Evenimentul Zilei > Politica > Carmen Dan și-a trimis oamenii în cluburi! Rezultatul: amenzi de peste 200.000 de lei
Carmen Dan și-a trimis oamenii în cluburi! Rezultatul: amenzi de peste 200.000 de lei

Carmen Dan și-a trimis oamenii în cluburi! Rezultatul: amenzi de peste 200.000 de lei

Peste 200.000 de lei, amenzi date într-o singură noapte pentru nerespectarea regulilor pe linia apărării împotriva incendiilor, anunță Ministerul Afacerilor Interne. Pentru asigurarea continuității acțiunilor preventive, din dispoziția ministrului afacerilor interne, Carmen Dan , în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, pompierii alături de reprezentanți ai structurilor MAI, constituiți în echipe mixte, au derulat controale și verificări la imobilele în care se desfășoară activități cu public numeros.

Astfel, în cursul nopții dintre 21 și 22 ianuarie, s-au executat 162 controale la operatori economici din categoria cluburi şi discoteci, fiind aplicate 118 amenzi, în cuantum de 203.000 lei, pentru nerespectarea reglementarilor pe linia apărării împotriva incendiilor.

„Principalele aspecte urmărite în teren de către inspectorii de prevenire au vizat: exploatarea instalaţiilor electrice, funcţionarea iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare, funcționarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, obstrucționarea căilor de evacuare, instructajul angajaților, obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu și existența planurilor de evacuare în caz de incendiu”, precizează reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, condus de ministrul Carmen Dan.

Club închis

Totodată, cu prilejul controalelor executate a fost depistat un caz de încălcare gravă a cerinţei de securitate la incendiu, situaţie care a generat aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor la un operator economic din comuna Brănești, județul Gorj. Inspectorii din teren au constatat faptul că a fost depăşit numărul maxim de utilizatori cu mai mult de 10% din valoarea de referinţă, fapt ce a impus, conform prevederilor legale în vigoare (HG nr. 915/2015), oprirea funcţionării acestuia”, se mai arată în document.

Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat 171 acţiuni de recunoaştere în zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de intervenția în cazul izbucnirii unui eventual incendiu.

De asemenea, din ordinul ministrului afacerilor interne, Carmen Dan , în perioada următoare activitățile preventive vor fi intensificate, astfel încât siguranța celor care frecventează astfel de locații să fie asigurată, iar obligațiile legale ale beneficiarilor să fie respectate.

Ultima acțiune preventivă de amploare, derulată la nivel național, care a vizat imobilele în care funcționează cluburi și discoteci, a avut loc în perioada 11-12 noiembrie 2016. În cele două zile au fost controlați 448 operatori economici, fiind aplicate 405 amenzi, în cuantum de peste 788.000 lei, iar două localuri din municipiul Brașov au fost închise din cauza depășirii numărului maxim de utilizatori.

„Pentru asigurarea nivelului corespunzător de protecție a celor care frecventează astfel de locații, reamintim următoarele obligații pe care administratorii trebuie sa le respecte:

– respectarea numărului maxim de utilizatori prevăzut de legislaţia în vigoare, pentru aceste categorii de construcţii;

– solicitarea sprijinului pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate în vederea întocmirii documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu;

– preocupare sporită pentru solicitarea acestui act administrativ care să asigure securitatea beneficiarilor”, mai precizează documentul.