Clasamentul intocmit de postul TV Discovery Travel include fortarete capabile sa faca fata unor numeroase "armate" de vizitatori.
Ti-ai dorit macar o data sa dormi in incaperea unui rege? Sau sa privesti lumea de la fereastra printesei inchise in turn? Daca da, atunci poate ai vizitat deja cel putin un castel. Il zaresti imediat, oriunde s-ar afla: pe coasta unui munte, pe malul marii ori in mijlocul orasului aglomerat.
Fiecare are povestea sa, cu regi, printese si cavaleri trecuti prin batalii crunte sau confruntati cu o soarta necrutatoare. Fostele fortarete reprezinta astazi franturi din istorie si adapostesc, intre zidurile lor, fantomele legendelor, alaturi de mobila, portelanuri, opere de arta sau obiecte vestimentare. Care sunt totusi cele mai frumoase, bogate si intretinute castele ale Europei? Expertii de la Discovery Travel Channel le-au ales pe primele zece.
1. Castelul Leeds
> Loc: Kent, Anglia > Nu ratati: puteti ramane peste noapte > Util: program 10.00-17.00
Este cel mai iubit castel din lume. De ce? Construit in 857, acesta a fost resedinta membrilor din familia regala, cum ar fi Eduard I, Henry al V-lea si Henry al VIII-lea. Inauntru pot fi admirate picturi vechi de secole, tapiterii si mobila, iar pe dinafara este inconjurat de o gradina imensa, cu vita-de-vie si chiar un teren de golf.
In apropiere se afla si un lac, in jurul caruia au adapost o multime de specii rare de pasari. Pentru o vizita perfecta, este nevoie de o cina in sala de bal a lui Henry al VIII-lea, servita de un majordom - tratatie cu adevarat regeasca.
2. Castelul Frankenstein
> Loc: Darmstadt, Germania > Nu ratati: anual se sarbatoreste cu mare fast Halloweenul > Util: Frankfurt este cel mai apropiat aeroport
In jurul fostei rezidente (in secolul al XVI-lea) a Lordului Konrad Dippel von Frankenstein au fost tesute mai multe mituri si legende, care i-au umbrit istoria reala. Povestea spune ca von Frankenstein si-ar fi vandut sufletul in schimbul secretului pentru viata vesnica.
El ar fi fost gasit mort in laborator, inconjurat de bucati de corpuri umane, furate din cimitire. Se spune ca scriitoarea Mary Shelley a auzit istorisirea intr-o excursie pe care a facut-o in 1814 si a folosit castelul drept sursa de inspiratie.
3. Mont Saint Michel
> Loc: langa Normandia, Franta > Nu ratati: intregul castel este inconjurat de ape > Util: program 9.30-17.30
Castelul este considerat una dintre cele mai mari realizari ale arhitecturii medievale. La origine, o manastire pentru pelerinii crestini, Mont Saint Michel a devenit o comoara pentru francezi. Situat intre Normandia si Bretania, castelul combina romantismul si istoria pentru a crea o atmosfera de vis, incepand cu ale sale carari antice din piatra si pana la imaginea unui apus de soare de poveste.
Il ajuta si amplasarea. Plaja D-Day (Ziua Z, cand aliatii au debarcat in al Doilea Razboi Mondial) nu este departe, iar o scurta calatorie spre est inseamna o incursiune in viata la tara.
4. Castelul Glamis
> Loc: Glamis, Scotia > Nu ratati: Muzeul Folcloric Agus si gradinile > Util: program 10.30-17.30
Construit in secolul al XV-lea, castelul a fost multa vreme vedeta din mijlocul miturilor si al povestilor de groaza despre fantome. Are chiar reputatia de cel mai cautat castel din Scotia. Se spune ca multi oameni celebri au fost ucisi aici, inclusiv Duncan al lui Macbeth si Regele Malcolm al II-lea.
Minunatele gradini si privelisti din jur au transformat castelul intr-o atractie irezistibila. Gurile rele spun insa ca, dupa apus, numai cei mai curajosi se aventureaza pe aici.
