Case fisurate din cauza traficului greu deviat de la Cernavodă
- Feri Predescu
- 2 februarie 2011, 21:48
Prefectul de Constanţa Claudiu Palaz s-a întâlnit în această dimineaţă cu primarii localităţilor riverane DN 2A , Hârşova-Constanţa, după ce aceştia au reclamat faptul că imobilele de la şosea au început să se fisureze din cauza traficului greu deviat în urma închiderii podului de la Cernavodă.
Edilii susţin că fenomenul s-a accentuat după data de 10 ianuarie când podul de peste Canalul Dunăre-Marea Neagră de la Cernavodă a fost închis pentru reparaţii, iar traficul greu spre litoral a fost deviat pe DN 2A. Cele mai mari probleme sunt în comuna Crucea unde, potrivit primarului Gheorghe Frigioi, "sunt afectate casele oamenilor, căminul cultural, şcoala generală reparată recent, dar şi biserica veche de peste 100 de ani". "Cea mai mare problemă este în timpul nopţii, când TIR-urile trec câte 10-15 odată deoarece pe parcursul zilei stau în parcări, ferindu-se de cântar, şi astfel noaptea circulă cu viteze ameţitoare pentru a recupera din timpul pierdut", conchide primarul Frigioi. La rândul lor, localnicii se plâng că "nici numai ştim dacă e cutremur sau e de la maşini, au apărut crăpături în pereţii caselor şi degeaba le acoperim că a doua zi se cască din nou". Preotul paroh al bisericii din Crucea, Constantin Mija, admite că lăcaşul de cult este vechi însă "zilele trecute a găsit o bucată mare de tencuială căzută în faţa sfântului altar, iar pe zidul de vest, poţi băga cu uşurinţă pumnul în crăpăturile care au apărut". Infrastructura e de vină
Primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Valer Mureşan, a fost singurul care a susţinut că nu viteza este de vină, ci infrastructura. "Vibraţiile apar datorită drumului care prezintă denivelări, la noi s-au făcut reparaţii şi nu avem probleme", explică Valer Mureşan. În urma discuţiilor, prefectul Claudiu Palaz a concluzionat că de fapt "trebuie respectată legea, mai exact viteza legală de 50 km/oră, e clar, asta-i problema, dacă se respecta legea nu se ajungea la acest fenomen". Şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa, comisarul şef Constantin Dancu, a anunţat că s-au luat deja măsuri pentru "suplimentarea numărului de poliţişti pe DN 2A, suplimentarea aparatelor radar pe toată durată zilei, inclusiv în schimbul 3, însă am reţineri că viteza ar fi singura cauză a fenomenului, vom vedea peste 2-3 săptămâni timp în care vom analiza traficul". Şeful Autorităţii Rutiere Române Constanţa, Titi Stan, a anunţat că "vom planifica şi noi, selectiv, controale pe timp de noapte, pentru respectarea greutăţilor la transport".
Controale de la Construcţii
De asemenea, prefectul Claudiu Palaz a dispus ca specialiştii Inspectoratului Teritorial în Construcţii, "să verifice locuinţele afectate pentru a vedea dacă într-adevăr fisurile au apărut după 10 ianuarie sau sunt mai vechi şi fenomenul s-a accentuat acum". Autorităţile judeţene au confirmat faptul că pe DN 22C Cernavodă-Constanţa, pe unde se circulă de ani de zile, nu există reclamaţii din partea localnicilor, deşi viteza maximă admisă este de 70 km/oră.