Carnavalul este ”carni vale” lăsatul secului de carne, nu un spectacol cu gladiatori! Despre gladiatori. Leii se grăbesc încet, Capricornii sunt în formă | Horoscopul lui Dom'Profesor
- Radu Ştef ănescu
- 13 februarie 2017, 00:00
Pe 13 februarie s-au născut Georges Simenon, Fiodor Şaliapin, Konstantinos Costa Gavras, Peter Gabriel, Robbie Williams, Oliver Reed, Horia Căciulescu, Mihai Leu, Mihai Cernea, Radu Cârneci.
Pe 13 februarie în calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Martinian, Acvila şi soţia sa Priscilla, Evloghie, patriarhul Alexandriei. Nimic în „Kalendar”!
Dragi lupi, padawani și hobiți, Jennifer este soția lui Damian Hunter. Damian este finul și nepotul meu, deci Jenny s-a proclamat fina și nepoata mea. Îmi place foarte mult Jenny, este o americancă foarte dăguță și foarte altfel decât tâmpitele în șlapi. Ea nu poartă șlapi niciodată. Este învățătoare, citește CĂRȚI și mereu mă întreabă de una și de alta pe Skype. Ieri avea o față ca pisica după ce a înghițit canarul. Ei, ce este, am întrebat-o. Nu știu cum să reacționez, spune Jenny La un test, școala în State este compusă mai mult din teste, Jenny i-a întrebat pe copiii ei ce este acela un ”carnaval”. Că tot începuse carnavalul la Veneția. O treime au răspuns că nu știu, iar două treimi că ”este o serbare cu gladiatori”. De unde, până unde?
Niciun copil nu a dat definiția corectă. Am întrebat-o care este religia predominantă în clasa ei. Baptiști și prezbiterieni, vreo trei penticostali, deci, creștini, niciun musulman, niciun animist, niciun iudeu, niciun ateu. I-am explicat cât am putut mai bine, definind gladiatorii și carnavalul. Și legătura, foarte slabă, dintre cele două noțiuni.
Astăzi, adevărul despre gladiatori. După cum se ştie numele lor vine de la sabie, "gladius", sabia scurtă, romană, cu două tăişuri. La început, probabil la etrusci, lupta între doi bărbaţi înarmaţi, până la moarte, făcea parte dintre ritualurile funerare cu pompă, ale regilor, generalilor, oamenilor foarte bogaţi. Era vorba, deci, de un sacrificiu uman funerar, obicei larg răspândit în neolitic şi antichitate.
La Roma, "munera" aşa se numea îndatorirea acasta a luptei până la moarte, se pare că a fost documentată în anul 310 înainte de Hristos. În anul 264 î.Hr. Decimus Iunius Brutus Scaeva a oferit poporului roman, în piaţa pentru vite, o luptă între trei perechi de gladiatori, în onoarea, la funeraliile, tatălui său, Brutus Pera.
În anul 105 î.Hr. consulii au oferit poporului roman lupte de gladiatori, dintre cei pregătiţi la Capua, ca exemplu de pregătire militară şi invitaţie la recrutare. Jocurile militare au avut un succes enorm la populaţie.
Cine stă şi citeşte sutele de cărţi de istorie romană poate constata că istoria gladiatorilor se împarte foarte net şi clar în două părţi: înainte şi după Spartacus. Anul este 71 î. Hr. Înainte de această dată gladiatorii erau antrenaţi că să fie nişte ucigaşi eficienţi şi fără milă, urmând "munera". Aşa au fost oamenii lui Spartacus, care au comis atrocităţi îngrozitoare împotriva fermierilor şi orăşenilor romani.
După această dată gladiatorii au fost antrenaţi să devină mai mult actori, decât ucigaşi. Senatul a limitat la 320 de perechi de gladiatori care puteau să existe concomitent pe teritoriul roman. Gladiatorii nu erau deloc nişte actori de Hollywood, frumoşi şi zvelţi. Erau mai mult graşi şi foarte grei, ca nişte luptători de sumo, pentru ca eventualele tăieturi să nu le atingă vreun organ vital, să fie tăiată doar grăsimea. Erau numiţi "mâncători de terci" pentru că, ca să se îngraşe, mâncau cantităţi impresionante dintr-un fel de terci de cereale.
