Care sunt concediile considerate vechime în muncă pentru stabilirea pensiei

Vechime în muncă. Sursa foto: Dreamstime.com

Mai multe concedii sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie. Printre acestea se află şi concediile medicale, care vor constitui vechime în muncă, potrivit legislației în vigoare. 

Concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie, potrivit legislației în vigoare.

Nicoleta Pauliuc și Nicolae Ciucă sunt inițiatorii proiectului

În prezent, atât Codul muncii, cât şi Codul administrativ prevăd regula că perioada suspendării contractelor individuale de muncă, respectiv a raporturilor de serviciu nu constituie vechime în muncă, în specialitate şi în grad profesional. Cu toate acestea, prevăd că se poate deroga de la regulă prin legi speciale.

Mai exact, inițiatorii proiectului, senatorii liberalii Nicoleta Pauliuc și Nicolae Ciucă, au constatat că, spre deosebire de alte tipuri de concedii, cele de asigurări sociale nu sunt luate în calcul la vechimea menționată mai sus.

„Constatăm că legiuitorul a extins conceptul de vechime în muncă/serviciu/specialitate/gradul profesional pentru anumite perioade care nu presupun prestarea muncii ce face obiectul contractului individual de muncă, în considerarea principiului solidarităţii. Aceasta în mod similar cu extinderea conceptului de stagiu de asigurare/cotizare în sistemele de asigurări sociale prin conceptul de perioade asimilate/necontributive, care nu presupun plata contribuţiilor sociale, în vederea stabilirii drepturilor prevăzute de legislaţia de asigurări sociale. Cu toate acestea, legiuitorul a omis perioadele aferente concediilor medicale de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţii în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate”, arată inițiatorii proiectului.

Concediile medicale care constituie vechime în muncă

Astfel, propunerea legislativă, potrivit profit.ro., completează cadrul legal şi prevede că perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se au în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

Aceste perioade sunt:

- concediul pentru incapacitate temporară de muncă;

- concediul pentru carantină/izolare;

- concediul pentru maternitate;

- concediul de risc matemal;

- concediul pentru îngrijirea copilului bolnav;

- concediul pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice.