Erdogan folosește alianța turcică pentru a câștiga în alegeri. Ankara i-a adunat pe liderii țărilor din Asia Centrală

Erdogan folosește alianța turcică pentru a câștiga în alegeri. Ankara i-a adunat pe liderii țărilor din Asia Centrală Erdogan. Sursa foto: Alexander Demianchuk, TASS

Pe 16 martie a avut loc summitul extraordinar al Organizației Statelor Turcice (TDT). Pe agenda oficială a ședinței la care președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, i-a adunat pe șefii statelor membre TDT- Azerbaidjanul, Kazahstanul, Uzbekistanul, Kârgâzstan - precum și ai țărilor observator - Turkmenistanul și Ungaria - a figurat discutarea consecințelor cutremurului din Turcia care a luat aproape 50 de mii de vieți.

Tema declarată a reuniunii este numai un pretext pentru a discuta și alte probleme stringente – de exemplu, dezvoltarea legăturilor economice și activizarea proiectelor logistice de transport în cadrul organizației.

Înainte de începerea summitului Recep Tayyip Erdoğan a stat de vorbă separat cu fiecare dintre președinții țărilor membre TDT "în spatele ușilor închise", a comunicat serviciul de presă al liderului turc. A avut loc, de asemenea, ceremonia decorării vicepreședintelui Turciei, Fuat Oktay, cu ordinul Dustlik (Prietenia) pentru dezvoltarea legăturilor reciproc avantajoase și multilaterale dintre Uzbekistan și Turcia. Ordinul a fost înmânat de președintele Uzbekistanului, Șavkat Mirzijoev.

În vreme ce șefii de state membre ale TDT au discutat într-o atmosferă informală, s-a desfășurat ședința Consiliului șefilor ministerelor de externe ai TDT, care precede summitul. Ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, la întâlnirea cu colegii a declarat că "TDT a fost visul comun al statelor vorbitoare de limbă turcă și acest vis s-a realizat". Turcia, a declarat el, se pronunță pentru consolidarea unității și colaborării în lumea turcică. "Turcia trece astăzi printr-o mare durere… Prietenii noștrii nu numai că au exprimat condoleanțe Turciei, dar și au dat dovadă de solidaritate în timpul catastrofei. În zona calamitată au fost trimise operativ brigăzi de salvatori, au fost desfășurate spitale de campanie. Sprijinul acordat Turciei a demonstrat încă o dată că forța noastră este în unitate", a spus Çavuşoğlu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Erdogan, despre cutremurul din Turcia

Despre unitate și coeziune a vorbit și amfitrionul summitului, Recep Tayyip Erdoğan. El a atras atenția asupra consecințelor cutremurului distrugător din 6 februarie. "Datorită sprijinului țărilor prietene și înfrățite, vom reconstrui zona dezastrului în termenul cel mai scurt", a spus președintele Turciei și a reamintit faptul că apelul la ajutorarea Turciei a fost făcut la nivel ONU încă pe 16 februarie. El a subliniat că primele la ajutor au răspuns țările vorbitoare de limbă turcă.

Populația zonei afectate din Turcia atinge 14 milioane de oameni. "Lucrările de căutare și salvare s-au încheiat. În etapa actuală se curăță dărâmăturile. A început construcția de noi case. În cursul anului intenționăm să predăm locuitorilor din zona calamitată 319.000 de spații de locuit, iar în total se preconizează să fie construite 650.000 de case", a comunicat șeful statului.

Pe 20 martie va avea loc conferința internațională a donatorilor, consacrată problemelor locuitorilor din zona calamitată. Erdoğan a remarcat importanța constituirii unui mecanism de luptă împotriva consecințelor calamităților naționale.

"Ankara va depune eforturi în vederea relansării convorbirilor dintre Moscova și Kiev"

După partea introductivă discuția a trecut ușor la discutarea proceselor geopolitice și influența acestora asupra țărilor membre TDT. Erdoğan și-a exprimat încrederea că țările organizației "vor juca un rol strategic nu numai în problemele extinderii rutelor de transport și a lanțurilor de livrări, dar și în contextul securității energetice". El a dat ca exemplu al colaborării de succes a țărilor turcice colaborarea în cadrul petroductului Baku- Tbilisi – Ceyhan, a gazoductului Transanatolian (TANAP). Ankara ar dori să extindă colaborarea în această direcție, pentru a crește livrările de gaz caspic prin TANAP. Memorandumul de colaborare a fost semnat între Azerbaidjan, Turcia și Turkmenistan.

Referindu-se la criza legată de Ucraina, liderul turc a dat asigurări că "Ankara va depune eforturi în vederea relansării convorbirilor dintre Moscova și Kiev".

Erdoğan a subliniat, de asemenea, importanța sprijinirii Republicii Turce a Ciprului de Nord, care are statut de observator în TDT. "Țările TDT au concretizat măsuri pentru a-i sprijini activ pe ciprioții turci. Lupta pentru recunoașterea Republicii Turce a Ciprului de Nord și eliminarea restricțiilor va continua", a asigurat Erdoğan.

Reamintim faptul că au statut de observator și Turkmenistanul și Ungaria. Interesul Ungariei pentru regiunea central-asiatică, mai exact pentru țările turcice din această regiune, precum și pentru participarea la structuri ca TDT și Organizația internațională a culturii turcice (TURKSOY), a început să se manifeste la Budapesta în urmă cu câțiva ani. Inițiatorul apropierii țărilor a fost primul ministru Viktor Orbán. O parte a ungurilor consideră că sunt urmași ai hunilor. Deși limba maghiară aparține grupului de limbi finno-ugrice, datorită numeroaselor împrumuturi din limba turcă, ungurii sunt considerați apropiați de popoarele turcice din Asia Centrală.

Stanislav Pritcin, cercetător științific principal în cadrul centrului pentru studii post-sovietice al IMEMO (Institutul de Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale) al Academiei de Ştiinţe a Rusiei, a declarat, pentru publicația rusă "Nezavisimaia Gazeta", că Erdoğan a decis să folosească situația externă pentru alegerile prezidențiale din Turcia, care vor avea loc pe 14 mai. El a demonstrat solidaritatea statelor vorbitoare de limbă turcă, ajutorul lor și disponibilitatea de a se aduna de urgență în orice moment ca să sprijine Ankara. Acest lucru este prezentat ca dovadă a modelului corect de politică externă al lui Erdoğan. Totodată el a început să recupereze cu dibăcie situația provocată de cutremur, ceea ce este extrem de necesar, deoarece au ieșit la iveală greșeli ale autorităților și ale mediului de afaceri pe care acesta îl patronează. "Turcia acționează în direcția instituționalizării TDT, pentru a crea o organizație reală, care să aibă prerogative. Altceva este că țările membre ale organizației au obiective diferite. Pentru statele din Asia Centrală Turcia este încă o posibilitate în politica multivectorialității", este de părere Pritcin.  (Rador)