5. Castelul Lincoln
> Loc: Lincolnshire, Anglia > Nu ratati: Expozitia Magna Carta > Util: program 9.30-16.30
Castelul a fost construit in 1068 si este o cladire cu mare semnificatie istorica. A fost adapostul lui Wilhelm Cuceritorul si este unul dintre cele doua castele din Anglia in jurul carora au fost construite doua santuri adanci cu apa, pentru aparare.
Secolele i-au rapit insa fastul. Intre 1787 si 1878, castelul a fost transformat in inchisoare pentru comitatul Lincolnshire. Bancile din capela au fost sculptate in forma de sicrie, pentru a le aminti prizonierilor ca, odata ajunsi aici, nu aveau sanse de a scapa cu viata. Legendele groazei bantuie si astazi prin partile locului.
6. Castelul Neuschwanstein
> Loc: in apropiere de München, Germania > Nu ratati: sarbatoarea Oktoberfest > Util: program 8.30-17.30
Castelele bavareze au celebritatea lor in Europa, dar acesta le intrece pe toate. Ridicat in 1869, din dorinta de a imita cat mai bine arhitectura medievala. Artistii acelor vremuri au construit cu migala turnuri si arcade impresionante. Mult mai tarziu, mai exact in secolul XX, arhitectii de pe un alt continent - America - se inspirau din creatia germanilor pentru a realiza castelul frumoasei adormite din Disneyland.
7. Castelul Chambord
> Loc: Valea Loarei, Franta > Nu ratati: calarie in parc > Util: program 9.30-16.45
Unul dintre cele mai frumoase si bine intretinute castele din lume, Chambord este iubit de turisti in mod special. A fost construit in 1547, pentru a-i servi ca adapost regelui francez Ludovic al XIV-lea, ajungand, mai tarziu, sursa de inspiratie pentru Leonardo Da Vinci si Moliere.
Construirea si decorarea acestui gigant arhitectonic (440 de camere, 365 de semineuri, 84 de scari si grajduri pentru 1.200 de cai) a necesitat aproape 2.000 de oameni. Unul dintre secretele castelului este o scara spirala interioara dubla, ce permite ca doua persoane sa urce si sa coboare fara sa se intalneasca.
8. Castelul Brodick
> Loc: Insula Arran, Scotia > Nu ratati: cascade, lac artificial, chei > Util: program 11.00-16.30
Locul pe care se afla acest castel inseamna o parte din istoria Scotiei, inca de pe vremea vikingilor - aici era fortareata ce apara teritoriul aflat in stapanirea ducilor englezi de Hamilton.
De-a lungul secolelor, numerosi membri ai familiilor nobile au intrat in posesia fortaretei, pe care au reconstruit-o si au extins-o pentru a o transforma in resedinta privata. A ramas asa pana in 1957, cand ultimul mostenitor al Hamiltonilor a decis sa se mute. Parte din portelanurile din secolul al XVII-lea, mobilierul si colectia de tablouri ofera si astazi castelului un farmec aparte. Poate la fel de mult ca rhododendronii care-l inconjoara.
9. Castelul de la Praga
> Loc: Praga, Cehia > Nu ratati: Catedrala St. Vitus si Basilica St. George > Util: program 9.00-17.00
De la constructia sa in secolul al IX-lea si renovarea finala din 1700, castelul a devenit, dintr-o fortareata clasica, si locul unor importante negocieri. Si acum se mai pastreaza cateva traditii, de pilda schimbarea garzilor din ora-n ora si ceremonia ridicarii steagului in fiecare zi.
10. Castelul de Sao Jorge
> Loc: Lisabona, Portugalia > Nu ratati: privelistile asupra orasului si a coastei Atlanticului > Util: Program 9.00-21.00
Situat pe o colina ce parca domina oceanul, castelul de Sao Jorge, cunoscut si sub numele de Castelul Lisabona, a fost candva un obiectiv important pentru tara. Prima data a fost numit dupa Regele Joao I, in secolul al XIV-lea, dar pana la ocupatia spaniola castelul era deja ruinat. Adapostise o inchisoare, o cazarma si chiar un fort, aproape distrus in timpul cutremurului din 1755. Abia la inceputul secolului trecut, castelul a fost redescoperit de guvernanti, care l-au restaurat si l-au transformat in muzeu.