În lanerii, şcolile de gladiatori, după anul 71 î.HR., se învăţa cum să se evite omorârea unui coleg, poate prieten, dar cauzându-i răni, care pareau fatale din tribună, în circuri. De multe ori, un gladiator "omorât" în arenă apărea peste câteva luni, după convalescenţă, sub alt nume, cu barbă, în alt rol. Nu era din umanitate, ci din calcul economic. Un gladiator costa, costa mult şi nu avea niciun rost să fie omorât pentru că împăratul era prost dispus şi arăta cu degetul mare către beregată, nu în jos, cum cred unii astăzi, în mod greşit. Aşa, că de multe ori, dacă nu întotdeauna, moartea în arenă era iluzorie, o făcătură de scenă!
Să ne amintim că principalele tipuri de gladiatori erau: "retairii" în tunică, înarmaţi cu un trident şi o plasă, cu armură doar pe un braţ şi un coif complet. Prin secolul trei erau consideraţi în mod iniţiatic, reprezentanţii creştinilor. Nu erau oare creştinii, pescari de oameni şi retiarul nu avea o plasă cu care prindea adversarul?
"Murmilonii" în armură cu scuturi de diverse mărimi, spectaculos era "parma" un scut mic, rotund şi înarmaţi cu sabia standard romană, cu două tăişuri, cam de 45 de centimetri lungime.
De la aceste două timpuri de bază s-au făcut o mulţime de variante după plăcerea publicului şi dorinţa împăratului.
Gladiatori nu erau doar sclavii şi condamnaţii la moarte. Mulţi soldaţi, sau aventurieri dornici de glorie şi bani au depus jurământul de gladiator: "Accept să fiu bătut, chinuit, ars, legat şi omorât de sabie" unii pentru un timp limitat. Şi femeile au fost gladiatori. Istoria pomeneşte de jocurile organizate de Nero, la care au luat parte şi nubiene, pe jumătate dezbrăcate, dar care s-au dovedit războinice grozave.
Caligula, Titus, Hadrian, Lucius Verus, Caracalla, Claudius, Geta şi Didius Julianus sunt împăraţi care au luptat în arenă, ca gladiatori. Sigur, după ce s-au luat toate măsurile de protecţie. Ei căutai gloria şi admiraţia femeilor, nu moartea!
Dar împăratul Commodus a fost cel care a participat cu fanatism şi cruzime, deseori riscându-şi viaţa, la luptele de gladiatori din circuri. După câţiva ani de zile, garda pretoriană, un fel de DNA și SPP al acelor timpuri, a fost nevoită să-i ia gâtul împăratului, care nu-şi vedea de treburile lui, ci se bătea, mai tot timpul, în picioarele goale, pe nisipul însângerat al Colisseumului. Un "împărat jucător" care s-a jucat cam mult!
Luptele de gladiatori au încetat treptat, odată cu instalarea creştinismului ca religie de stat în imperiul roman, prin secolul IV.
În anul 325, după Consiliul de la Niceea, împăratul Constantin cel Mare interzicea, prin lege, "gladiator munera" dar jocurile de gladiatori, fără prejudiciu final, moartea, "sine missione", au mai durat cam o sută de ani! Dixit!
De unde definiția în capul micilor americani: ”carnavalul este o petrecere cu gladiatori” - nu a reușit să afle învățătoare care îmi este fină. Mâine o să vă povestesc ce este cu carnavalul ”carnus-carni vale”, adio, plecarea cărnii, lăsatul secului de carne - este o poveste frumoasă, nu am mai văzut-o în altă parte.
Mă obsedează falsul din viața noastră, știrile false. Aflu din presă că apelul academicienilor nu este al academicienilor cu toate că este pe situl Academiei și de la nunțiul papal că papa Francisc nu s-a referit în mod special la România, era o enciclică despre diavol la biserica Sf. Marta, nici nu pomenește numele țării noastre!
