În perioada postului, cartofii pot fi folosiți în numeroase rețete de mâncăruri cu legume. De altfel, aceștia sunt gustoși și serviți ca atare copți. Această rețetă se prepară rapid, iar rezultatul final te va trimite cu gândul la copilărie.
Cartofi copți la cuptor
În zilele friguroase, cartofii copți cu un sos de unt vegan și usturoi vor fi cina perfectă. Pentru această rețetă pot fi folosiți cartofii roșii, care vor avea un gust aparte pregătiți la cuptor.
Ingredientele de care vei avea nevoie:
- 4 cartofi mari
- 4-6 linguri de unt vegan
- 3 căței de usturoi
- o legătură de ceapă verde
- pătrunjel (opțional)
- sare
- piper
Mod de preparare
Cartofii se spală sub jetul de apă, iar cu ajutorul unui burete se îndepărtează toate impuritățile de pe coajă. Se scurg de apă și se taie până la mijloc. Fiecare cartof se așează într-o folie de aluminiu și se unge deasupra cu puțin ulei.
Cartofii în folie se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se introduc la cuptorul preîncălzit la 200 de grade. Este esențial ca folia să acopere complet coaja.
Cartofi copți la cuptor
Separat, untul vegan (la temperatura camerei) se pune într-un vas, iar deasupra se adaugă usturoiul mărunțit, ceapa verde, sarea și piperul. De asemenea, pătrunjelul verde tocat se poate pune peste restul ingredientelor, însă acest pas este opțional. Compoziția se amestecă energetic până când ajunge la o consistență cremoasă.
Pe rafturile supermarketurilor pot fi găsite diferite tipuri de unt vegan, însă este important să optezi pentru cel care conține grăsimi sănătoase.
Cartofii se scot de la cuptor după 45-50 de minute, se desface folia, iar sosul cu unt vegan, usturoi și ceapă se toarnă deasupra. Deliciosul preparat se poate savura cu murături.
De asemenea, cartofii pot fi copți fără folie, însă va fi necesar să adaugi un strop de ulei. Cu ajutorul unei pensule, fiecare cartof se unge cu ulei de măsline sau dovleac.