Evenimentul Zilei > Economie > Care vor fi noile tarife de roaming cu Marea Britanie. Ce oferă Orange și Vodafone
Care vor fi noile tarife de roaming cu Marea Britanie. Ce oferă Orange și Vodafone

Care vor fi noile tarife de roaming cu Marea Britanie. Ce oferă Orange și Vodafone

Începând cu 1 ianuarie 2021, data oficială de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană și de încheiere a perioadei de tranziție, românii nu vor mai beneficia de roaming la tarife naţionale pe teritoriul acestei țări.

Totodată, începând cu noul an, reglementările europene privind „Roam like at home” nu vor mai avea statut obligatoriu pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar).

Această regulă a fost în vigoare până la data de 31 decembrie 2020, urmând ca de la 1 ianuarie ea să se modifice. Acordul Brexit prevedea atât programul european Roam like a home, cât și plafoanele tarifare pentru apelurile și sms-urile în interiorul Spațiului Economic European.

Tarifarea roaming a principalilor operatori de telefonie din România

Cel mai mare operator telecom din țară, Orange România, va păstra promoțional actualele tarife și conditii de consum în Marea Britanie și Gibraltar până la 30 iunie 2021. După această dată, vor intra în vigoare costurile pentru apeluri internaționale pentru abonați, respectiv 0,36 euro pe minut și 0,14 euro pentru un SMS. Clienții care dețin o cartelă preplătită vor achita 0,30 euro pe minut și 0,12 euro pentru un SMS.

Utilizatorii Digi Communication nu sunt afectați de Brexit întrucât aceștia nu au beneficiat de programul “Roam like home”, iar operatorul este autorizat de ANCOM să aplice anumite suprataxe pentru serviciile de roaming în UE/SEE.

În ceea ce privește Vodafone România, compania va menține tarifele până la data de 30 iunie 2021, după această dată tarifele urmând a fi diferențiate în funcție de data la care a fost încheiat abonamentul. Pentru clienții Vodafone care au contractele încheiate înainte de 12 iulie 2019, tarifele în roaming sunt:

Apeluri efectuate local – 0,83 €/ min
Apeluri efectuate către RO – 0,83 €/ min
Apel international UE – 1,55 €/ minut
Apel international non-UE – 1,55 €/ minut
Apeluri primite – 0,6 €/ min
SMS trimis – 0,36 €/sms

Momentan. tarifele și condițiile utilizării roamingului în Marea Britanie pentru clienții companiei Telekom rămân aceleași.

Precizările ANCOM: românii trebuie să verifice la furnizorul de roaming

ANCOM recomandă utilizatorilor români care vor călători în Marea Britanie să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile, precizează instituția într-un comunicat. Potrivit vicepreşedintelui ANCOM, nu există vreo interdicţie pentru furnizorii de servicii telecom din România să continue să ofere roaming în Marea Britanie la tarife naţionale şi după 1 ianuarie.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: