Casa Triade, o galerie de artă din bucătărie şi până în dormitor
- Georgeta Petrovici
- 16 ianuarie 2011, 12:08
De mai multe ori pe an, locuinţa unor artişi timişoreni se deschide publicului până în cel mai intim cotlon. Este vorba de Casa Triade a familiei sculptorului Peter Jecza din Timişoara, loc unde orice eveniment cultural pus la cale reuşeşte să îmbine incredibile energii pozitive.
Casa familiei Jecza s-a arătat neîncăpătoare sâmbătă seară, când a avut loc al doilea episod din evenimentul cultural creat de artista Elisabeth Lili Ochsenfeld, sub titlul "Vino cu mine în pădurea de mesteceni".
Lucrări de pictură, grafică, fotografii şi 87 de smenături din toate colţurile lumii, din Grecia, SUA, Germania sau Danemarca stau pe simezele Muzeului de Artă din Timişoara şi ale Galeriei Jecza. Împreună, adună energii care vorbesc despre prietenie, regăsire culturală şi confruntarea cu propriile amintiri. "E un îndemn la rememorare prin forţa prieteniei pe care ea are capacitatea să o mobilizeze", spune Sorina jecza, amfitrioana locului şi evenimentului.
Artista a inventat propriul verb care o defineşte aici, "mnemosyning". "Înseamnă confruntarea cu propriile amintiri; pornind de la numele zeiţei Mnemosyne am inventat acest verb. Pădurea de mesteceni la care fac apel în proiectul început în urmă cu câţiva ani vine din fascinaţia mea pentru acest copac atât de individual şi simbolic", spune artista.
Horia Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, adjunctul său, Mircea Mihăieş, scriitoarea Adriana Babeţi, directororul ICR Budapesta Brânduşa Armanca, celebrul dirijor şi compozitor Remus Georgescu au făcut parte din audienţa generoasei casei. Alexandra Guţu, una dintre cele mai bune violonceliste din ţară, a umplut atmosfera cu armonii suave ale unei romanţe născută pe versurile lui Fiodor Tiutcev.
Surpriza serii a fost Mircea Baniciu, cu chitara pe umăr, care a făcut zecile de oameni, de toate vârstele, de la artişti în pragul debutului la directorul Muzezului de Artă să cânte, în cor, "Vremuri" sau "Fată verde".
Foto: Adi Pîclişan
Printre muzici, cu un pahar de vin în mână, publicul a savurat şi a vizitat. Nu e aşa obişnuit să ai la dispoziţie o întreagă caspă ticsită de artă şi bun gust. Picturi, lucrări de grafică, sculpturi – oriunde ai întoarce capul vezi artă, opere ale unor artişti consacraţi şi bine cotaţi.
"Casa e pădurea noastră de mesteceni", e locul în care noi ne încărcăm cu energiile prietenilor noştri, ioar ei cu energia noastră", a mai spus Sorina Jecza. Violoncelista Alexandra Guţu crede că e şansa celor ce trec pragul casei să trăiească frumos, odată intraţi aici: "E o mare şansă să poţi să trăieşti pe lângă oameni de calibrul acesta. Ajungi să preţuieşti altfel toate lucrurile. Aşa se trăieşte frumos".