Cartierul lui Paszkany a intrat în impas

Cartierul lui Paszkany a intrat în impas

CLUJ-NAPOCA. Firma Polus Real Estate a anulat o licitaţie de 3 milioane de euro pentru construcţia a 64 de apartamente din Tineretului.

Construcţia cartierului Tineretului din Cluj-Napoca, în valoare de peste 500 de milioane de euro, a pornit cu stângul. Constructorii clujeni spun că la mijloc sunt criza financiară şi greutăţile cu care s-au confruntat cei de la societatea Cartierului Tineretului SRL, un parteneriat între Primăria Cluj-Napoca şi Polus Real Estate, firmă reprezentată de Arpad Paszkany, pentru a obţine un credit imobiliar.

Motivul anulării, confidenţial

O primă licitaţie pentru construcţia a opt scări de bloc, cu 64 de apartamente, a fost deja anulată de reprezentanţii firmei. Pe 9 septembrie 2008, SC Cartierul Tineretului SRL a organizat o licitaţie în valoare de 11 milioane de lei, adică de peste trei milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce a fost desemnat câştigătorul licitaţiei, reprezentanţii SC Cartierul Tineretului SRL au trimis o adresă celor patru firme participante, prin care acestea sunt anunţate că licitaţia a fost anulată. Motivul invocat: „Au fost identificate unele probleme la documentaţia de licitaţie, pentru execuţia blocurilor de tip B, drept pentru care suntem nevoiţi să anulăm licitaţia“.

Margareta Beţa, PR Manager la proiectul cartierului Tineretului, susţine că anularea primei licitaţii nu are la bază criza financiară. „În ceea ce priveşte motivul pentru care aceasta a fost anulată - procedurile de licitaţie sunt în continuare deschise - din acest motiv există clauze de confidenţialitate privind procedura, care au efect asupra comunicării motivelor pentru care aceasta a fost anulată iniţial“, explică Margareta Beţa.

Un alt oficial al proiectului a declarat sub rezerva anonimatului că în prezent, din cauze financiare, există „unele provocări în legătură cu condiţiile de finanţare. Însă suntem norocoşi că avem în spatele nostru compania Trigranti şi Primăria Cluj-Napoca, iar acest lucru este ca şi o garanţie“.

În 2006, firma lui Arpad Paszkany şi Primăria Cluj-Napoca s-au asociat pentru construcţia unui cartier cu 6.000 de apartamente. Primăria Cluj-Napoca a adus un teren de 200 de hectare, iar Real Estate a promis că va finanţa construcţia cartierului.

PROBLEME

Nu s-a vândut niciun apartament

Reprezentantul Consiliului Local Cluj- Napoca, Andrei Haas, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Cluj, a recunoscut că până în prezent nu a fost încheiat niciun contract pentru vânzarea vreunui apartament. Haas a mai spus că un motiv ar fi actuala criză financiară. „Cererea de cumpărare de apartamente a scăzut, şi de aceea trebuie pus la punct un plan de vânzare“, conchide Haas. Proiectul trebuie finalizat în 30 de luni de la data eliberării autorizaţiei de construcţie (luna iulie 2008 - n.r.).