„Casa Poporului“, în viziunea lui Hitler

„Casa Poporului“, în viziunea lui Hitler

„Mitul Germania“, o expoziţie privată dedicată giganticului proiect arhitectonic pe care Adolf Hitler şi arhitectul său Albert Speer intenţionau să-l implementeze în Berlin, îşi va deschide porţile sâmbătă, în capitala germană.

Potrivit AFP, punctul central al expoziţiei, care va fi deschisă publicului până la 31 decembrie, este o machetă lungă de 11 metri şi lată de 2, care reprezintă axa Nord-Sud prevăzută de Albert Speer pe o distanţă de 7 kilometri, trecând prin centrul Berlinului istoric.

„Der Spiegel“ subliniază că lui Hitler nu i-a plă- cut niciodată Berlinul, pe care-l privea ca pe o urbe „murdară“ şi „prea liberală“, fiind dezgustat de orientarea politică „stângistă“ a berlinezilor. Aşa că, prin Speer, führerul avea de gând să „cosmetizeze“ capitala mai după gustul său, în jurul anului 1950, când estima el că va câştiga războiul.

În centru, parţial deasupra râului Spree, urma să se ridice un dom impresionant, botezat Volkshalle, în traducere aproximativă „Casa Poporului“. Înaltă de 290 de metri, monumentala clădire, pe lângă care Reichstagul ar fi părut cât o casă de păpuşi, ar fi fost utilizată de Hitler pentru a-şi ţine discursurile în faţa unui public de până la 180.000 de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Volkshalle a fost inspirat de Pantheonul ridicat de împăratul Hadrian în Roma. De asemenea, Hitler dorea să construiască şi un arc de triumf gigantic, înalt de 120 de metri. O parte din lucrări fuseseră deja demarate, „fără a ţine cont de costurile umane, financiare şi materiale“, însă ele au fost sistate definitiv în 1943, din cauza bombardamentelor aliate.