Case din lemn masiv. Locuințe moderne și sustenabile pentru iubitorii stilului rustic

Case din lemn masiv. Locuințe moderne și sustenabile pentru iubitorii stilului rustic sursă foto: Arhiva EvZ

Vă amintiți acea vacanță la munte, în cabana de lemn care v-a cucerit de la prima vedere? Acel sentiment primitor de acasă sau copilărie la bunici, dar beneficiind de tot confortul unei locuințe moderne? De câte ori nu v-ați gândit că într-o zi veți avea o casă exact ca aceea... În ultimii ani, tot mai mulți români aleg să-și îndeplinească acest vis, apreciind frumusețea lemnului, aspectul rustic al caselor din lemn masiv, precum și avantajele pe care le prezintă o astfel de construcție.

5 motive să comanzi acum o casă din lemn masiv

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit lemn pentru construcția adăposturilor. De-a lungul vremii, utilizarea lemnului a căpătat numeroase valențe, fiind în continuare unul dintre cele mai versatile materiale de construcții.

Lemnul este rezistent, ușor de folosit și bun izolator și conferă un plus de valoare estetică și confort. În plus, fie că vorbim de o căsuță în copac, o cabană de munte, o casă tradițională sau una modernă în oraș, lemnul oferă constructorilor și arhitecților posibilitatea de a-și pune în valoare priceperea și creativitatea pentru a realiza construcții care se încadrează perfect în peisaj.

Dar acestea nu sunt singurele motive pentru care tot mai multe persoane comandă o casă din lemn masiv.

Ne puteți urmări și pe Google News
  1.  Timp scurt de construcție. O casă din lemn se construiește mult mai repede decât una din cărămidă sau BCA. Spre exemplu, durata de execuție a unei case din bușteni rotunzi, de 100 mp, comandată la Case de Lemn Bernard, este de până în 60 de zile, iar montarea propriu-zisă la locație durează doar câteva zile odată ce fundația este pregătită. Practic, în două luni ai o casă nouă!
  2. Izolare termică ridicată. Casele din lemn au performanțe energetice excelente, lemnul fiind un foarte bun izolator termic.
  3. Sănătate și sustenabilitate. Lemnul este o resursă regenerabilă, cu amprentă ecologică mică în etapa de producție, biodegradabil și reciclabil la finalul ciclului de viață. Amprenta de carbon a lemnului este nesemnificativă în comparație cu cea a altor materiale de construcție.
  4. Costuri mai mici. Construcția unei case din lemn este mai mică. Potrivit specialiștilor, o casă din lemn, fără mobilă sau alte amenajări interioare, poate fi chiar și cu 30-35% mai ieftină comparativ cu o casă din cărămidă și beton, în funcție de specificații.
  5. Aspect unic. Casele din lemn sunt mult mai atractive și nu au nevoie de la fel de multe finisaje precum construcțiile din cărămidă sau beton. Ceea ce poate reprezenta un alt avantaj din punct de vedere financiar, nu doar estetic.

”Noi credem că fiecare casă din lemn spune propria poveste. Casele din lemn masiv sunt cu totul speciale, iar tehnica de construcție a acestora se îmbină cu meșteșugul tradițional. Cei ce optează pentru o asemenea casă iubesc lemnul și stiu că este un material de construcție foarte diferit de construcțiile din zidărie tradițională”, au subliniat domnul inginer George Dihoru, angajat la Case Lemn Bernard.

Fabrica Case Lemn Bernard din Vălenii de Munte, Prahova, produce case din lemn masiv, din bușteni rotunzi sau din grinzi profilate, după proiectul clientului sau adaptând la necesitățile acestuia orice proiect al companiei. În plus, oferă consultanță pe tot parcursul procesului de proiectare a casei, colaborând cu arhitectul clientului, pentru a ajunge la varianta finală dorită.

 

Case din bușteni rotunzi vs. case din grinzi profilate

Casele din bușteni se produc prin prelucrare manuală/artizanală din trunchiuri de rășinoase, având un aspect rustic și spectaculos. Fiecare element de perete este un buștean prelucrat manual (cojit și fasonat), astfel încât rezultatul final este un produs unicat. Acest tip de construcție se potrivește în mediul montan și colinar, într-o îmbinare fericită de formă, material și spirit cu ambientul natural.

Casele din grinzi profilate oferă un spațiu de locuit sănătos și ecologic la fel ca cele din bușteni rotunzi, însă au avantajul că pot fi construite cu pereți de diferite grosimi, potrivite zonei în care se amplasează casa. Casele din grinzi profilate sunt alegerea celor care preferă rigoarea și precizia contururilor și a liniilor. Forma finală rectangulară a elementelor conferă un aspect riguros construcției. Aceste case pot fi foarte usor integrate si in zona de câmpie de la noi, zona litoralului. Cel mai mult acestea au fost comandate pentru Delta Dunării unde restricțiile privind construcțiile sunt foarte dure.

Case Lemn Bernard - detalii amenajare cabana din busteni

Case Lemn Bernard - detalii amenajare cabana din busteni

  • Case din bușteni rotunzi
    • Aspect rustic, dat de prelucrarea artizanală, fiecare element este unicat - la fel și casele
    • Realizate prin îmbinarea pe orizontală a elementelor pe principiul zidăriei portante cu chertare de tip scandinav pe colțuri
    • Ideale pentru cabane, pensiuni, case de vacanță, amplasate mai ales în zone montane
    • Structura integral a casei este din bușteni, fără izolație suplimentară a pereților
    • Producția acestor case necesită multă manoperă și un talent deosebit în execuția tapelor de îmbinare a buștenilor.
Casa din grinzi de lemn

Casa din grinzi de lemn

  • Case din grinzi massive
    • Aspect riguros, ordonat, dat de prelucrarea mecanică unitară a grinzilor
    • Realizate prin îmbinarea pe orizontala a elementelor, pe principiul zidăriei portante, cu chertare de tip scandinav pe colțuri
    • Ideale pentru case de locuit, cabane, pensiuni, case de vacanță, pot fi amplasate în orice regiune, la munte la deal, pe litoral sau în Deltă
    • Structura integrală a casei este compusa din grinzi masive de lemn rășinos, fară izolație suplimentară a pereților.
    • Timpul de prelucrare necesar construirii acestor case este ceva mai scurt decât pentru cele din bușteni prelucrați artizanal.

Casele din lemn masiv sunt, ca și lemnul din care sunt construite, case "vii" acestea au în primii aproximativ doi ani după montaj o contragere/tasare ce atinge 1-1.5% pentru casele din grinzi prelucrate mecanic și 5.5-6.5% pentru casele din bușteni rotunzi prelucrați artizanal (acestea din urmă se lucrează cu lemn proaspăt, neuscat). Aceasta ușoară tasare a înălțimii pereților la casele de lemn impune respectarea cu strictețe a unor tehnici de prelucrare și montaj, dar și de utilare a caselor cu instalații și elemente conexe, ținând cont de tasarea ulterioară a pereților.

Proiectarea în vederea producției pentru aceste case se face cu programe specializate și presupune cunoașterea tehnicilor specifice de producție/montaj; în consecință se impune o colaborare a producătorului cu arhitectul coordonator al dosarului de autorizare a construcției.

Casele se construiesc în fabrică, se dezasamblează și se remontează pe locația finala, aici în doar câteva zile.