Jocurile murdare de presă par rezultatul unor minți bolnave, care vor să-i îmbolnăvească și pe ceilalți. Ca în filmele cu zombi, care vor să te muște ca să fii și tu zombi! Înțeleg creșterea exponențială a corespondenței mele, cu întrebări de genul este adevărat că, știți de…, ce părere aveți? Ar trebui să fie scoși afară de urechi din redacții, toți ziariștii care colportează știri false în interes comercial, de grup, propriu, sau pur și simplu ca să-și bată joc de public, să facă trafic cu un titlu de sparge lumea și un articol de doi bani! Dar toată presa mondială este grav bolnavă, și asta nu de acum, ci de la mijlocul secolului trecut. De aceea, încrederea publicului în presă este în cădere liberă. La noi și mai demult, poate de la Pamfil Șeicaru, ”șantajul și etajul”. Citesc, fac un studiu, colecțiile ”Dimineața”,”Adevărul” și ”Curentul” dar și colaboraționista ”Gazeta Bucureștiului”, de la începutul secolului XX. Pe timpul acela ziarele informau, în general, corect! O să revin, trebuie să fac focul, este o iarnă geroasă, rea, neplăcută și prea lungă!
Încerc să vă răspund la toți, dragii mei prieteni, vă rog să-mi scrieți, îmi face mare plăcere, dar noaptea este pentru mine din ce în ce mai scurtă și corespondența din ce în ce mai lungă, chiar dacă mâine este, în definitiv, o altă zi!
BERBEC Gândurile tale, filosofia ta de viață, câștigă în profunzime. Ca rezultat al efortului trecut şi a hărniciei tale, astăzi ai o veste bună despre o posibilă îmbunătăţire a statutului tău. Dimineaţa este densă şi aglomerată, dar eşti optimist şi motivat în ceea ce faci. Primeşti un premiu pentru atitudinea ta pozitivă: o veste bună, mai pe seară. Şi poate şi un film bun.
TAUR Există un procent de soliditate fixă în caracterul tău, dar azi trebuie să fii mai flexibil, încearcă să convingi anturajul prin paşi mici, fără păreri preconcepute şi cu zâmbetul pe buze. Astăzi se pare că ai una dintre cele mai favorabile zile ale săptămânii, în care te bucuri de sănătate şi eşti vesel şi cu zâmbetul pe buze, aparent fără vreun motiv evident, sau o logică. Nu te grăbi, dar nici nu refuza. O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia să fie justă.
GEMENI Nu uita să-i protejezi pe cei care te sprijină și sunt sinceri cu tine. Lumea e superficială, aşa că trebuie să arăti bine, ca să te simţi bine. Astăzi nu fii neglijent, dă atenţie imaginii! Astăzi nu te intalni cu persoane pe care nu poti sa le suferi. Esti intr-o criza de sinceritate, de fapt putin iti pasa de mutrele lor pretenţioase, si lucrul asta este evident pentru toată lumea. Dacă chiar vrei să înfurii un mitocan, trebuie să nu-l iei în serios!
RAC Spiritul tău de clan te face să dorești armonie în relațiile de rudenie și în cele de prietenie. Activitățile tale te țin ocupat mai toată ziua, cu toate că vrei să socializezi pe rețele. Efortul din ultimul timp şi oboseala cronică se fac simţite astăzi. Redu ritmul activităţii, fă un armistiţiu cu timpul şi ocupă-te de arte, de dans, de activităţi plăcute care te încântă. Limitează-te la activităţile de rutină şi la oamenii pe care îi cunoşti foarte bine.
LEU Poţi să te grăbeşti încet, astăzi ai talentul acesta! Aștepți o veste. De ce nu te interesezi, tu? Fă-ți viața mai simplă și mai veselă, cei din jurul tău au prioritățile lor, tu ai altele. Trebuie să fii înţelegător şi diplomat, să arăţi consideraţie şi spirit de cooperare, ca să poţi să progresezi, să te caţeri pe reduta societăţii înalte. Perioada iti ridică unele întrebări, mai ales în afirmarea propriei personalităţi. Nu-ti face griji, viitorul iti este favorabil.
