Administrația prezidențială de la Casa Albă a adus o serie de clarificări după declarațiile președintelui Joe Biden cu privire la posibilitatea reluării dialogului cu Vladimir Putin. În mai multe rânduri, Moscova a dat de înțeles că vrea să tranșeze soarta războiului din Ucraina în negocieri cu Statele Unite și cu NATO. Președintele Joe Biden a spus că ar fi dispus să inițieze discuții cu Vladimir Putin, dar a pus o serie de condiții.
Președintele Joe Biden nu intenționează să-l abordeze, în acest moment, pe Vladimir Putin și să inițieze negocieri cu privire la încetarea războiului din Ucraina. Oficialii de la Casa Albă au făcut o serie de precizări în urma declarației președintelui american cu privire la posibilitatea demarării unor discuții cu omologul său de la Moscova.
„Nu are nicio intenţie să discute cu preşedintele Putin deocamdată. (…) Şi, aşa cum a mai declarat (preşedintele Biden), Putin nu a arătat absolut niciun interes pentru dialog”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedinţiei americane, John Kirby.
Precizările făcute de John Kirby au fost de natură să clarifice poziția Casei Albe după declarația președintelui Joe Biden referitoare la intențiile de a pune capăt războiului.
Declarațiile lui Joe Biden și răspunsul Moscovei
Într-o conferință de presă alături de Emmanuel Macron, președintele Franței, Joe Biden a afirmat că „e pregătit să discute cu Putin dacă şeful de la Kremlin căuta o modalitate de a pune capăt războiului”. El a subliniat că preşedintele rus nu a indicat că ar intenționa acest lucru.
„Dacă ar fi aşa, atunci, în consultare cu prietenii mei francezi şi din NATO, aş fi bucuros să stau de vorbă cu Putin să vad ce are în minte. Nu a făcut-o încă”, a spus Joe Biden în cursul conferinței de presă comune cu Emmanuel Macron.
Aceste afirmații au fost interpretate, de reprezentanții mass-media, drept un semnal de deschidere a Washingtonului pentru un dialog cu Kremlinul asupra războiului din Ucraina.
Rusia a respins, însă pripunerea, înţelegând că inițierea discuțiilor implică și o retragere a trupelor ruse din Ucraina. Or, aceasta este o opțiune pe care Vladimir Putin nu dorește să o ia în considerare, deoarece ar echivala cu o înfrângere.
SUA nu-l presează pe Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia
În acest context, John Kirby a subliniat că Statele Unite nu îl împing pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să reia discuţiile de pace cu Moscova.
„Preşedintele nu a spus deloc că a sosit momentul pentru a se conduce discuţii. (…) Războiul s-ar putea încheia astăzi fără negocieri dacă Putin face ceea ce trebuie şi părăseşte Ucraina. Trupele lui nu au nicio treabă acolo”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională.
La începutul lunii noiembrie, presa americană relata că Ucraina ar fi fost îndemnată de administrația americană să se arate deschisă la negocieri de pace cu Rusia. Conform Washington Post, care cita anonime cererea oficialilor americani nu avea drept scop împingerea Ucrainei la masa negocierilor, ci o încercare calculată de a se asigura că Kievul menține sprijinul altor națiuni, conform AFP.