Casele de vacanţă din staţiunile străine devin accesibile românilor

Casele de vacanţă din staţiunile străine devin accesibile românilor

Românii care dispun de bugete cuprinse între 30.000 şi 80.000 de euro pot cumpăra case de vacanţă în Grecia, Turcia, Spania sau Bulgaria fie pentru uz propriu, fie pentru a le închiria.

Criza a adus ieftiniri semnificative pe piaţa locuinţelor de vacanţă, astfel că zone care, până nu demult, erau greu accesibile pentru cumpărătorii români vin acum cu oferte tentante.

În Corfu, spre exemplu, una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei, care atrage anual zeci de mii de turişti din toată lumea, cu un buget de 55.000 de euro poate fi achiziţionată o casă tradiţională, construită în 1960, cu suprafaţa de 80 de metri pătraţi şi un teren aferent de 320 de metri pătraţi. Proprietatea este situată în zona staţiunii Acharavi şi este compusă din două dormitoare, living, cameră pentru servit masa, bucătărie, baie şi o cameră de depozitare.

Ceva mai scump, la un preţ de 65.000 de euro, este tranzacţionată o casă din staţiunea Sfakera, locuinţă construită în 1990, care are suprafaţa de 80 de metri pătraţi şi un teren aferent de 282 de metri pătraţi. Potrivit anunţului de vânzare, proprietatea se află în apropierea zonei comerciale şi a mijloacelor de transport în comun care leagă staţiunea de oraşul Corfu Town şi de celelalte zone ale insulei.

Apartamente noi în Turcia, de la 30.000 de euro

În Turcia se construieşte intens, zonele turistice fiind practic într-o continuă dezvoltare în ceea ce priveşte domeniul imobiliar. De pildă, în Kuşadasî, una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă din această ţară, o locuinţă de tip studio, cu suprafaţa de 72 de metri pătraţi, aflată într-un imobil construit anul trecut, costă 30.000 de euro. Locuinţa este dotată cu aer condiţionat, iar ansamblul rezidenţial din care face parte are pază non-stop şi o piscină comună pentru locatari.

Pentru cei care îşi doresc o locuinţă de vacanţă în zona Bodrum, anticul Halicarnas, există o multitudine de oferte, cum ar fi un studio cu suprafaţa de 51 de metri pătraţi, dotat cu aer condiţionat şi care beneficiază de un loc privat de parcare, care se vinde la un preţ de 35.000 de euro. Proprietatea este localizată în satul Dorttepe, aflat la doar câţiva kilometri de bine-cunoscuta staţiune turcească.

Cei care iubesc Spania, şi mai ales zona Costa del Sol, au de unde alege în ceea ce priveşte ofertele imobiliare. În regiunea Malaga, în Torrox, o casă tradiţională, cu două camere şi suprafaţa de 67 de metri pătraţi, înconjurată de un teren de 340 de metri pătraţi, are un preţ de 85.000 de euro negociabil.

Dacă preferaţi să căutaţi o casă de vacanţă în apropiere de Barcelona, puteţi opta pentru un apartament de 50 de metri pătraţi, construit în 1993, care se vinde la un preţ de 66.000 de euro negociabil. Proprietatea este localizată în orăşelul Badalona, foarte aproape de capitala Cataloniei, Barcelona. Oferte ieftine în staţiunile de pe litoralul bulgăresc

Mai puteţi alege una dintre multitudinile de oferte imobiliare ale agenţiilor şi proprietarilor din Bulgaria. În zona Balcic, spre exemplu, într-o arie rustică, un apartament cu suprafaţa de 82 de metri pătraţi are un preţ de strigare de 48.300 de euro. Proprietatea se află în apropierea unor spaţii special amenajate pentru pescuit şi vânătoare. "Cele mai atractive zone pentru cumpărătorii români sunt staţiunile din Grecia insulară şi Turcia.“ PETRE ANTONESEI, manager Global House

BUGET

Cât alocă românii pentru achiziţii

"Numărul românilor care cumpără proprietăţi imobiliare în străinătate a crescut de la an la an, chiar şi în contextul crizei, astfel că numai agenţia noastră a intermediat achiziţia, în 2010, a 50 de proprietăţi de către cetăţeni români, majoritatea fiind localizate în Grecia şi Turcia", ne-a spus Petre Antonesei, manager al agenţiei imobiliare Global House. Acesta mai spune că bugetul alocat de majoritatea cumpărătorilor români unei astfel de achiziţii este de maximum 60.000 de euro, iar mulţi cumpără în vederea utilizării în scop personal timp de două-trei săptămâni pe an şi a închirierii pe durata restului sezonului estival. Petre Antonesei îi sfătuieşte pe cei care vor să procedeze la astfel de achiziţii să analizeze cu atenţie prevederile legale din ţara unde caută locuinţa, dar şi să ceară ajutorul unui avocat sau consultant imobiliar local, în funcţie de caz.