca nu ne obliga nimeni, e patrimoniu national”.
Ovidiu Popa, 27 de ani, tehnician computere: „Prea multa valva pentru atata lucru. E doar un castel, mai degraba un turn de aparare”.
OPINIE
De ce sa nu profitam de mitul cu castelul?
Brasovean la origine, vedeta radio Mihai Dobrovolschi crede ca prezenta Branului printre minunile Romaniei tine mai mult de marketing. Dar asta nu inseamna ca nu merita un loc acolo, apreciaza Dobrovolschi.
„Orice astfel de enumerare restrictiva este, intr-un fel, nedreapta pentru celelalte minuni. Dar, daca tot e sa facem propaganda cu astfel de minuni, de ce sa nu profitam de dragostea americanilor pentru mitul lui Dracula si de faptul ca l-au asociat cu acest castel?”, spune vedeta de la Radio Guerrilla.
Mihai Dobrovolschi a copilarit in Brasov si, fireste, a batut deseori drumul Branului. „Mi-aduc aminte, cand eram mic vedeam americani venind la Bran cu usturoi de gat si radeam sa ne prapadim. Castelul Bran poate sa se inscrie foarte bine intr-o astfel de campanie. Sa vina americanii sa dea bani pe asta, sa marim pensiile si atunci va fi foarte bine”, mai spune Mihai Dobrovolschi.
ARGUMENT
Unii strabat jumatate de glob sa-l vada
Adrian Maxim este consilier judetean, proprietar de pensiune la Bran, membru in asociatia „Fiii si Prietenii Branului”. Asociatia este cea care a facut demersurile pentru aducerea la Bran a inimii Reginei Maria si depunerea ei in cripta in care a stat pana in 1968.
„E un castel medieval, construit la sfarsitul secolului XIV, dar are si o arhitectura moderna, fiind renovat de Regina Maria la inceputul secolului XX. Am putea sa-i multumim lui Bram Stoker deoarece, datorita romanului „Dracula”, avem foarte multi turisti la Bran, chiar daca locul n-are nicio legatura cu Dracula sau cu Vlad Tepes.
Dar cel mai important aspect e altul. S-a intalnit zilele trecute fiul meu cu patru turisti japonezi in gara si singurul lucru pe care l-au intrebat a fost cum se ajunge la Bran. Daca oamenii astia calatoresc o jumatate de glob ca sa vina sa vada Branul, eu zic ca e mare lucru”, spune Maxim.
Cititi si:
Biserica Densus, un templu romanesc
Cuibul de vulturi al Corvinilor
Ateneul, bijuteria pentru care romanii au dat cate un leu
Peles, blazonul regal al Romaniei
Cititorii propun alte posibile "minuni"
Casa Poporului, "vedeta" controversata Crucea si spada sasilor Mogosoaia, palatul domnesc
Manastire 'nalta, cum n-a mai fost alta
Pe aici nu se trece decat cu piosenie
Mii de cititori voteaza minunile Romaniei