Căruța cu paiațe

Căruța cu paiațe Sursă: arhiva EvZ

Criza facturilor la energie? Inflația care mușcă lacom din puterea de cumpărare a oamenilor? Întreținerea psihozei covid de către apologeții pandemiei deși virusul sucombă pretutindeni? Agresivitatea socială care omoară copii și maturi?

Blocarea Capitalei de către un lider sindical pesedist de la STB nervos că-și vede năruite “țevile” prin care scurgea bani și afaceri din Societatea de Transport București? Zăngănitul de arme de la granița Ucrainei și declarațiile teatral belicoase dintre liderii politici mondiali?

Fleacuri!  Prea s-au înrăit românii prin subiectele acestea. Trebuie  virat altceva, mutăm țintele, au gândit strategii non-civili de dincolo de politică.

Și uite așa, subiectul ultimelor zile a devenit “premierul liberal Ciucă și-a plagiat doctoratul”. Temă care se îndeasă pe gâtul publicului cu un zel suspect.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar că publicul se uită tot la necazurile sale. La portofelul familiei, la grija copiilor, la poșta care aduce facturile la energie, la siguranța vieții. Și ca un corolar, publicul îi înjură pe toți.

Bun moment și-au găsit lansatorii și susținătorii subiectului “ Ciucă, plagiator”. În mod sigur, subiectul va rezolva criza facturilor la energie, va stopa depresia colectivă și violența socială exacerbate de cei doi ani de psihoză covid, va readuce în traficul din Capitală transportul STB blocat de un pesedist nerușinat și îi va împăca pe Biden, Putin și Zelensky.

Subiectul cu premierul Ciucă devoalat, cum susțin unii, ca fiind un plagiator descoperit brusc acum, după aproape 20 de ani de la obținerea doctoratului, are note umoristice.

Cum umoristice sunt și tentativele de linșaj anticipat ale premierului înainte de a fi probat sau nu, ca plagiator.

Până nu se pronunță instituțiile cu atribuții în analizarea lucrării  de doctorat a celui acuzat de plagiat asistăm la un teatru murdar căruia i se potrivește de minune titlul  piesei lui Mircea Ștefănescu, “Căruța cu paiațe”.

Primii  săltăreți la gâtul premierului Ciucă au fost progresiștii de la USR în frunte cu șeful lor, Dacian Cioloș. Om calificat să dea sentința de plagiator premierului, înainte de a se fi pronunțat instituțiile abilitate.

Dacian Cioloș a absolvit un liceu agricol și o facultate de același profil. Iar măreția politică pe care și-o declamă se datorează unchiului, fost șef de temut al serviciului secret din Ministerul de Interne. Dar și fidelității  și serviciilor aduse unei țări. Franța. Nu România.

Plecați benevol din elita politică în toamna anului 2021  și prăbușiți în încrederea publică de propriile acțiuni, progresiștii de la USR sunt singurii politicieni  care s-au agățat zdravăn de subiectul  “plagiatorul Ciucă”.

Atât de zdravăn  de parcă vor să demonstreze lumii că ei au participat direct la pregătirea atacului împotriva prim-ministrului liberal. Useriștii insistă să inducă ideea că sunt atât de influenți încât pot să mai dărâme încă un premier al PNL. Al doilea. De la Cîțu au trecut  acum la Ciucă.

Vocalizele agresive pe acest subiect ale celor de la USR împing deducțiile în acest sens. Iar originile lor, un partid creat în laboratoarele SRI cu ceva ani în urmă, confirmă  opintelile progresiștilor lui Cioloș și ai susținătorilor  lor.

Mai ales că apariția ad-hoc a acuzației de plagiat la adresa premierului liberal chiar acum, când România e prinsă  între crizele socio-economice interne și criza politico-militară externă, nu are nimic civil în ea.

Frumusețea este că pe criza facturilor la energie care arde tot, oameni, școli, spitale, instituții, firme private și de stat, progresiștii au fost în ultimul timp  muți ca lebedele. Subiectul nu se ridică la nivelul preocupărilor lor înalte.

Nu este pentru prima dată când cei de la USR își manifestă ostentativ dezinteresul pentru agenda publică. “Ieșirea din criză  a României nu este mandatul USR” declara fostul șef al progresiștilor, Dan Barna, în octombrie 2019, la instaurarea Guvernului liberal Orban.

Românii trebuie să știe că acum un an și ceva în urmă, USR a fost marele susținător al legii liberalizării pieței de energie cerându-le liderilor PNL, partenerii lor de guvernare, să o adopte cât mai repede.

De ce? Pentru că legea a fost impusă întregii UE de la Bruxelles, Mecca progresiștilor din Europa și face parte din planul globalist Green Deal.

Doar un exemplu. Iată ce promitea românilor vicepreședintele USR Cristina Prună în 29 decembrie 2020, după constituirea Guvernului PNL, USR, UDMR:

“Liberalizarea completă a pieței de energie nu poate avea la final decât efecte benefice pentru consumatori, fie că vorbim de calitatea produselor și serviciilor oferite, sau de prețuri. (...) La momentul actual consumatorii nu cunosc beneficiile schimbării contractului de energie electrică”.

Nu este de mirare că acum, când delirul “beneficiilor” liberalizării pieței energiei dărâmă tot în cale, progresiștii tac adânc pe acest subiect. Compensează însă cu atacul preparat contra premierului liberal Ciucă.

Obsesia celor de la USR este să-i decapiteze pe cei de la PNL și să le ia locul. Atât!

Agenda publică? Nu e de interes pentru USR.

AUR e constant, la fel ca USR. Are agenda sa. Ținta: președintele Iohannis.

Iată cât de armonios se combină AUR cu USR. Diferența e că AUR e un partid naționalist care tot crește în sondaje în timp ce USR e noua stângă globalistă care tot scade în sondaje.

Completarea “Căruței cu paiațe” aparține coaliției de guvernare PNL, PSD, UDMR. În loc de soluții imediate care să temporizeze criza facturilor la energie și inflația, liderii coaliției se țin de glumițe, hârjoane și scene de vodevil politic.

Șeful PSD Marcel Ciolacu se preface că este fioros și amenință PNL că rupe coaliția dacă un Rareș Bogdan sau alt vocalist liberal îi mai acuză pe ai lui.

Dar dincolo de poziția macho, Ciolacu își vede de agenda politică a PSD: promisiuni populiste fără acoperire, înșurubarea adâncă a clientelei în funcții la stat și aruncarea în capul PNL a tot ce nu merge bine în țară. Și nu prea merge nimic!

Șeful PNL Florin Cîțu îl critică pe ministrul Sănătății de la PSD, Gheorghe Rafila, pentru că nu a impus certificatul verde care prevedea vaccinarea obligatorie a românilor.

Pe Cîțu nu îl deranjează prea mult criza facturilor pentru că bugetul statului încasează masiv bani în urma ei și de la populație și de la jucătorii de pe piață, producătorii și furnizorii de energie. Așa cum nu-l supără nici inflația, din același motiv: aduce bani la punga statului. Românii s-or descurca ei cumva.

În schimb, liberalul globalist Cîțu suspină din greu că nu a putut impune vaccinarea obligatorie.

Discreți, pe tăcute, aproape invizibili, liderii UDMR își văd și ei, cum altfel, de agenda politică a Uniunii. Doar și PNL și PSD procedează la fel.

Fiecare cu obsesia lui.

Când o țară este condusă de o căruță cu paiațe, fiecare om este pe cont propriu.