Crezi că ai trăit o viață relativ sănătoasă ? Se pare că există mai multe obiceiuri pe care mulți dintre noi le considerăm benefice, când, de fapt, ne-ar putea împiedica să trăim o viață sănătoasă.
Iată care sunt câteva dintre greșelile pe care le facem în fiecare zi, fără să ne dăm seama cum ne afectează. Hannah Braye, nutriționist la Bio-Kult, spune că histamina, o substanță chimică produsă în organism, joacă un „rol important în modularea sistemului imunitar și în reglarea reacțiilor alergice și inflamatorii”. „Producția, depozitarea, eliberarea și descompunerea histaminei sunt controlate de organism. Cu toate acestea, dacă mecanismele de control ale organismului sunt perturbate, acest lucru poate duce la intoleranță la histamină la unele persoane.”
Hannah susține că alimentele bogate în histamină includ peștele, cârnații, carnea uscată, brânzeturile procesate, orice aliment fermentat, cum ar fi varza murată, roșiile, spanacul, vinetele, avocado, oțetul, extractul de drojdie, sosul de soia și băuturile alcoolice. Pentru persoanele care nu suferă de intoleranță la histamină, nu există niciun motiv să excludeți aceste alimente din dieta dumneavoastră.
Dieta bogată în fructe și legume
Suplimentele pot fi grozave dacă ai și o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, David Wiener, specialist în nutriție, susține că există o linie fină între a luat suficiente suplimente și a exagera. „De exemplu, dacă luați prea multă vitamina C, acest lucru ar putea duce la a vă simți rău, a avea crampe stomacale sau probleme digestive.”
Deși o dietă bogată în fructe și legume pline de fibre este vitală pentru sănătatea noastră, prea multe tipuri de fibre pot avea un impact negativ asupra celor care suferă. Andrea Burton, consilier la Bio-Kult, susține că multe persoane se confruntă cu balonarea, gazele, crampe, constipație și diaree după ce au consumat legume precum varza și broccoli: „Acest lucru s-ar putea datora tipului de fibre din legume.”
Cei mai mulți dintre noi cunosc impactul negativ pe care sticlele din plastic îl au asupra mediului. Corpul uman poate experimenta efecte negative în urma consumului de apă îmbuteliată. „Mulți producători au eliminat substanțele chimice nocive din sticle, însă nu din toate.” Dacă eticheta nu precizează că apa provine dintr-un anumit izvor sau nu este filtrată într-un anumit fel, ar putea fi mai periculoasă față de cea de la robinet.
Periajul dinților
Alimentele grase nu sunt atât de periculoase precum se spune. Deși grăsimile conțin de două ori mai multe calorii decât carbohidrații și proteinele, tipurile de grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile, semințele, avocado și uleiul de măsline pot susține sănătatea. Andrea explică că grăsimile au multe roluri importante în organism. Nu numai că oferă o sursă de energie ușor disponibilă și stocabilă, dar acestea susțin și celulele și hormonii sănătoși.
Știm că este incredibil de important să ne spălăm pe dinți, dimineața și seara, și, în general, să fim atenți la igiena orală, dar dacă periajul este prea riguros, poate deveni dăunător. Liz Cooper, terapeut nutrițional la Bio-Kult, spune că „spălarea dinților imediat după masă, mai ales dacă am consumat alimente acide, cum ar fi băuturi răcoritoare, cereale rafinate, citrice, poate înmuia smalțul dinților noștri, slăbindu-i, făcându-i mai susceptibili la substanțele acide care duce la pierderea țesutului dentar”, potrivit The Sun.