Casa Albă: „Răbdarea noastră faţă de Caracas se epuizează”

Nicolas Maduro, președinte Venezuela sursa: Ognjen Stevanovic | Dreamstime.com

„Răbdarea noastră față de Caracas se epuizează”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, într-un briefing cu reporterii.

Washingtonul, apel către Caracas

E a reiterat solicitarea SUA și a aliaților săi ca Venezuela să facă publice imediat procesele-verbale electorale ale unor alegeri asupra cărora atârnă suspiciunea de fraudă.

Miniștrii de externe din G7 au invitat „autoritățile competente” din Venezuela „să publice rezultatele alegerilor detaliate în deplină transparență” și au cerut „reprezentanților electorali să împărtășească imediat toate informațiile cu opoziția și observatorii independenți”.

„Pe măsură ce acest proces se desfășoară, cerem maximă moderație în țară și o soluție pașnică, democratică și condusă de Venezuela”, citim într-un comunicat, în care se exprimă „solidaritatea față de poporul venezuelean”, subliniind că „rapoartele observatorilor independenți au ridicat îngrijorări serioase cu privire la rezultatele anunțate”.

Opoziția de la Caracas dovedește frauda

Opoziția venezueleană a creat o platformă de internet pentru a verifica rezultatele alegerilor de duminică, stat cu stat. Pe portal apar incluse dovezile digitalizate ale votului a 81,21% dintre alegători, adică 24.384 de procese-verbale (acta).

Portalul a fost anunțat de Maria Corina Machado, care a spus că are „dovezi” ale fraudei lui Maduro, explicând că fiecare „venezuelan va putea accesa site-ul cu propriile date personale și își va putea valida votul”.

Potrivit portalului, Edmundo Gonzalez câștigă cu 67% și cu 7.119.768 de voturi, în timp ce Maduro obține 30% și cu 3.225.819 de voturi, iar ceilalți candidați 250.135.

Potrivit unui link, publicat pe profilul de X al lui Machado, și al candidatului Plateformei Unitare Democrate, Edmundo Gonzalez Urrutia, și distribuit de președintele argentinian Javier Milei și de magnatul sud-african Elon Musk, buletinele de vot transmise au fost 24.384 din 30.026, în timp ce alegătorii au fost 10.613.881 din 17.634.183, cu o participare de 60,19%.

Ce urmează pentru Venezuela

Pe profilul lui Gonzalez se află și pagina de acces cu inserarea datelor personale, cu mesajul: "Venezueleanule, prin acest link vei putea vedea cum cu votul și voința ta ai schimbat istoria Venezuelei. Aici poți găsi procesele-verbale, pe care le-am digitalizat și care confirmă triumful nostru extraordinar".

Pe profilul de X al președintelui Nicolas Maduro apare, în schimb, o postare în care președintele apare cu chipul încordat, în care spune că s-a încheiat prima sesiune a Consiliului de Stat și a Consiliului de Securitate și Apărare, unde s-au reunit toate cele cinci puteri constituționale.

Președintele Parlamentului - explică el - întârzie, pentru că în Parlament a fost votat un acord pentru repudierea violenței și a acestei blestemate criminale fasciste (cu referire la Maria Corina Machado), care vrea să se impună și să creeze condițiile pentru un nou 11 aprilie (2002), o nouă lovitură de stat împotriva democrației noastre". Și avertizează că este în curs "o încercare masivă de a destabiliza" Venezuela, potrivit Ansa.

(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)