Castele de cinci stele

Castele de cinci stele

Reteta germana: supermagazine adapostite in vechile palate.

Orasele germane trec printr-un proces intens de reabilitare si reconstruire a cladirilor istorice, in care vechile forme arhitecturale exterioare se combina cu interioare de ultima generatie.

Prestigiosul cotidian german „Der Spiegel” a facut o inventariere a celor mai spectaculoase reconditionari din marile orase germane, intrebandu-se daca este vorba despre o intoarcere la fosta grandoare sau pur si simplu de ultima strigare in materie de kitsch.

In 2002, parlamentul german a votat favorabil reconstruirea din bani publici a Palatului Stadtschloss din estul Berlinului. Construit in secolul 17 de primul rege al Prusiei, Friedrich I, colosul de pe malul raului Spree a fost o replica germana a palatului de la Versailles.

Stadtschloss, emblema a imperialismului german si fosta resedinta a kaiserului Wilhelm al II-lea, a fost dinamitat in 1950 de noile autoritati din RDG. Proiectul, extrem de costisitor si dificil, a inceput prin constructia a trei fatade.

Cu o precizie de invidiat, sculptorul est-german Matthias Koerner a creat replici de capete de lei, frunze de acant si razboinici in lupta, prezente pe exteriorul original. „Die Welt” a criticat initiativa, calificandu-i pe sustinatorii proiectului drept „o gasca de falsificatori de palate”. 

Incurajati de povestea reconstructiei Catedralei Frauenkierche din Dresda, distrusa in bombardamentele aliatilor in cel de-al Doilea Razboi Mondial, multe alte orase germane vor replici ale unor cladiri istorice pierdute.

Autoritatile din Postdam au decis sa reconstruiasca o noua cladire a parlamentului landului Brandenburg pe locul vechiului palat distrus. In Hanovra, un grup de cetateni a initiat proiectul de reconstructie a unui palat distrus in 1943. Frankfurtul planuieste sa demoleze cunoscuta „Technisches Rathaus” (Administratia Tehnica), pentru a construi pe viitorul teren viran replici ale caselor medievale.

Palat-supermagazin

Desi proiectele sunt sustinute de personalitati locale si cetateni, multi localnici si arhitecti vad in aceste initiative niste expresii depline ale kitsch-ului. Cel mai edificator exemplu este palatul din centrul orasului Braunschweig, demolat in 1960 si reconstruit in ultimii ani la initiativa unui investitor privat.

In ciuda entuziasmului initial al localnicilor, palatul ofera un contrast socant intre exteriorul in stil vechi si interiorul ultramodern, care adaposteste un urias mall.

Odinioara loc de intalnire  pentru aristocratii locali, palatul a fost transformat intr-un templu al consumatorismului, unde turistii si localnicii isi dau intalnire la fast-food sau merg la cumparaturi. Pentru a reduce din critici, investitorii au promis ca vor construi un centru cultural al orasului, care va cuprinde o librarie, o arhiva si un muzeu.

Ne puteți urmări și pe Google News