În masa compactă de deşeuri din cașalot au fost descoperite plase de pescuit, frânghii, curele de ambalat, pungi şi căni de plastic.

Specialiştii au declarat că pe moment nu este clar dacă aceste deşeuri au contribuit la moartea cetaceului, un mascul tânăr, însă localnicii care au descoperit carcasa pe plaja Seilebost sunt de părere că decesul acestuia este legat de poluarea marină.

„Mergem pe aceste plaje aproape în fiecare zi şi iau mereu cu mine o pungă să colectez gunoaiele, care provin cea mai mare parte din pescuit”, a povestit, potrivit Agerpres, Dan Parry, un rezident din localitatea Luskentyre, situată în apropiere.

Membrii Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS), o organizaţie care investighează decesele balenelor şi delfinilor, au disecat balena în încercarea de a determina cauza morţii acesteia. „Starea în care am descoperit animalul nu era deosebit de proastă şi, cu toate că este cu siguranţă plauzibil că această cantitate de deşeuri a contribuit la faptul că acesta a eşuat pe plajă, nu am putut descoperi dovezi că ea i-a obstrucţionat intestinele”, se indică într-o postare pe pagina de Facebook a SMASS.

„Această cantitate de plastic în stomac este, totuşi, enormă, şi trebuie să-i fi afectat digestia”, se indică în aceeaşi postare.

Potrivit datelor SMASS, relatările privind balenele şi delfinii eşuaţi pe plajele scoţiene sunt în creştere, de la 204 în 2009 la 930 în 2018.