Top 10 MINUNI ale lumii. De la Marele Zid chinezesc, până la misterioasa “Valley of Love”, constuită cu 3.000 de ani înaintea piramidelor din Egipt

Top 10 MINUNI ale lumii. De la Marele Zid chinezesc, până la misterioasa “Valley of Love”, constuită cu 3.000 de ani înaintea piramidelor din Egipt

Dacă cele șapte minuni ale lumii antice, o listă bine-cunoscută a șapte edificii din antichitate, erau considerate minuni deoarece erau printre cele mai populare destinații turistice, multe dintre acestea au rămas în top și în prezent, chiar dacă ordinea lor variază și s-au mai adăugat și minuni naturale.

Ca o curiozitate, încă din 1600 î.Hr. turiștii au zgâriat inscripții pe monumentele din Valea Regilor în Egipt, pe atunci Sfinxul avea deja o mie de ani. Un alt element interesant, este că toate minunile lumii antice erau erau construcții antropice, destinațiile naturale nu erau pe listă pentru cu nu erau "la modă". 

Cele șapte minuni ale lumii antice, în ordine cronologică, sunt:  Marea Piramidă din Giza (2550 î.Hr.), Grădinile suspendate ale Semiramidei (600 î.Hr.), Templul zeiței Artemis din Efes (550 î.Hr.), Statuia lui Zeus din Olympia (435 î.Hr.), Mausoleul din Halicarnas (351 î.Hr.), Colosul din Rhodos (292-280 î.Hr.), Farul din Alexandria (secolul al III-lea î.Hr.) 

WondersList prezintă Top 10 minuni ale lumii, un clasament care merită parcurs, măcar și penttru simplu motiv că o vacanță în locurile pline de istorie este mult mai interesantă.

1. Marele Zid Chinezesc 

Contrar părerii unanime, Marele Zid Chinezesc nu se poate observa de pe lună cu ochiul liber.  Zidul măsoară 21.196,18 km, dar experții avertizează că este în pericol din cauza activităţilor umane, precum dezvoltarea infrastructurii şi turismul. A fost înscris în 1987 pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial.

2. Petra

Petra, este un oraș din Iordania, pe jumătate săpat în pereţii canionului în care se află. Temple, morminte, canale, tuneluri, cisterne, biserici, clădiri publice, baraje şi altare stau neclintite în fortăreaţa muntoasă, precum într-un seif natural uriaş. 

3. Statuia lui Hristos Mântuitorul

Este amplasat la sud de Rio de Janeiro, pe muntele Corcovado (780 m) în pădurea Tijuca. Monumentul a fost gândit pentru aniversa 100 de ani de la declararea independenței Braziliei. 

4. Taj Mahal

Taj Mahal a fost construit de împăratul mogul Shah Jahan, între 1632 şi 1654, ca monument funerar pentru soţia sa Mumtaz Mahal, care a murit la naşterea uneia dintre fiicele sale. Monumentul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

5. Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol

Hagia Sophia a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, iar în prezent este muzeu. Sfânta Sofia este de fapt o basilică cu cupolă, planul bazei fiind tot cel basilical. Se află în Istanbul, Turcia.

6. Grădinile suspendate din Babilon

Grădinile suspendate din Babilon sunt considerate una dintre cele şapte minuni ale lumii anctice, dar rămân un mister.  Arheologii şi istoricii caută de zeci de ani locul în care, în secolul 7 î.E.n, se găseau Grădinile suspendate ale Semiramidei. 

7. Farul din Alexandria

A fost un turn construit între 280 și 247 î.Hr., pe insula Pharos din Alexandria, Egipt. Scopul său era de a ghida marinarii în portul Alexandria. Se spune că avea  Cu o înălțime variat estimat la undeva între 120 m, după istoricii arabi, și 270 m, după cei greci.

8. Templul lui Artemis

Templul zeiței Artemis din Efes, cunoscut și ca Templul Dianei, a fost ridicat în anul 550 î.Hr. Se află 50 km la sud de orașul Izmir, Turcia. Din templul original, considerat una din cele șapte minuni ale lumii nu au rămas decât câteva relicve.

9. Cascada Victoria

Cascada Victoria se află în sudul Africii, pe cursul fluviului african Zambezi, la granița dintre Zimbabwe și Zambia.  În 1989, a fost declarată de UNESCO monument al naturii.

10. Valley of Love

Considerată una dintre minunile lumii antice neștiute, se crede că a fost construită de o civilizație misterioasă în apropiere de Irlanda de astăzi. Uimitor este că valea este construită cu 3.000 de ani înaintea piramidelor egiptene. Singurul vestigiu rămas intact este așa numitul Memorial al bucuriei, o structură de piatră cu un interior la fel de consternat ca și exteriorul, dar care este pe deplin funcțional.