Pasionații de istorie și mitologie au fost mereu fascinați de cele 7 minuni ale lumii antice. În realitate, acestea au fost impropriu denumite minuni, deoarece nu reprezintă altceva decât o serie de vestigii turistice din antichitate.
Practic, lista acestor 7 minuni ale lumii antice reprezenta mai degrabă un fel de ghid turistic, primul ghid de acest fel alcătuit de oameni și care cuprindea destinațiile cele mai importante din lumea descoperită până la acel moment.
1. Marea Piramidă din Giza
Arheologii consideră că Marea Piramidă din Giza a fost construită undeva în jurul anului 2.560 înainte de Hristos. Este singura dintre minunile lumii antice vizibilă și astăzi și care poate fi vizitată în continuare de turiștii din întreaga lume.
Ea este situată în Platoul Gizeh, în orașul cu același nume, un oraș care în trecut a fost denumit Memphis și care era reședința conducătorilor Egiptului, actualmente o zonă a capitalei Cairo.
Dacă în cazul celorlalte minuni ale lumii antice descrise mai jos există anumite speculații, Marea Piramidă din Giza nu face obiectul unor controverse, deoarece atât forma, cât și mărimea și expunerea sa sunt incontestabile și nu există dezbateri pe acest subiect.
Marea Piramidă din Giza a fost și este în continuare o sursă de inspirație inclusiv pentru producătorii de sloturi video. Există astfel jocuri care fac trimitere la această minune a lumii antice, cum este cazul Rise of Giza, un joc pentru care poți să încasezi inclusiv rotiri gratuite fără depunere și să te distrezi gratuit.
2. Grădinile suspendate ale Semiramidei
Grădinile suspendate ale Semiramidei au fost construite de către regele babilonian Nabucodonosor al doilea pentru una dintre soțiile lui.
Ce este cu adevărat special la aceste grădini suspendate este că în vechiul ținut al Mesopotamiei, peisajul era unul destul de arid din cauza unei clime uscate. Așadar, construirea acelei grădini cu adevărat impresionante i-a determinat pe vechii perși să numească acest loc un rai.
Conform relatărilor lui Diodor din Sicilia, aceste grădini aveau o suprafață desfășurată de 15.000 de metri pătrați, iar structura lor era dispusă pe 4 terase, atingând o înălțime maximă de 77 metri.
Peisaul suprateran era dominat de arbori de felurite specii, unii atingând chiar și 24 de metri înălțime, iar sub terase se aflau încăperile în care familia regală se răcorea în zilele toride.
3. Templul zeiței Artemis din Efes
Construit în jurul anilor 550 înaintea lui Hristos, templul lui Artemis sau, conform altor surse, templul Dianei, a fost un edificiu religios închinat zeiței Artemis.
În prezent, acest templu este situat undeva la 50 km sud de Izmir, în Turcia. Din păcate, nu au mai rămas prea multe edificii de aici, însă există câteva relicve.
120 de ani a durat construirea faimosului templu al lui Artemis, iar acesta a fost proiectat de Chersiphron.
În data de 23 iulie 356 î.Hr, templul a ars, incendiul fiind pus de Herostratus, un cetățean grec care voia ca numele său să rămâne în istorie și cum nu avea o altă idee mai strălucită, a apelat la acest act distrugător. Legenda spune că el a ars în incendiul pe care l-a pornit în templu.
Tot legenda spune că în noaptea în care a ars templul zeiței Artemis s-a născut și Alexandru cel Mare, renumitul conducător macedonean, iar zeița Artemis era preocupată cu nașterea celui mai mare conducător al lumii antice și astfel și-a ignorat propriul templu.
4. Statuia lui Zeus din Olimp
Statuia lui Zeus are o structură din lemn la interior, iar pe dinafară este sculptată în fildeș și decorată cu ornamente din aur.
Cu o înălțime de aproximativ 13 metri, ea a fost sculptată de Phidias în anul 435 î.Hr în orașul Olimp din Grecia.
După al Doilea Război Mondial, arheologii au descoperit atelierul sculptorului Phidias unde se crede că acesta a lucrat la statuie, fiind confirmată această ipoteza de către tehnicile de lucru găsite în locație. După mai multe decenii, atelierul a devenit o bazilică, iar în prezent este o ruină.
Statuia lui Zeus din Olimp nu mai există astăzi, ea fiind transportată la Constantinopol unde a ars într-un incendiu, iar astăzi a mai rămas doar soclul statuii.
5. Mausoleul din Halicarnas
Mausoleul din Halicarnas este situat în localitatea Bodrum din Turcia zilelor noastre. Edificiul nu poartă nici numele sculptorilor, Scopal și Timotheos, și nici pe cel al arhitecților Pytheos și Satyros, ci pe cel al guvernatorului Mausol, care și-a făcut în acea locație locul de veci.
Având o înălțime de 49 de metri, incluzând aici soclul și coloanele, clădirea mausoleului ar avea astăzi înălțimea unui bloc cu 16 etaje.
Interesant este că această minune a lumii antice nu a fost ruinată prin acțiuni ale omului. Spre exemplu, chiar marele Alexandru Macedon, după ce a cucerit Halicarnasul în anul 334 î.Hr, nu s-a atins de acest mausoleu, tratând monumentul cu respectul cuvenit conducătorilor.
Multe secole mai târziu, abia în secolul al XII-lea, mausoleul a fost distrus ca urmare a unui cutremur de proporții.
6. Colosul din Rhodos
Colosul din Rhodos este una dintre cele mai cunoscute minuni ale lumii antice, o statuie uriașă, de aproximativ 36 de metri înălțime construită în insula Rhodos din Grecia.
Statuia îl întruchipează pe Helios, care era zeul grec al Soarelui. Surse istorice afirmă că a fost nevoie de o perioadă de 12 ani pentru ca statuia să fie finalizată.
În anul 653 după Hristos, arabii au cucerit regiunea și insula Rhodos. Aceștia nu au avut milă față de statuia care îl întruchipa pe Helios, astfel că au doborât-o și au vândut-o unui evreu din Siria care, conform legendei, ar fi cărat-o pe 900 de cămile.
7. Farul din Alexandria
Alexandria este un oraș-port construit chiar de către Alexandru cel Mare, al cărui nume îl poartă. Farul din Alexandria a fost edificat în secolul III înainte de Hristos în insula Pharos, lângă orașul Alexandria.
Pentru construcția lui au fost nevoie de blocuri foarte mari din marmură albă de cea mai bună calitate. Înălțimea totală a farului era undeva la aproximativ 56 de metri.
Farul avea în partea de sus un sistem de semnalizare cu flăcări despre care se spune că nu s-ar fi stins niciodată. Flacăra din far se vedea de la o distanță de 50-60 km depărtare, conform surselor istorice.
Farul din Alexandria a fost afectat de un cutremur în anul 956, dar nu s-a prăbușit. După aceea însă, în 1303 și 1323, alte două cutremure l-au prăbușit în totalitate.