Carol al II-lea, un adept al stilului arhitectural sobru și grandios

Carol al II-lea, un adept al stilului arhitectural sobru și grandios

Carol al II-lea, un adept al stilului arhitectural sobru și grandios. Carol a vrut să schimbe fața României Mari și a reușit s-o distrugă politic.

Evenimentul Istoric prezintă mereu biografiile unor personalități și personaj celebre. Articolele din cuprinsul revistei n-au neglijat nici pasiunile monarhilor români sau de pe plan mondial pentru arhitectura propriilor Palate Regale. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro. În plus, cu numai 12 lei pe ediție, îți poți descărca pe gadgetul preferat edițiile integrale ale Evenimentului Istoric pentru a-ți crea propria arhivă on-line.

Carol al II-lea, un om al extremelor

Carol al II-lea a avut un prim mentor, un elvețian socialist care i-a inoculat unele idei despre anacronismul monarhiei în zorii secolului XX. Studiind istoria cu marele istoric Nicolae Iorga, a citit despre autoritarismul lor și despre ctitoriile lor pentru care îi iubea poporul. Fără îndoială, că asta l-a influențat să fie pasionat de mari construcții de for public și private. N-a neglijat nici casele țărănești.

A renunțat la ideea de a fi rege, a revenit asupra ei, apoi a renunțat din nou și a revenit. Apoi, a vrut să fie un rege român ca un voievod din Evul Mediu clasic românesc. Asta s-a văzut și în extraordinara atenție pe care a acordat-o culturii românești sub toate aspectele ei și arhitecturii mai ales.

Carol al II-lea și Palatul Regal

Palatul Regal a fost gândit de Carol al II-lea ca să fie sobru și măreț. Era nemulțumit de stilul francez al primului Palat Regal care înlocuise Casele Golescu din secolul al XIX-lea. Palatul fusese afectat și de un incendiu.  De aceea, a ales un stil care să preia elemente clasice, românești fără a neglija nici celelalte palate care i-au plăcut prin Europa. Este indiferent dacă vorbim de Franța, Austria sau Germania. A adoptat în clădirile publice, stilul utilitar-funcționalist american.

O sursă de inspirație pentru Nicolae Ceaușescu?

Fără îndoială că Nicolae Ceaușescu și-a trăit adolescența și prima parte a tinereții la București, oraș în care mâna lui Carol al II-lea era peste tot. Mai târziu, deși fusese victimă a proceselor anticomuniste în vremea lui, i-a scos de la sertar multe proiecte.

Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie  aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare.  Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!

Ne puteți urmări și pe Google News