Cartografia politică a Organizației Statelor Turcice. Militarii țărilor din Asia Centrală și Turcia vor deveni topografi.
Forum al reprezentanților Organizației Statelor Turcice, la Bișkek
La Bișkek s-a desfășurat, în perioada 9–10 octombrie, primul forum al reprezentanților Organizației Statelor Turcice (TDT) în domeniul inteligenței artificiale.
Această reuniune a constituit o platformă pentru discutarea realizărilor și provocărilor legate de dezvoltarea și implementarea inteligenței artificiale în administrația de stat, afaceri și procese sociale, precum și de rolul acesteia în conservarea și dezvoltarea limbilor turcice.
Forumul reprezintă etapa finală a unei serii de întâlniri a reprezentanților țărilor membre TDT la care s-au abordat probleme de securitate, energie, limbă și cartografie, întâlniri care preced cel de-al XI-lea summit al statelor membre TDT de la Bișkek din 6 noiembrie.
Inițiativa organizării unui Summit digital, consacrat dezvoltării inteligenței artificiale, îi aparține președintelui Kirghiziei, Sadîr Japarov, care a lansat această idee în urmă cu un an, la cel de-al X-lea summit TDT.
Șapte țări au participat la forumul Organizației Statelor Turcice
La ședință au luat parte delegații din Azerbaidjan, Kazahstan, Kirghizia, Uzbekistan și Turcia, precum și din țările-observator Turkmenistan și Ungaria. O atenție deosebită se va acorda la summit atragerii de investiții în proiecte de inovații, fapt care poate consolida semnificativ pozițiile economiilor regionale și le poate spori competitivitatea.
Toate manifestările în TDT se derulează conform Concepției lumii turcice până în anul 2040, adoptată în anul 2021, care va asigura unitatea statelor în toate domeniile – de la alfabet la interacțiunea în domeniul politic și în domeniile securității, economiei, transportului și în domeniul vamal, al tehnologiilor informațiilor și comunicațiilor, energiei, învățământului, turismului, sănătății și protecției mediului înconjurător, dezvoltării agriculturii.
Iar dacă țările vor reuși să realizeze până în 2040 o concepție detaliată, care să cuprindă toate sferele vieții, atunci, după cum a afirmat pentru agenția Anadolu profesorul turc Jengiz Tomar, „va fi realizată integrarea lumii turcice”.
Integrarea lumii turcice, oiectiv central
Cel de-al Х-lea summit TDT, care s-a desfășurat la Astana în noiembrie 2023, a stabilit direcțiile cheie de colaboare:
1. consolidarea relațiilor culturale: studierea istoriei comune, a tradițiilor și constituirea unui spațiu unic de valori;
2. dezvoltarea integrării economice: standardizarea și unificarea criteriilor economice pentru creșterea schimbului comercial și de mărfuri, crearea Dicționarului economic mondial turcic;
3. susținerea financiară: fondarea Fondului de investiții turcic pentru dezvoltarea economică stabilă și creșterea bunăstării statelor turcice.
În finalul summitului au fost semnate 12 documente, care confirmă aspirația țărilor membre TDT spre consolidarea coeziunii culturale și a integrării economice.
Apropiatul summit al XI-lea este o piatră de hotar: organizația își sărbătorește cea de-a 15-a aniversare. Reuniunea ar fi trebuit să aibă loc pe 24 octombrie, însă din cauza manifestărilor care se suprapuneau - între altele cu summitul BRICS de la Kazan -, aceasta a fost amânată pentru mai târziu.
Ankara și inițiativele sale
Acest lucru însă nu va schimba nicidecum planurile - de exemplu, crearea Consiliului șefilor de guvern și al vicepreședinților din statele membre TDT. Membrii asociației trebuie, de asemenea, să decidă în ceea ce privește trecerea la alfabetul turcic comun, bazat pe alfabetul latin și aprobat de Comisia țărilor membre TDT la începutul lunii octombrie.
Acest pas este menit să simplifice comunicarea dintre popoare și să consolideze colaborarea în plan cultural. Experții nu exclud ca acest lucru să fie urmat și de unificarea pe mai departe a limbii. Turcia joacă aici un rol-cheie prin faptul că reunește în jurul său țările lumii turcice.
Cea de-a doua inițiativă a Ankarei, sprijinită de țările Asiei Centrale, o constituie crearea "hărții unice a lumii turcice" în limba engleză, a comunicat agenția Anadolu.
