Care sunt tradițiile și obiceiurile din a doua zi de Crăciun. Ce trebuie să faci pentru a avea un an prosper

Care sunt tradițiile și obiceiurile din a doua zi de Crăciun. Ce trebuie să faci pentru a avea un an prosper Sursa foto: Arhiva EVZ

Crăciunul este una din cele mai importante sărbători ale creștinilor ortodocși din întreaga lume. Mai multe obiceiuri și tradiții sunt legate de sărbătoarea Nașterii Domnului. Românii le respectă an de an.

Creștinii sărbătoresc soborul Maicii Domnul în a doua zi de Crăciun. Persoanele care vor să aibă noroc în anul următor vor respecta cu strictețe tradițiile și obiceiurile specifice pentru această zi din an. Există mai multe tradiții și obiceiuri legate de a doua zi de Crăciun. Una dintre acestea spune că finii trebuie să meargă în vizită la nașii lor pentru a avea noroc în noul an.

O altă tradiție spune că rudele care sunt mai îndepărtate, dar și cele prin alianță, se vor așeza la aceeași masă pentru a se bucura de timpul petrecut împreună. În ceea ce privește rudele care se află departe, ele vor primi mesaje și felicitări de Crăciun. În aceste zile ne este interzis să vorbim urât, să bârfim sau să dorim răul altor persoane dacă nu vrem să suferim pierderi în anul viitor.

Datini în a doua zi de Crăciun

În a doua zi de Crăciun nu trebuie să muncesti pentru că pe parcursul anului viitor nu vei mai avea nicio zi liberă. În plus, femeile trebuie să evite să spele rufe pentru că bătrânii spun că apa va fi folosită pentru ca rănile să fie vindecate. În casele unde locuiesc fete nemăritate nu se coase și nu se toarce pentru că ele vor rămâne singure toată viața.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fetele și flăcăii de la sate joacă în semn de bucurie și recunoștință față de tinerețe în a doua zi de Crăciun. Persoanele care respectă această tradiție vor fi aprige și sănătoase pe tot parcursul anului viitor. Tradițiile mai spune că, în unele zone din țară, pe 26 decembrie, finii mers cu colaci la nași. Acești colaci trebuie să includă mai multe lucruri.

Printre acestea se numără: șapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui, o coastă de porc, şapte cârnați trandafiri și alte lucruri mărunte. După ce finii au ajuns la nași, finul trebuie să sărute mâna nașei și să îl îmbrățișeze pe naș. Finul mai trebuie să îi spună nașului său că „De la noi puțin, de la Dumnezeu mult”, potrivit Playtech.ro.