Nu mai este un secret pentru nimeni că România este țara locurilor fabuloase încărcate de istorie, legende și mituri. Este și cazul destinației turistice, Cascada Cailor, despre care se spune că adăpostește un adevărat tezaur. Turiștii care vizitează regiunea rămân fără cuvinte.
Oamenii care ajung în Maramureș fac un popas pentru a vizita Cascada Cailor. Din moși strămoși se spune că regiunea ascunde o adevărată comoară.
Unde mai pui la socoteală că este o oază de aer curat și redă niște peisaje absolut fantastice.
Cascada Cailor: mituri și legende
Despre Cascada Cailor se spune că este un soi de Meca al turismului românesc. Este un loc care merită explorat măcar odată-n viață.
Legenda spune că este unul dintre cele mai misterioase locuri de la noi din țară.
Cascada Cailor este locul în jurul căreia s-au țesut legende și povești misterioase. Numele provine de la o întâmplare care s-a consumat de demult, înainte ca civilizația să-și pună amprenta asupra naturii.
Legenda ne spune că este vorba de o turmă de cai care a fost încolțită de un urs în timpul unei furtuni, potrivit Wikipedia.
Speriați de prezența mamiferului, caii aflați chiar pe marginea platoului s-ar fi aruncat în gol, de unde și denumirea de Casacada Cailor.
Denumire care descrie cea mai înaltă cădere de apă din țara noastră. Versantul din apropiere a luat numele cascadei.
Muntele Cailor, circul glaciar reprezintă Podul Cailor, iar apa curgătoare care-și poartă murmurul către poalele versantului a fost botezat Izvorul Cailor.
Drumul de acces către Cascada
Cascada Cailor este situată în proximitatea stațiunii Borșa din regiunea nord-estică a Munților Rodnei. Cu o înălțime de peste 80 de metri, Cascada Cailor este considerată una dintre cele mai fascinante din România.
Unicitatea îi este dată de repartiția pe mai multe trepte. Specialiștii ne informează că este situată la 1.300 de metri deasupra nivelului mării și are o cădere de apă de aproximativ 90 de metri.
Turiștii pot ajunge pe mai multe rute, cea mai accesibilă fiind ruta Borșa-Complex. Accesul se face cu ajutorul telescaunului.
Cascada Cailor, recital de frumos și unicitate
Pasionații de drumeții montane pot urca până la Cascada Cailor fără prea multe probleme. Indiferent de anotimp, turiștii pot vizita regiunea oricând.
Însă primăvara ar fi cel mai potrivit moment. Natura dă un adevărat recital, toată flora înflorește într-un tablou mirobolant.
Debitul de apă își atinge apogeul odată cu venirea primăverii, iar spectacolul este pe măsură. Turiștii pot vizita mănăstirea ”Sfânta Treime” din pasul Prislop.
În zonă se află și muzeul Rădăcinilor care expune tot felul forme ciudate și obiecte stranii. Locul este depozitarul lămpilor de mină, ouă de păsări sau obiecte din timpul celor două conflagrații mondiale.