FECIOARĂ Te poți bucura de calm și confort, lasă orice situație dificilă, sau conflict înghețat, amână ce nu poți rezolva repede și bine. O nouă idee, sau o veste, te poate pune pe drumul cel bun! Astăzi te simţi chiar bine, pentru că pari a fi în relativă siguranţă, iar evenimentele care te privesc sunt previzibile. Atâta vreme cât te simţi bine, nu schimba nimic din rutina vieţii! O perioada buna, pe care o meriţi. Metodic si cu geniul “descurcatului” cum eşti - ai certe calitati pe care perioada aceasta de timp, ziua de astăzi le pune in valoare.
BALANŢĂ Deghizează-ți atacurile în sfaturi dezinteresate. Nu ești foarte subtil în managementul perversităților sociale, dar trebuie să înveți să supraviețuiești în intrigile activităților zilnice. ! Fă-ţi puţină reclamă în anturaj, că nu strică. Dimineaţa, nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci, urmeaza-ti planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Aspectele favorabile din casa a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără să-ti asumi obligaţii pe termen lung. Poţi să fii liniştit, în perioada următoare nu prea poţi să ai surprize neplăcute.
SCORPION Trebuie să faci compromisuri iscusite și productive. Dai, îți dau! Nu te baza pe promisiuni, chiar solemne, decât dacă îți place să faci cadouri! Mai multă exigență în alegerea prietenilor! Primeşti veşti de la cineva din străinătate. Se pare că oriunde este mai bine decât în Romania. Poate numai în Somalia, dar acolo măcar poţi să-i împuşti pe politicienii corupţi! Sau aşa este vorba, că vaca vecinului este întotdeuna mai grasă! Evită incidentele domestice şi nu supralicita in discutiile cu anturajul apropiat.
SĂGETĂTOR De astăzi, luni, începe o perioadă în care spiritul tău de cooperare și franchețea sunt monede bune de schimb. Surprinzi plăcut pe cei din jurul tău cu determinarea de care ești în stare! Nu te grăbi, nu fii nerăbdător, toate se întâmplă la timpul lor. Nu există urgenţe absolute, decât la spitalul de urgenţă. În rest sunt convenţii şi închipuiri. Nu te forţa inutil şi păgubos! Un eveniment îţi reţine atenţia. Analiza ta este încă o dată justă, trebuie să-i dai curs, aşteaptă, însă, momentul favorabil.
CAPRICORN Ești în formă, treci printr-o perioadă de stabilitate emoțională și ți-e mai ușor cu serviciul și viața ta sentimentală. Dar, ai nevoie de mișcare, poate la sală, după orele de program! Trebuie sa fii foarte atent la cheltuielile facute aiurea si cu gândul în altă parte. Cel mai bine ar fi sa ieşi în oras fără bani si carti de credit. O să faci o surpriză neplăcută hoţilor de buzunare! Plimbă-te, nu cheltui! Ultima parte a segmentului de timp, pe seară, are o componentă neliniştitoare, din cauza influenţei Lunii!
VĂRSĂTOR Chiar de luni ai probleme - nu trebuie să te mai enervezi în plus! Este o situaţie obiectivă, nu te stresa inutil, păstrează-ţi calmul şi așa poate vei găsi soluţia optimă problemelor tale. Dedică ziua lucrurilor obişnuite şi mai ales nu începe să-ţi plângi de milă. Este inutil! În această perioadă trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci. Este cazul să nu mai fii aşa de încordat(ă) şi tensionat(ă). Relaxeaza-te şi încerca să nu mai porti de grijă altora, mai ales că, până la urmă, mai mult îi încurci decât îi ajuti.
PEŞTI Conjunctura astrelor te avantajează ca să fii convingător. Dimineaţa poţi să obţii ceva important de la o persoană din anturaj, un coleg, dacă reuşeşti să aduci suficiente argumente valide. Totul trece, nu spera şi nu ai teamă! Azi poţi ataca cu succes problemle materiale, cele urgente, cotidiene. Este un prilej bun pentru ultimele, poate, cumpărături de iarnă. Cumpără acum, mâine e mai scump! Poate o mică supărare, dar pe total ziua de azi iti este favorabilă. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai nicio importanţă.