Creierul este cel mai complex organ al corpului nostru. Un creier sănătos este vital pentru rezolvarea problemelor, memorie, cogniție și pentru a trăi bine pe măsură ce îmbătrânești. Menținerea substanței cenușii va reduce șansele de demență și boala Alzheimer.
Hana Burianová, profesor de neuroștiință care lucrează cu firma de suplimente Healthspan, ne sfătuiește să facem cel puțin 30 de minute de exerciții în fiecare zi. „De fiecare dată când faci exerciții, creezi noi celule cerebrale. A fi activ îți crește ritmul cardiac. De asemenea, ajută la eliberarea de hormoni, oferind un mediu excelent pentru creșterea celulelor creierului.”
Consumul de băuturi alcoolice
„Alimentele ultraprocesate, cele bogate în zahăr, grăsimi și alți compuși, pot avea un impact negativ asupra sănătății creierului. Aceste alimente includ carnea procesată, cum ar fi slănina și cârnații, gustările sărate, alimentele dulci precum prăjituri și biscuiți. Cercetările arată că hipertensiunea arterială poate crește riscul de demență mai târziu în viață.” Aportul ridicat de zaharuri poate provoca dezechilibre ale zahărului din sânge care pot afecta starea de spirit și capacitatea de concentrare.
Prof Burianová spune: „Multi-tasking-ul pe termen lung poate provoca o minte fragmentată și o gândire superficială, concentrare și memorie slabă, oboseală, anxietate și stres, toate acestea ducând la o procesare slabă a creierului.”
De asemenea, consumul de băuturi alcoolice au un impact grav asupra creierului. Demența legată de alcool este o afecțiune care poate duce la probleme de dispoziție, memorie, echilibru și empatie.
Influența mediilor toxice
Lipsa de sprijin din partea oamenilor din jurul nostru și mediile toxice au un impact negativ asupra creierului. Prof Burianova susține că acest lucru poate duce la stres cronic, anxietate, depresie, nefericire, mentalitate negativă, lipsă de flexibilitate mentală, îmbătrânire mai rapidă și predispoziție la boli autoimune și burnout.
Există un motiv pentru care peștele este adesea menționat drept hrană pentru creier. „Acest lucru se datorează studiului asupra sănătății cardiovasculare, care a analizat mai mult de 2.000 de adulți și a descoperit cum consumul de pește de două ori pe săptămână pare să reducă riscul de Alzheimer cu 41 la sută”. Nu orice pește, ci tipurile uleioase precum somonul, macroul și sardinele oferă cu adevărat beneficii pentru sănătatea creierului, datorită conținutului lor de acizi grași esențiali omega-3, potrivit The Sun.