Care sunt ȘANSELE ca Marine Le Pen să devină PREȘEDINTA Franței?
- Radu Pădure
- 27 februarie 2017, 11:46
Sondajele pentru turul I o dau pe Le Pen regulat în frunte, cele pentru turul II sunt tot mai strânse, iar unul dintre marii săi rivali este afectat de un scandal de corupție.
La sediul Frontului Național de la Nanterre, la periferia Parisului, staff-ul formațiunii cred că aceleași forțe care au dus la victoria Brexitului în Marea Britanie și la alegerea lui Donald Trump în America o vor aduce la putere și pe Marine Le Pen.
Chiar și unii dintre rivalii ei sunt e acord că o asemenea victorie este posibilă.
Fostul prim-ministru conservator Jean-Pierre Raffarin declara luna trecută:
„Cred că dna Le Pen ar putea fi aleasă.”
Un alt fost premier, socialistul Manuel Valls, avertiza și el asupra „pericolului” de a presupune că Le Pen nu poate câștiga.
Sondajele arată că sprijinul pentru candidata de 48 de ani, euro-sceptică și anti-imigrație, este foarte solid de patru ani încoace.
Din 2013, cercetările sociologice arată cu regularitate că Marine Le Pen va intra în turul II al alegerilor prezindențiale.
Experții mai notează de asemenea că, deși Le Pen nu este dată câștigătoare în finala prezindențială din 7 mai, ea a redus în mod constant diferențele care o despart de pricipalii săi contracandidați.
În mod special, acuzațiile de corupție aduse rivalului său de dreapta, François Fillon, au jucat în favoarea lui Marine Le Pen.
Când l-a învins pe contracandidatul său de partid Alain Juppé în alegerile primare, la sfârșitul lunii noiembrie, sondajele îl dădeau pe Fillon câștigător zdrobitor într-o eventuală finală cu Le Pen: 67% - 33%.
După ce însă, în luna ianuarie, au apărut acuzațiile că Fillon i-a plătit soției sale sute de mii de euro pentru o slujbă la parlament pe care se pare că nu a făcut-o, sondajele arată o ascensiune impresionantă a lui Le Pen, până la 44%, iar pe Fillon prăbușit la 56%.
Iar presiunea asupra lui Fillon, de 62 de ani, a crescut și mai mult vineri, 24 februarie, când procurorii au anunțat că acesta va fi supus unei investigații judiciare complete în legătură cu acuzațiile ce i se aduc.
O situație similară se prezintă în proiecțiile pentru turul II cu Emmanuel Macron, un liberal centrist, apropiat al cercurilor de afaceri, care din outsider a devenit unul dintre protagoniștii competiției în doar câteva luni, de când și-a lansat candidatura.
Deși performanțele lui Macron în fața lui Le Pen au fost cercetate doar din luna ianuarie, diferența dintre ei a scăzut de la 30% la 20%.
Ultimul sondaj Ifop îl dădea pe Macron învingător cu 61,5% față de Le Pen cu 38,5%.
Și lidera Frontului Național este prinsă într-un scandal legat de modul în care a cheltuit subsidiile de la Parlamentul European, dar, spre deosebire de Fillon, acuzațiilor nu i-au afectat popularitatea.
Experții avertizează totuși că predicțiile privind rezultatele turului II, după ce competiția a înregistrat deja o serie de surprize s-ar putea dovedi riscante.
L’Opinion consulta la jumătatea lunii februarie o serie de experți în cercetări sociologice în legătură cu șansele de a câștiga ale lui Marine Le Pen.
Bernard Sananes, de la casa de sondaje Elabe, a declarat că este „deopotrivă posibil și improbabil”.
Jérôme Sainte-Marie, de la Polling Vox, a afirmat: „În fața lui Macron, are o șansă să câștige”.
Jérôme Fourquet declara pentru AFP că dacă în ajunul turului II sondajele o dau pe Le Pen cu 40% iar rivalul său ar obține 60%, „diferența ar fi prea mare pentru a apărea o surpriză”. „Însă, la un scor de 45 – 55, ar fi cu totul altceva.”
Fourquet a adăugat că performanța lui Le Pen în primul tur va fi crucială pentru a vedea dacă poate folosi avantajul în finală.
În alegerile prezindențiale din 2002, tătăl lui Marine, Jean-Marie Le Pen, a zguduit clasa politică franceză, reușind să asceadă în finală. Totuși, în turul II, votanții din celelalte tabere s-au aliniat în spatele conservatorului Jacques Chirac pentru a-l bloca pe Le Pen.
Alegerile regionale din decembrie 2015 au oferit un precedent mai recent. Atât Marine Le Pen cât și nepoata sa Marion, de 27 de ani, au suferit înfrângeri răsunătoare, în ciuda scorurilor mari din primul tur, după ce partidele s-au raliat împotriva FN.
De atunci, „Le Pen a mai depășit un obstacol, însă bariera pe care o are de trecut este încă foarte sus”, a apreciat Fourquet.
Cercetătorul Joel Gambin consideră și el că Le Pen este relativ departe de cheile Palatului Elysée: „Așa cum stau lucrurile acum, unde sunt voturile necesare ca să ajungă de la 25 sau chiar 30% la 50%?”