Cărțile sunt mai mult decât niște foi cu rânduri întregi de cuvinte. Ele sunt povești sau o sursă de informare, un mod de a învăța și a deveni mai înțelepți sau o sursă de inspirație. De-a lungul timpului au fost abordate multe teme și subiecte, însă unele sunt fi portalul către noi lumi pentru mulți dintre noi. Iată 10 cărți care îți vor schimba viziunea asupra lumii și te vor marca pentru totdeauna. Ele trebuie să fie pe lista de cărți citite a oricărei persoane până în 30 de ani.
Cărțile care îți vor schimba percepția asupra lumii
1. „Principele”, de Niccolò Machiavelli
Este cea mai cunoscută lucrare a lui Machiavelli. Cartea a fost scrisă în 1513, în timp ce se afla în exil în San Cascano, dar publicată la cinci ani după moartea autorului, în 1532. Ea poate fi asemuită cu un tratat despre guvernare, fiind una dintre cele mai influente din sfera politică. Lucrarea este una redusă ca volum, scrisă în doar câteva săptămâni, și dedicată lui Lorenzo al II-lea de Medici, fiul lui Piero de' Medici, cu speranța de a-și recâștiga postul de secretar al Republicii Florentine.
2. „Utopia”, de Thomas More
Ficțiunea scrisă de filosoful englez, publicată în 1532, cuprinde două cărți în oglindă. În prima este zugrăvit regatul englez, iar în cea de-a doua este descrisă societatea utopienilor, care contrastează profund prima parte. Cărțile prezintă o societate ideală, unde nu există războaie, criminalitate sau sărăcie. Autorul încurajează cititorul să își imagineze o lume mai bună și să reflecte asupra modului în care poate fi ea realizată.
3. „Leviathan”, de Thomas Hobbes
Prin această lucrare, Hobbes devine fondatorul teoriei politice a iluminismului. Conform acesteia, oamenii sunt parte a unei înțelegeri prin care renunță la o parte din drepturile lor în favoarea suveranului. Autorul a încercat prin această lucrare să ofere un fundament filosofic pentru existența monarhiei în Anglia. Din punctul său de vedere, oamenii au nevoie de o autoritate puternică pentru menținerea ordinii.
Charles Darwin se află pe listă
4. „Două tratate despre guvernare”, de John Locke
Printre cărțile pe care trebuie să le citești până la 30 de ani se află și lucrarea lui Locke, în care acesta își prezintă ideile despre drepturile omului și separarea puterilor. Formarea democrației are la bază ideile acestui autor renumit. Lucrarea a fost publicată prima dată anonim în 1689 și este împărțită în două părți: Primul tratat și Al doilea tratat. Primul tratat este un atac extins asupra cărții Patriarcha a lui Sir Robert Filmer. În al doilea tratat, Locke dezvoltă o serie de teme notabile printre care și legea naturii, sclavia, proprietatea și guvernul.
5. „Avuția națiunilor”, de Adam Smith
Lansată în 1776, este considerată cea mai bună carte de economie politică. Smith prezintă teoria pieței libere și a libertăților, punând bazele capitalismului modern. El s-a inspirat din analizele economice anterioare și a înțeles că liberul schimb ne sporește prosperitatea la fel de sigur precum o fac agricultura sau manufacturile.
6. „Originea speciilor”, de Charles Darwin
Cartea lansată în 1859 a revoluționat știința, autorul demonstrând că toate speciile de pe Pământ evoluează. Cărțile de acest gen schimbă pentru totdeauna percepția noastră despre întreaga lume și despre locul omului în ea. Conform The Guardian, este una dintre cele mai importante zece cărți care au influențat lumea.
Cărțile care te vor marca pentru totdeauna
7. „Război și pace”, de Lev Tolstoi
Acest roman, publicat pentru prima dată între anii 1865 – 1869, se concentrează supra membrilor a două familii importante. Autorul folosește istoriile lor individuale pentru a portretiza Rusia în pragul conflictului cu Franța lui Bonaparte. Cartea este o reflecție amplă asupra destinului uman, a sensului vieții, a iubirii și a războiului. Personajele centrale ajung repede la confruntarea inevitabilă.
8. „Crimă și pedeapsă”, de Fyodor Dostoevski
Printre cărțile pe care să le citim până la 30 de ani este și un thriler psihologic. Romanul a apărut inițial în ziarul „Mesagerul rus”, în 12 numere lunare. Mai târziu a fost publicat sub formă de carte. Este considerat una dintre cele mai cunoscute opere literare din toate timpurile, Dostoevski având o influență asupra romancierilor care l-au urmat. Autorul prezintă drama lui Raskolnikov, un student psihotic, obsesiv și însingurat. Ne adâncește în tenebrele psihicului uman și ne ridică întrebări despre bine și rău, crimă și pedeapsă sau prețul vieții umane.
9. „Ulise”, de James Joyce
Romanul scriitorului irlandez a fost publicat în 1922, însă a lucrat la el încă din 1914. Cartea ne prezintă trecerea lui Leopold Bloom prin Dublin într-o zi obișnuită, 16 iunie 1904. Titlul face referire la Ulise, eroul epopeii „Odiseea” de Homer. Această carte a provocat tradițiile narative, explorând lumea interioară și personajele într-un mod cu totul nou.
10. „1984”, de George Orwell
Romanul prezintă încercările eroului Winston Smith de a înțelege un sistem totalitar evoluat, în care autoritățile impun frică. Orice trăire personală devine un afront, inclusiv dragostea în toate formele ei. Cărțile de acest gen servesc drept un avertisment. Viziunea lui Orwell, în care guvernul controlează fiecare aspect al vieții oamenilor, rămâne relevantă și astăzi, potrivit Wikipedia.