Care sunt băuturile care cresc riscul apariției unor afecțiuni cardiace

Care sunt băuturile care cresc riscul apariției unor afecțiuni cardiaceSursa: Arhiva EVZ

Unele băuturi de la micul dejun pot crește riscul unor afecțiuni cardiace mortale, potrivit oamenilor de știință. Zaharurile adăugate găsite în sucurile de fructe – cum ar fi sucul de portocale – cresc riscul de a avea un accident vascular cerebral cu până la 10%.

Studiul a urmărit rata bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale la peste 110.000 de persoane în decurs de nouă ani. S-a descoperit că riscul oricărei afecțiuni a crescut cu șapte la sută pentru fiecare cinci procente.

Autoarea studiului, Rebecca Kelly, de la Universitatea din Oxford, a spus că oamenii ar trebui să înlocuiască cantitatea de zahăr adăugată din dieta lor cu cele care apar în fructe și legume. „Aportul mai mare de zahăr a fost asociat cu riscurile de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.”

Boala cardiovasculară este termenul pentru afecțiunile care afectează inima sau vasele de sânge și este una dintre principalele cauze de deces și invaliditate în Marea Britanie. Potrivit British Heart Foundation, aproximativ 7,6 milioane de britanici trăiesc în condiții care ucid în jur de 460 de oameni pe zi.

Condițiile includ boala coronariană – atunci când sângele la inimă este blocat de acumularea de colesterol - și accidentele vasculare cerebrale. Boala arterială periferică, cauzată de blocajele vaselor de la picioare și brațe, și boala aortică, afectarea arterei principale a corpului, sunt incluse în grup.

Hipertensiunea arterială și colesterolul, fumatul, diabetul, supraponderalitatea și lipsa exercițiilor fizice, toate cresc riscul de boli cardiovasculare. Studiul a analizat legătura dintre afecțiuni și consumul de zaharuri libere – zaharuri adăugate în alimente și găsite în miere și suc de fructe. Cercetătorii au urmărit dietele a peste 110.000 de britanici timp de aproximativ nouă ani și au verificat dacă sufereau de vreun tip de boală cardiovasculară.

Simptomele resimțite

Cantitatea de carbohidrați consumată de oameni nu a avut niciun efect asupra riscului de boli cardiovasculare. Dar dacă mai multe dintre acestea au fost alcătuite din zaharuri libere, șansele pacienților de a dezvolta o afecțiune au crescut.

Unele simptome includ: slăbiciune sau amorțeală pe o parte a corpului, dificultatea în găsirea cuvintelor, vedere încețoșată bruscă sau pierderea vederii, confuzie bruscă, amețeli sau instabilitate, o durere de cap bruscă și severă, dificultăți de a înțelege ceea ce spun alții, dificultate la înghițire.

Dacă oricare dintre aceste simptome apare pentru mai puțin de câteva ore, este posibil să suferiți de un atac ischemic tranzitoriu (AIT). Acest atac, care este uneori cunoscut sub numele de „mini-accident vascular cerebral”, indică faptul că există o problemă cu alimentarea cu sânge a creierului tău, potrivit The Sun.