Care sunt semnele care vă arată că aveți paradontoză. Ce măsuri trebuie luate urgent
- Simona Suciu
- 27 februarie 2022, 18:07
Paradontoza este o boală care avansează rapid dacă nu este tratată și poate duce la pierderea dinților. Vestea bună este că puteți scăpa de probleme dacă mergeți din timp la stomatolog.
Statisticile din România arată că peste 80% din populație suferă de o formă mai ușoară sau mai severă de paradontoză. Vârsta nu prea contează în această boală, pacienții putând fi de la adolescenți și până la vârstnici. Dacă este depitată în stadii incipiente, poate fi tratată destul de rapid însă pe măsură ce aveansează, riscul pierderii dinților devine tot mai mare.
Probleme de igienă
Din păcate, în România, igiena orală nu este o prioritate, mai ales în mediul rural. Mai mult, românii par să fi rămas cu frica de dentist, din cauza metodelor rudimentare folosite în utimele decenii. Tehnicile s-au schimbat, iar o vizită la stomatolog nu mai înseamnă durere. Cel puțin un control pe an vă poate scăpa de probleme grave în viitor.
Paradontoza este însă o boală care nu face decât să avanseze dacă nu este tratată. Nu prea dă dureri care să ne trimită rapid la cabinetul medicul stomatolog.
Semnele paradontozei
Primul semn, care trebuie să stârnească îngrijorare este sângerarea gingivală, fie că apare în timpul periajului dinților sau atunci când mușcăm din alimente mai tari, cum ar fi unele fructe de exemplu. Lipsa unei igiene orale corecte duce la prezența în exces în gură a bacteriilor sau a tartrului, ceea ce produce inflamația gingiilor, de aici rezultând sângerarea gingivală, scrie dentalexcellence.ro
Un alt semn că ați putea avea paradontoză este schimbarea culorii gingiilor de la rozul care arată sănătate la roșu închis sau roșu-violet. Retracția gingivală și dezvelirea rădăcinii dintelui indică deja un stadiu mai avansat al bolii, dar încă se mai poate trata. Dacă dinții încep efectiv să se miște, atunci o vizită la stomatolog este deja o urgență.
Halena sau mai exact mirosul neplăcut din gură este un alt semnal că gingiile sunt afectate și că parondoza avansează.
Alte cauze ale paradontozei
Pe lângă problemele de igienă orală, paradontoza mai poate fi cauzată și de prezența cariilor netratate, de unele lucrări dentare realizate incorect și care duc la inflamații, dar și de spațiile dintre dinți pe care unele persoane le au. Acestea permit ca alimentele să preseze gingia și duc astfel la inflamații.
Anumite boli precum diabetul, anemiile și bolile imunodeficitare, afectiunile cardio-vasculare sau pulmonare, dar și tratamentul medicamentos al unora dintre ele, pot contribui la inflamația gingiilor.