Castelul Bánffy din Răscruci, Versailles-ul Transilvaniei, a fost readus la viață
- Antonia Hendrik
- 24 noiembrie 2023, 23:00
Castelul Banffy din Răscruci a fost cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei deoarece este un întreg ansamblu arhitectonic construit de o familie pe nume Banffy, din comuna Bonțida, județul Cluj. Castelul reintră în circuitul turistic.
Castelul Bánffy din Răscruci are o valoare istorică importantă. Pe vremuri, aici se afla unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei Bánffy. Inițial, castelul a fost construit într-un stil renascentist. Modificările ulterioare din secolul al XVIII-lea au fost făcute în stilul baroc. Mai târziu, în secolul al XIX-lea, a fost renovat în stil romantic.
Castelul Bánffy din Răscruci a fost considerat mult timp Versailles-ul Transilvaniei
Domeniul de poveste din Cluj va reintra în circuitul turistic. A fost readus la viață după zeci de ani în care a stat închis. Este format din două corpuri de clădire, plus alte anexe. Pavilionul (subsol, parter, etaj și șarpante înalte) este de inspirație romană. Accesul principal al castelului se află prin două scări dispuse în partea sudică, urmate de o terasă încadrată de opt coloane dorice.
Castelul Bánffy din Răscruci. Sursa foto: Facebook.
Piesa de rezistență rămâne salonul de primire. Aici s-a păstrat un bufet din lemn cu același tip de sculpturi și o vitrină cu o valoare artistică aparte, în secolul XX fiind expusă la o expoziție de la Paris.
Salonul, tipic renascentist, are pereții îmbrăcați în lemn, cu tavan din lemn casetat. Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renașterii germane, fiind imprimate forma blazonului și genealogiei familiei Bánffy, precum și numele celor mai reprezentative personalități din istoria Ungariei și Transilvaniei. Deasupra unei uși este sculptată inscripția: Salus intratibus pax exeuntibus.
Sursa foto: Facebook.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost spital militar
Întregul domeniu de la Bonțida a intrat în posesia familiei Banffy în anul 1387. Atunci când regele Sigismund de Luxemburg l-a donat lui Dionisie, fiul lui Toma Losonci. Până să se realizeze ansamblul actual la Bonțida, acesta a fost o reședință nobilară/conac. Prima formă a conacului a fost în formă de L, fortificat cu ziduri dispuse în forma dreptunghiulară, tunuri circulare în patru colțuri și un turn de poartă înalt, la intrare.
Imediat după decapitarea lui Dionisie, lucrările au continuat și l-au avut drept moștenitor pe viitorul guvernator Gheorghe al III-lea. Din nefericire, în urma războiului de independență, între anii 1704 și 1711 castelul a fost avariat și a necesitat reparații și reconstrucții în mai multe locuri.
Castelul Bánffy din Răscruci. Sursa foto: Facebook.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost folosit drept spital militar, iar în anul 1944 a fost serios afectat, atunci când trupele germane, aflate în retragere, au jefuit, atacat și incendiat întreg ansamblul. Mobilierul a fost distrus în totalitate, dar și bine-cunoscuta galerie de portrete, și biblioteca.
Castelul Banffy ar fi bântuit
Legenda din jurul castelului Banffy este ciudată. Se spune că este cel mai bântuit loc de la noi din ţară. Potrivit legendei, fantoma unui tânăr care lucra la castel şi a fost ucis apare din când în când în diferite părţi ale complexului. Se spune că prințesa care trăia în castel avea o relație cu cineva din exterior.
Sursa foto: Facebook.
Aceasta a fost văzută de un grăjdar cum se furișa și, ca să nu fie dată în vileag, a sedus băiatul grăjdar și apoi l-a ucis cu un cuțit. Astăzi circulă zvonul precum că fantoma tânărului bântuie castelul. Pe de altă parte, toţi localnicii consideră că împrejurimile şi castelul sunt bântuite.
De-a lungul timpului, au fost raportate de martori oculari numeroase apariţii de fantome bănuite a fi ale celor care au murit în timp ce castelul era folosit ca spital militar de către germani. Mulţi au văzut siluete de soldaţi germani şi de oameni în cârje apărând, dispărând sau plimbându-se printre zidurile castelului.
Cum ajungi la Castelul Banffy
Castelul este localizat la circa 30 de kilometri de Cluj-Napoca și se poate ajunge acolo cu mașina, pe drumul DN1C/E576. Castelul de la Răscruci este la mai puţin de patru kilometri distanţă de fratele lui mai mare care poartă acelaşi nume.
Sursa foto: Facebook.
Pentru a ajunge la Bonţida, puteţi opta pentru autobuzul care porneşte din autogara de pe strada Fabricii (Cluj-Napoca), în weekend la oră fixă şi la jumătate de oră. Trenurile Regio (fostele personale) circulă la orele 05.40, 07.30, 11.27, 14.35, 16.36, 19.45 şi 22.40.
Datorită unor lucrări de modernizare, până la data de 8 decembrie, zona trecerii de cale ferată din Bonțida va fi închisă traficului rutier. Puteți ajunge la Castelul Bánffy fie prin Jucu (drum județean 109, apoi drumul Gădălinului – drum județean 161). Fie prin Răscruci (traseul peste podul metalic, drum local neasfaltat).