Cărţile anului 2010 se deschid la Gaudeamus

Cărţile anului 2010 se deschid la Gaudeamus

Autori români şi străini îşi vor lansa cele mai recente volume la Târgul Internaţional de Carte care se deschide astăzi în complexul Romexpo, din Bucureşti.

Ana Blandiana, Neagu Djuvara, Principesa Margareta a României, Markó Béla, dar şi scriitori străini precum Orhan Pamuk, Umberto Eco sau Pablo Neruda îşi lansează cele mai noi volume în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, care debutează, astăzi, la Romexpo.

Până luni, 22 noiembrie, edituri mari şi mai mici pun pe raft cel mai bine vândute şi interesante apariţii, în speranţa de a atrage cât mai mulţi cititori. Din 2010, Gaudeamus şi-a propus să dedice fiecare ediţie unei ţări.

Anul acesta, invitat de onoare este Belgia, Valonia-Bruxelles, iar preşedinte de onoare al târgului va fi Jacques Dubois, profesor la Universitatea din Liege.

De la Mario Vargas Llosa la Eco sau Monica Lovinescu

Printre invitaţii ediţiei din 2010 se numără şi românul Norman Manea, scriitorul italian Andrea G. Pinketts, Catherine Cusset, Marie Darrieussecq (Franţa), dar şi Sergio Romano, Bruno Mazzoni, Andrea G. Pinketts, Marco Polillo (Italia), alături de reprezentanţi ai culturii belgiene francofone - Paul Emond, Didier Platteau, Emile Lansman sau Jean Auquier.

Editura Humanitas mizează pe tandemul Umberto Eco - Jean- Claude Carrière, cei doi semnatari ai volumului "Nu speraţi că veţi scăpa de cărţi!". Din portofoliul editurii mai fac parte şi a doua ediţie a volumului "Cartea neliniştirii", de Fernando Pessoa, "Jurnalul esenţial" al Monicăi Lovinescu sau seria de autor a laureatului de anul acesta cu Nobelul pentru Literatură, Mario Vargas Llosa. Lansările acestor titluri sunt programate pentru sâmbătă şi se vor bucura de discursuri ale unor personalităţi precum Excelenţa Sa Ernesto Pinto Bazurco Rittler, ambasadorul Republicii Peru la Bucureşti, Luminiţa Voinea-Răuţ şi Gabriel Liiceanu.

În aceeaşi zi, începând cu ora 17.30, scriitoarea Ana Blandiana îşi va lansa "Patria mea A4. Poeme noi", volum nominalizat anul acesta la Premiile Prometheus pentru Cartea Anului.

Tot la Humanitas, istoricul Neagu Djuvara lansează ediţia revăzută a cărţii "Mircea cel Mare (zis «cel Bătrân»)" şi luptele cu turcii. Evenimentul, programat pentru duminică, 21 noiembrie, la ora 11.30, se va încheia cu o sesiune de autografe.

Poveşti de Eugène Ionesco şi un volum fără "e"-uri

Una din propunerile Editurii ART este "Dispariţia" lui Georges Perec, o carte-experiment din care litera "e" lipseşte cu desăvârşire. Romanul lui Perec, maestru al provocărilor literare şi un expert în traduceri aparent imposibile, a fost transpus în peste zece limbi. La peste 40 de ani de la apariţie, volumul ajunge şi în România, în traducerea lui Şerban Foarţă.

O altă apariţie-eveniment ART este un volum ilustrat cu proze scurte pentru copii, "Poveşti 1-2-3-4", semnat de Eugène Ionesco. Deşi Ionesco îşi intră în rolul de povestitor pentru copii, el menţine notele absurde care l-au consacrat.

Institutul Cultural Român aduce la Gaudeamus două oferte editoriale. Albumul de fotografie "Timoc. Lumea de dincolo", al lui Marius Olteanu, va avea lansarea mâine, de la ora 18.30. Acesta prezintă obiceiurile, tradiţiile, riturile şi ritualurile populare, cu trimiteri la textul epic din baladele lăutarilor şi la obiceiurile de înmormântare ale românilor din Timoc. Cea de-a doua ofertă este albumul de sinteze vizuale ale lumii contemporane, "Teodor Moraru", coordonat de Tudor Jebeleanu, care va fi lansat sâmbătă, la ora 17.30.

Muzică la Salonul Cărţii

Radio România Muzical va sprijini lansarea, în cadrul târgului, la standul A&A Records, a câtorva albume de excepţie, printre care "Lhasa by Lhasa de Sela" - vineri, de la ora 19.00, "Buika - El ultimo trago" şi "Gilberto Gil - Bandadois" - sâmbătă, de la ora 18.00 sau lucrări de George Enescu interpretate de pianistul Matei Varga şi dirijorul Lawrence Foster - duminică, ora 17.00.