Prima ședință a grupului de lucru a avut loc în capitala Turciei pe 3 octombrie, la ea participând specialiști cartografi civili și, ceea ce este mai important - militari, în condițiile finanțării câtorva țări membre NATO.
După cum a afirmat, pentru Nezavisimaia Gazeta, directorul Agenției pentru strategii etno-naționale, doctor în științe istorice Aleksandr Kobrinski, scopul proiectului este cât se poate de clar. Acesta se împarte în câteva obiective constitutive.
„Este important să înțelegem că patria primitivă a popoarelor turcice este Altai, teritoriu care se află pe teritoriile Federației Ruse. Este oare necesar să explicăm cuiva câte popoare turcice trăiesc în Rusia? Deci nu este vorba doar despre Asia Centrală.
Turcia ia locul Rusiei
De fapt, crearea unei astfel de hărți urmărește un scop important: să marcheze regiunea în care Turcia pretinde să aibă controlul asupra unor teritorii imense. În spatele Turciei se află Marea Britanie, care va lupta pentru destrămarea Rusiei.
În caz de succes, o parte dintre popoare și teritorii trebuie dată sub controlul operațional al unei forțe apropiate acestora din punct de vedere cultural, care poate fi Turcia, controlată de multă vreme de britanici”.
Kobrinski este de părere că unificarea popoarelor turcice sub umbrela Turciei este încă o tehnologie de destabilizare a situației din Rusia, până la prăbușirea ei.
„Un alt obiectiv evident îl constituie îndepărtarea republicilor central-asiatice de Rusia sub falsul drapel al unității popoarelor turcice. Harta unificată a lumii tucice este un instrument vizual serios, destinat utilizării în mediul educațional”, este de părere expertul.
Potrivit afirmațiilor acestuia, participarea militarilor indică în mod clar următorul obiectiv: obținerea de date detaliate cu privire la toate teritoriile în cauză - drumuri, obiective, infrastructură, obiective militare, poduri, aerodromuri și așa mai departe, precum și coordonatele exacte ale acestora și, în general, tot ceea ce prezintă interes pentru ei.
Anti-Rusia, poate și anti-China
Kobrinski nu exclude faptul că, având în vedere datele obținute, va fi posibil să se treacă la o planificare militară îndreptată exclusiv împotriva Rusiei și puțin împotriva Chinei.
Expertul a reamintit că rachetele moderne sunt ghidate după coordonatele țintelor și zboară foarte precis în funcție de acestea. Alcătuirea hărților 3D va permite să se ajungă la un nou nivel al tehnologiilor militare.
Nu întâmplător una dintre direcțiile de perspectivă este colaborarea Turciei cu țări din Asia Centrală în domeniul apărării. Industria de apărare a Turciei preia rapid conducerea pe piața dronelor din regiune. Kazahstanul a convenit deja cu Turkish Aerospace în ceea ce privește asamblarea și întreținerea dronelor de atac Anka.
Kirghizia a achiziționat Akıncı și Aksungur turcești, iar Turkmenia a ales Bayraktar TB2. Uzbekistanul are deja în dotare dronele Bayraktar. Este clar că țările din Asia Centrală manifestă un interes din ce în ce mai mare pentru drone.
Erdogan, beneficiar al influenței în statele turcice
„Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, se poziționează stăruitor ca un politician profund, capabil să pună bazele și să revendice renașterea Imperiului Otoman, cu indicarea zonei de influență a acestuia, atât politică, cât și spirituală, promovând în mod consecvent, chiar și în dificilele condiții, ideea creării Marelui Turan. Obiectivul său este să folosească rusofobia anglo-saxonilor și aspirația maniacală a britanicilor de a distruge Rusia în propriul lor interes”, este de părere Aleksandr Kobrinski.
Expertul a remarcat faptul că crearea acestei hărți va lovi sensibil în interesele Rusiei și în securitatea republicilor din Asia Centrală. "Nu trebuie uitat faptul că aceasta nu este un lucru care poate fi terminat într-o clipă.
De fapt va fi creat un schelet care pe urmă 'va prinde carne' încet, încet și este o naivitate să credem că poate fi ascuns ceva. Nu întâmplător în la această activitate iau parte militarii, care vor avea un rol principal", a afirmat expertul în încheiere.
(Articol de Viktoria Panfilova, Nezavisimaia Gazeta; Traducerea Silvia Nicolau, Rador Radio România)