CARTEA SAPTAMANII: Iubire ilicita ascunsa in spatele razboiului
- Adam Popescu
- 20 ianuarie 2008, 02:00
Autoarea Sarah Waters surprinde, in „Veghea”, povestea de dragoste dintre doua femei.
Cartea aparuta la Polirom in 2007 prezinta, pe fundalul unor peisaje marcate, raidurile aeriene din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, tensiunile nascute din aventura interzisa dintre doua londoneze.
Nominalizata la Booker Price in 2006, cartea lui Waters reprezinta una dintre cele mai curajoase descrieri a unei povesti de dragoste homosexuale. Ancorata in evenimentele anilor 1940, „Veghea” surprinde, pe langa peisajele apocaliptice ale razboiului, viata a patru londonezi, marcata de sinucideri, aventuri sexuale si relatii tabu. Ziarul „The Independent on Sunday” a descris aceasta carte ca fiind „o capodopera care-si inscrie definitiv autoarea pe lista celor mai buni autori ai momentului.”
Prezentate in ordine cronologica inversa, evenimentele surprinse de Waters prezinta fragmente din viata unor personaje, unite de un trecut comun. Povestea se concentreaza in jurul urmatoarelor personaje: Kay, o femeie aventuroasa, sofer de ambulanta pe timpul razboiului; Viv, o alta tanara, indragostita de un barbat insurat plecat pe front; unul dintre cele mai importante personaje masculine, Duncan, un tanar abia iesit din inchisoare si bantuit de propriii demoni, este fratele lui Viv; iar Helen este o alta londoneza consumata de dragostea ce o poarta unei scriitoare.
„Kay o urmarea cu un fel de ghimpe in inima. In asemenea momente, isi simtea dragostea ca pe o minune - i se parea de domeniul neverosimilului ca Helen, care era atat de frumoasa, de pura, sa fie aici, iar ea o putea privi si atinge... Apoi, i se parea imposibil sa si-o imagineze in alt loc, cu o alta iubita sau iubit.”
CARIERA
O scriitoare britanica in voga
> „Veghea” a mai fost nominalizata anul trecut la Orange Prize, James Black Memorial Prize si Cartea Anului in Marea Britanie.
> Sarah Waters (41 de ani) a mai scris „Tipping the Velvet” (1998), „Affinity” (1999) si „Fingersmith” (2002).
> Anul 2003 a recompensat-o pe Waters cu un loc in topul celor mai buni 20 de tineri scriitori din Anglia si cu premiul pentru literatura South Bank.