PROMISIUNILE EDIŢIEI

Preţuri speciale, oferte excepţionale

Editura Nemira oferă preţuri speciale la Târg pentru cele pe ste 250 de titluri ale sale. La ediţia Gaudeamus din acest an grupul editorial Nemira a pregătit o întâlnire cu Anca Fusariu, autoarea romanului "Culoarea norocului", şi cu invitatele acesteia, actriţa Tora Vasilescu şi jurnalista Corina Drăgotescu. Ele vor vorbi publicului despre dragoste, deznădejde şi speranţă.

Printre cele mai bogate edituri prezente la Târgul de Carte Gaudeamus de anul acesta este Polirom.  Cu peste 1.000 de propuneri de titluri, editura îi aduce în faţa publicului pe autorii Petru Cimpoeşu, care lansează romanul "Firesc", Ovidiu Nimigean cu "Rădăcina de bucsău", Bogdan Suceavă, autorul romanului "Noaptea când cineva a murit pentru tine", Doina Uricariu, care îşi va lansa cele două volume de memorialistică şi jurnal, psihologul Aurora Liiceanu, cu prilejul lansării celui mai recent volum, "La taifas", şi Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, care îşi vor lansa "Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc".

Unul dintre cele mai importante evenimente oferite de Polirom este reprezentat de prezenţa prozatorului şi eseistului român exilat în SUA Norman Manea. Sosit în România la invitaţia Ambasedei Franţei, scriitorul va fi prezent azi, de la ora 16.00, la standul Dacia din cadrul Romexpo, pentru deschiderea oficială a evenimentelor organizate de Institutul Francez şi Ambasada Franţei în România.

Tot la Polirom, Principele Radu al României va lansa, duminică, la ora 17.00, volumul "Provizoratul istoric", în timp ce Principesa Margareta îşi lansează cartea "Bucate regale", sâmbătă, de la ora 16.00, la Editura Curtea Veche.

Volumul "Crimele Revoluţiei", semnat de jurnalistul Grigore Cartianu, va fi prezentat duminică în cadrul Gaudeamus. Biletul la Târgul de Carte Gaudeamus costă 4 lei, iar abonamentul, valabil pentru toate cele cinci zile, costă 10 lei, bani care vor constitui premiul unei tombole, potrivit organizatorilor. Oferta de anul acesta a editurii Vellant este scriitorul chilian Pablo Neruda, pe numele său adevărat Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto. Despre el şi despre volumul său de memorii "Mărturisesc că am trăit", pe care Vellant îl lansează la Gaudeamus, vor vorbi, duminică, de la ora 16.00, traducătoarea Luminiţa Voina-Răuţ, Consulul Ambasadei Chile în România, Iván Véjar, şi directorul executiv al editurii, Dan Pleşa.

Editura Trei mizează pr glam-ul monden şi, prin romanul de debut al lui Stoian G. Bogdan, "Nu ştiu câte zile", aduce în faţa cititorilor un thriller românesc cu haz, crime şi pasiuni sângeroase. Lansarea va avea loc sâmbătă, de la ora 15.00, la standul editurii, în timp ce în aceeaşi zi, de la ora 16.00, autoarea volumului "Raport de poliţie",  Marie Darrieussecq, va fi prezentă la întâlnirea cu cititorii, la standul Ambasadei Frantei/ BIEF. De la ora 17.30 va avea loc, la acelaşi stand, lansarea versiunii românesti a volumului "Raport de poliţie", urmată de o sesiune de autografe.

Editura Publica aduce la Gaudeamus continuarea cărţii de succes "Freakonomics". "Superfreakonomics" este un manual alternativ de economie, iar "(super)freakonomia" nu e altceva decât rezultatul acestui amestec de rigoare ştiinţifică şi curiozitate lipsită de prejudecăţi, care face ca interpretările economice din aceasta carte să fie şi relevante, şi pasionante. Alte propuneri ale editurii Publica sunt "Triburi" ,o carte marca Seth Godin, "Co-lectia de Economie", care continuă cu una dintre cele mai aşteptate cărţi despre criză, "În cădere liberă", de Joseph Stiglitz, sau versiunea softcover a bestsellerului Economia Crizelor de Nouriel Roubini.

Luni, în ultima zi a Gaudeamus, toate categoriile de public au gratuitate, între orele 10.00 şi 16.00.

Ne puteți urmări și pe Google News