Cartel cu medicamente vitale: Companiile au întrerupt alimentarea cu imunoglobulină pentru a fenta taxele
- Sandra Săl ăgean
- 3 iulie 2018, 00:00
Consiliul Concurenţei investighează un posibil cartel pe piaţa imunoglobulinei, mai multe companii europene fiind suspectate că s-au înţeles între ele pentru limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti. Miza: eliminarea taxei clawback şi obţinerea unui cadru fiscal mai favorabil.
Tranșant, ministrul Sănătății a promis soluționarea crizei de imunoglobulină de pe piața Românească, medicament vital pentru bolnavii de mastocitoză. Aproape 45 de milioane de euro au plecat de la Guvern către Ministerul Sănătății, printr-o Ordonanță de Urgență, ca stocurile de imunoglobulină să fie refăcute – pe termen scurt și mediu.
Cu toate că acum existau bani, rând pe rând, producătorii care vindeau produsele din plasmă pe piaţa locală s-au retras, invocând motive comerciale. Kedrion (Italia), Octapharma (Marea Britanie), CSL Behring (Germania), Baxter (Austria), sunt câteva dintre companiile care nu au mai adus dozele pentru pacienţii români, potrivit notificărilor primite de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.
Consiliul Concurenței a intrat pe fir
Continua lipsă de imunoglobulină este suspectată ca fiind efectul unui plan bine întemeiat al firmelor pharma, prin care forțează favoruri: „Investigaţia vizează un posibil comportament anticoncurenţial ce constă în adoptarea unei strategii coordonate între aceste companii, prin limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobulină umană normală, de către aceste companii, cu scopul eliminării taxei clawback şi obţinerii unui cadru fiscal mai favorabil şi, implicit, ameliorării marjelor de profit”, au spus reprezentanţii Consiliului Concurenţei. În cadrul investigaţiei, au fost efectuate simultan inspecţii inopinate atât în România, cât şi în Belgia şi în Italia.
Imunoglobulina este o substanţă fabricată din plasma din sângele uman, cu rol esenţial în sistemul imunitar al corpului. Aceasta atacă substanţele străine, cum ar fi bacteriile, şi asistă corpul în distrugerea lor. Imunoglobulinele normale sunt incluse pe lista OMS privind medicamentele esenţiale.