Cărțile de identitate electronice. Data de la care vor fi emise și în București

Cărțile de identitate electronice. Data de la care vor fi emise și în BucureștiCărțile de identitate electronice. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cărțile de identitate electronice urmează să fie lansate în curând și în București, după multiple amânări și la trei ani de la implementarea lor inițială în Cluj-Napoca, printr-un proiect pilot.

În acest context, Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și-a exprimat optimismul, afirmând că emiterea buletinelor electronice va începe în acest an.

Cărțile de identitate electronice vor fi emise în curând în toată țara

Cătălin Giulescu spune că procesul va începe inițial în municipii, inclusiv în București, în patru sau cinci luni.

„Sunt optimist. Eu cred că într-un interval cuprins în în patru-cinci luni vom emite (n.r. cărțile de identitate electronice) și cu siguranță s-a stabilit că extinderea va începe cu municipiile, cu Bucureștiul”, a explicat el.

Directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a mai adăugat că primul lot de 300.000 de cipuri necesare pentru buletinele electronice va ajunge săptămâna viitoare.

Cipuri

Cipuri. Sursa foto: Drugieslova | Dreamstime.com

Noul buletin va conține și semnătura cetățeanului

La rândul lui, Andrei Niculae, vicepreședinte ADR, a declarat că noile buletine electronice vor include, pe lângă datele existente în prezent, un microcip care va stoca, de exemplu, semnătura electronică a cetățeanului. Va fi disponibilă și o variantă fără microcip, potrivit observatornews.ro.

Cărțile de identitate electronice vor funcționa și ca un card de sănătate și vor permite accesul la sistemele online ale instituțiilor statului.

Buletin

Buletin. Sursa foto: arhiva EVZ

Autentificarea se va face pe baza acestui buletin de identitate electronic. Românii îl vor putea folosi pentru a se autentifica în portalul de stare civilă și pentru a solicita certificate de stare civilă.

Pe viitor, interoperabilitatea între diferite sisteme ale administrației publice va permite cetățenilor accesul la diverse servicii publice.

Pe 5 ianuarie 2024, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care aprobă Ordonanța Guvernului nr. 12/2023. Această lege prevede modificarea și completarea unor acte normative legate de evidența persoanelor și buletinele electronice.